Hlavní obsah

Chci, aby pošta prosperovala, nejen ekonomicky, říká Rakušan po čistce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan nechce v tuto chvíli říct, zda budou na České poště pokračovat personální čistky. V pondělí odvolal osm členů dozorčí rady. Budoucnost šéfa České pošty Romana Knapa nechce komentovat.

Článek

Hlavním kritériem pro výběr nových členů je odborná zkušenost, nikoli politická příslušnost, říká ministr vnitra Vít Rakušan poté, co v pondělí odvolal osm členů patnáctičlenné dozorčí rady České pošty.

Devátý člen, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS), rezignoval sám minulý týden. V radě zůstali zástupci zaměstnanců a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Rakušan z rady odvolal jejího předsedu a bývalého generálního ředitele pošty Petra Zatloukala, místopředsedy, poradce KSČM Lubomíra Krejsu a náměstka Ministerstva vnitra Jiřího Nováčka, šéfa NAKIT Vladimíra Dzurillu, starostu Náchoda a exposlance ČSSD Jana Birkeho a jeho stranického kolegu z ČSSD Bedřicha Grulicha, Karla Klímu a ekonomického exnáměstka pošty Oldřicha Černocha.

Seznam Zprávy se ministra vnitra Víta Rakušana zeptaly, jestli po personálních změnách v dozorčí radě České pošty počítá nadále s ředitelem státního podniku a jak bude vypadat výběr nových členů dozorčí rady.

V dozorčí radě České pošty skončilo několik osobností. Uvažujete také o změně na postu ředitele České pošty? Nebo s panem ředitelem Romanem Knapem počítáte i do budoucna a jste s jeho prací spokojený?

Další personální změny v tuto chvíli nechci nějak komentovat. Záležet bude na nové dozorčí radě, od které budu chtít zhodnotit dosavadní situaci na České poště, včetně toho, zda je objektivní ekonomická a další situace, ve které se podnik nachází.

Proč v dozorčí radě České pošty zůstal pan František Lukl?

František Lukl zůstal v dozorčí radě České pošty z titulu funkce předsedy Svazu měst a obcí ČR. Pokud bude chtít Svaz navrhnout jiného kandidáta, budu ho akceptovat, ať je z jakékoliv strany či hnutí. To samé se týká také nominanta Asociace krajů, kterého mi má navrhnout hejtman Martin Kuba. Chci, aby své zastoupení mělo také Sdružení místních samospráv. Tedy ti, kterých se provoz pošty týká.

Nelze vyloučit, že mezi navrhovanými jmény bude politický zástupce, ale rozhodně to nebude většina členů nové dozorčí rady.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda STAN

Podle jakého klíče budete vybírat nové členy dozorčí rady České pošty?

Samozřejmě, že nominace projdou také politickou debatou. Akcentovat budeme především odbornost jednotlivých nominantů. Nelze vyloučit, že mezi navrhovanými jmény bude politický zástupce, ale rozhodně to nebude většina členů nové dozorčí rady. Hlavním kritériem je odborná zkušenost. Po členech dozorčí rady budeme samozřejmě chtít, aby pošta prosperovala, a to nejen ekonomicky.

Máte už v tuto chvíli konkrétní jména, koho byste rád viděl v dozorčí radě České pošty?

Nechci jednotlivé kandidáty do dozorčí rady v tuto chvíli komentovat. Musíme jména nejdříve probrat v koalici a pak navrhnout Výboru pro personální nominace. Nebylo by fér, probírat jednotlivá jména ještě před těmito kroky. V žádném případě ale nebudeme také nic tajit.

Reklama

Doporučované