Hlavní obsah

Dávali jsme várnice s čajem pro cestující, popisuje starosta první pomoc

Foto: Profimedia.cz

Po střetu vlaku s nákladním autem na Karvinsku je jeden mrtvý a 16 zraněných.

Reklama

„Pomáhali jsme jenom tím, že jsme dodávali várnice s čajem pro cestující,“ řekl Seznam Zprávám starosta obce Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Článek

Při dnešní srážce vlaku a nákladního vozidla u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo zraněno zřejmě 16 cestujících. Všechny zraněné se už podařilo z vlaku vyprostit. Vyplývá to z informací policie, hasičů a Českých drah (ČD). Nehoda se stala na zabezpečeném železničním přejezdu, řekl ČTK mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Vlak InterCity 546 Ostravan do auta narazil na železničním přejezdu v Dolní Lutyni v úseku Bohumín–Dětmarovice okolo 05:40.

Mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že na místo míří těžká technika. „Na místo míří vyprošťovací tank hasičů Správy železnic, to znamená, že opravdu to vyproštění bude náročné, složité,“ říká Martin Kavka.

Starosta obce Dolní Lutyně Pavel Buzek v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal situaci v okolí nehody.

Pane starosto, byl jste přímo na místě?

Ne, to místo je špatně přístupné. Jsou tam všechny složky integrovaného záchranného systému a nikoho tam nepouštějí. Nechceme tam působit nějaký chaos. Pomáhali jsme jenom tím, že jsme dodávali várnice s čajem pro cestující.

Na místě zasahují desítky hasičů. Jsou tam třeba i dobrovolní od vás?

To přesně nevím, jestli tam jsou naši. Jsou tam hasiči úplně všichni, je tam velký pohyb osob. V první fázi tam jeli profíci, a jestli na to zabezpečení jsou tam naši, takové informace nemám. Oni si to volají po své linii.

Na místo nehody na Karvinsku míří vyprošťovací tank hasičů

„Došlo ke střetu vlaku Ostravan s nákladním vozidlem. Lokomotiva je značně poškozená, je i mimo koleje, stejně tak jeden z těch prvních vagonů. Některé další vagony jsou ještě poškozeny a hlavně je i poškozeno trakční vedení. To znamená předpoklad zastavení provozu bude velmi dlouhý, protože následky se budou odstraňovat velmi dlouho,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka.

Jak to vypadá v okolí tragické nehody? Jak to u vás vypadá?

Na hlavní cestě je státní policie, která víceméně navádí veškeré další složky, aby tam ten dojezd byl koordinován. Stojí tam policie a navádí a umožňuje průjezd záchranným vozidlům, jak sanitkám, tak hasičům.

Takže je u vás teď silný provoz?

Ano, jedno auto za druhým, ale zklidňuje se to. Už to teď není takové, jako třeba před hodinou.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované