Hlavní obsah

Co stojí za Švejdarovým koncem? Spojení s Babišem i postoj ke covidu

Foto: Profimedia.cz

Jan Švejdar působí v čele policie od prosince 2018. Skončí na konci března 2022.

Reklama

Policejní prezident Jan Švejdar skončí ve funkci na konci března. Jeho nástupcem by podle zdrojů Seznam Zpráv mohla být současná policejní „dvojka“ Martin Vondrášek.

Článek

Den před jmenováním nové vlády Petra Fialy (ODS) došlo k otřesu na jednom z nejdůležitějších míst. Policejní prezident Jan Švejdar ohlásil, že na konci března skončí v čele policie a odejde do civilu.

„Abych předešel spekulacím a nevytvářel prostor pro šíření nejrůznějších teorií o mé budoucnosti v pozici policejního prezidenta, rozhodl jsem se pro následující sdělení: V pondělí 3. 1. 2022 odešlu ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru k datu 31. 3. 2022,“ vysvětlil na Twitteru.

Tři zdroje z blízkosti vedení hnutí STAN a policie se shodují, že Švejdar by u nového šéfa rezortu Víta Rakušana nenašel politickou podporu. Nový ministr se chce co nejvíce odstřihnout od lidí, kteří působili ve vedení důležitých institucí v garnituře expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Druhým faktorem, který Švejdara u Rakušana oslaboval, byl jeho přístup ke covidu. Podle zdroje redakce nevzbuzuje Švejdar důvěru, že policie pod jeho vedením dostatečně kontroluje protiepidemická opatření a nepomohly mu ani výroky zpochybňující povinné očkování policistů.

Když se v listopadu začalo řešit, že policisté by měli být povinně očkováni, Švejdar napsal, že sbor by tím mohl přijít o deset tisíc členů. „Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ uvedl na Twitteru.

Jenže policie posléze vyjádření korigovala – odchod tak velkého počtu policistů prý nehrozí. Rakušan se nicméně už tehdy nad Švejdarovými slovy podivoval: „A to je právě věc, se kterou mám problém: Jak může chodit na kontroly někdo, kdo není očkovaný, nebo dokonce očkování zásadně odmítá?“

Nový ministr bude po policistech požadovat striktnější a důslednější kontroly dodržování proticovidových opatření – jinými slovy by měli být přísnější než doposud. „Já bych rád spoléhal na osobní zodpovědnost lidí, ale respekt k opatřením v Česku je tradičně nižší, než je to na západ od našich hranic,“ uvedl před týdnem Rakušan ve vysílání České televize.

Vít Rakušan odmítá, že by na Švejdarův odchod tlačil. Rozhodnutí o jeho budoucnosti v čele policie prý čekal až po Novém roce a prohlášení policejního šéfa ho překvapilo. „Je pravda, že jsme měli témata, kde jsme se evidentně neshodli nebo neshodli jsme se úplně. Ale rozhodně odmítám, že bych jako člověk, který ještě nebyl ministrem, na pana Švejdara vyvíjel nějaký tlak,“ řekl v pátek Rakušan.

Podle vícera zdrojů Seznam Zpráv z justičního a vládního prostředí se v tuto chvíli jako o možném náhradníkovi nejčastěji hovoří o 1. náměstkovi policejního prezidenta Martinu Vondráškovi. Ten informaci nepopřel.

„Policie ČR svého policejního prezidenta má minimálně do března příštího roku. Spekulace o jeho případném nástupci nebudu komentovat,“ vzkázal Vondrášek Seznam Zprávám prostřednictvím policejní mluvčí Kateřiny Rendlové.

Že s nástupem nové vlády a ministra vnitra přichází i nový policejní prezident, není žádná novinka. Po příchodu exministra Milana Chovance přišel do čela policie Tomáš Tuhý, s exministrem Janem Hamáčkem zase současný prezident Jan Švejdar.

V justičním prostředí je Švejdar vnímán jako člověk, který zbytečně nevyzvídal a nepátral po informacích, které mu nepříslušely. Zdroje ho popisují jako člověka, který nemá rád střetové situace a politikaření.

Když se po volbách ukázalo, že moc převezme nová garnitura, Švejdar se možná i z těchto důvodů rozhodl situaci neeskalovat a odejít sám. Tomu ostatně napovídá i jeho další vyjádření na Twitteru: „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat.“

Snaha vyhnout se konfliktům a politickým střetům však zároveň znamenala, že některé reformní kroky u policie nebyly dotaženy – některé však nemalým dílem také kvůli covidu. Na Švejdarova nástupce tak čeká například posílení kriminální policie a vyšetřování, specializace na kyberzločiny či finanční a hospodářskou kriminalitu.

Reklama

Doporučované