Hlavní obsah

Další snímky Schillerové, na ministerstvu zanechala celou fotoknihu

Foto: Neovlivní.cz

Alena Schillerová v knize se svým mluvčím Michalem Žurovcem.

Reklama

Zaměstnanci ministerstva financí objevili v úřadu knihu fotografií bývalé ministryně a současné šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové.

Článek

Podle Neovlivní.cz jde o třicetistránkovou knihu v pevné vazbě, která má jediný obsah: snímky bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO).

Uvnitř fotoknihy jsou portréty Aleny Schillerové, společné fotografie s jejím mluvčím Michalem Žurovcem. Stejně jako na Instagramu Schillerové nechybí ani pózování u různých budov.

Autorem knihy z roku 2018 je fotograf Petr Kořínek, který Alenu Schillerovou fotil před nástupem dvou dalších fotografů na ministerstvo financí. Kořínek na rozdíl od nich zaměstnancem úřadu nikdy nebyl, pro Schillerovou pracoval na dohodu. Současně fotil i pro hnutí ANO.

Fotograf: Platil jsem to ze svého

Kořínek na dotaz Neovlivní.cz uvedl, že kniha byla dárek pro tehdejší ministryni. Tvrdí, že vznikl jediný kus a platil jej dle svých slov sám. Jako důkaz poskytl potvrzení o přijetí platby za vytištění knihy, z něhož ale není zřejmé, že šlo právě o tu Aleny Schillerové. „Víc k tomu asi nenajdu,“ uvedl. „Byl to dárek pro paní Schillerovou k Vánocům. Platil jsem to já ze svého a nechal jsem udělat jen jednu knihu.“

Proti tomu ale stojí vyjádření pracovníků ministerstva financí, kteří knihu na úřadu objevili. „Našli jsme jich zcela jistě víc. Byly to jednotky kusů, ale rozhodně víc než jedna,“ uvedl jeden z nich v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

K čemu měly podle nich knihy sloužit, to úředníci ministerstva netuší. A neosvětlila to ani sama bývalá ministryně. Na dotazy Neovlivní.cz neodpověděla.

Seznam Zprávy zjistily, za kolik si Schillerová v době působení na ministerstvu financí ze státních peněz vylepšovala svůj obraz na sociálních sítích.

Podle pátečního zjištění Seznam Zpráv platila ze státních peněz fotografa a kameramana – jejich výtvory pak zásobovala své sociální sítě. I s odměnami brali tito pracovníci tiskového odboru ministerstva okolo 75 tisíc korun měsíčně.

Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce řekla, že fotografie a videa nesloužily jen k vylepšení jejího profilu na Instagramu nebo Facebooku. Uznala však, že se tam objevovaly. Schillerová se nechávala fotit a natáčet u různých příležitostí: u vánočního stromku či v pozici, kdy přivoněla k rozkvetlým stromům nebo pózovala s maskovanými policisty.

„Dělám věci na 150 procent a někdy to přeženu, uznávám,“ řekla Schillerová v České televizi. Speciálně pro Seznam Zprávy, které se zjištěním přišly, se na rozdíl od jiných redakcí odmítla vyjádřit.

K fotografovi a kameramanovi, které ministerstvo najalo loni na podzim, Schillerová řekla, že se podíleli na „multimediálním programu ministerstva financí“.

„Byli profesionálové, byli to zaměstnanci tiskového odboru. A my všichni jsme se snažili, abychom prezentovali velice složitou materii ministerstva financí. Rozpočet, státní záruky…“ vyjmenovala Schillerová.

„Když někdo uvidí páva, tak si hned vzpomene, že musí platit daně,“ podotkl uštěpačně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s odkazem na jednu z nejznámějších fotografií: Schillerová na ní sedí v parku na lavičce a hledí na páva.

Záliba bývalé ministryně financí v prezentaci na Instagramu a Facebooku stála státní rozpočet celkem 1,93 milionu korun.

Reklama

Doporučované