Hlavní obsah

Další pokus. Vláda navrhne povýšení Koudelky na generála

Foto: SZ Michal Šula

Ředitel BIS Michal Koudelka.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na jednání na zámku Štiřín odsouhlasila záměr jmenovat ředitele BIS Michala Koudelku generálem.

Článek

Prezident Miloš Zeman bude opět posuzovat návrh na povýšení ředitele BIS Michala Koudelky. Vláda na svém výjezdním zasedání na zámku Štiřín odsouhlasila záměr povýšit Koudelku do hodnosti generála.

Seznam Zprávám to potvrdily dva důvěryhodné zdroje, později to potvrdil premiér Petr Fiala. Lze ale očekávat, že vládní návrh narazí opět na Hradě. Zeman začátkem roku zopakoval, že pokud by Koudelkovo povýšení vláda navrhla, bude znovu proti.

Návrhy bývalých kabinetů jmenovat plukovníka Koudelku brigádním generálem odmítl v minulosti už šestkrát.

Prezident Miloš Zeman činnost BIS a Koudelky dlouhodobě kritizuje. Pozornost vzbudil například prezidentův komentář k výroční zprávě BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty. Zeman zprávu označil za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Michal Koudelka se v únoru stal opět šéfem Bezpečnostní informační služby. Do funkce ho po jednomyslném hlasování jmenovala vláda Petra Fialy.

Koudelka vedl kontrarozvědku pět let do poloviny loňského srpna, kdy se tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla výběr nového ředitele ponechat na příštím kabinetu a Koudelku dalším vedením prozatímně pověřila.

Reklama

Doporučované