Hlavní obsah

„Dnes zavřeno.“ Babiše v poslanecké kanceláři měsíce neviděli

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanec Andrej Babiš.

Reklama

Ve středu by se měl Andrej Babiš rozhodnout, jestli bude dál poslancem a nebo svůj mandát složí. Seznam Zprávy zmapovaly jeho poslanecké aktivity během skoro půl druhého roku trvajícího mandátu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byť Andrej Babiš v úterý překvapil, když se ve 14 hodin usadil do poslanecké lavice, stále zůstává poslancem s druhou nejhorší docházkou do Poslanecké sněmovny. Omlouval to vždy tím, že prací poslance je setkávat se s lidmi. Na ulicích či v jeho poslanecké kanceláři.

„S Andrejem Babišem se můžete v Roudnici potkat osobně každý týden v pondělí od deseti do šestnácti hodin.“ Tak praví profil poslance Babiše na webových stránkách Poslanecké sněmovny.

V pondělí krátce po jedenácté hodině chtěli redaktoři předsedu ANO v jeho poslanecké kanceláři navštívit. Místo poslance a jeho asistentů je však čekaly jen zamčené dveře „Dnes zavřeno. Děkujeme za pochopení. Pište na babisa@psp.cz“.

„Pane redaktore, já jsem jediný z poslanců, který pečlivě vykonává svou práci,“ řekl Babiš redaktorovi Seznam Zpráv, když se za ním loni v lednu jel do Roudnice podívat. Rok na to už ale příchozí čekají jen zamčené dveře.

Podle lidí, kteří pracují a podnikají v okolí jeho kanceláře na Husově náměstí, se Babiš už zhruba půl roku v poslanecké kanceláři neukázal. „Teď tady nebyl, jak měl tu kampaň,“ říká prodavačka ze sousedního second handu. V práci je prý ale od rána do večera, takže sama za Babišem ještě neměla šanci zajít.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V pondělí 6. února bylo v poslanecké kanceláři Andreje Babiše zavřeno.

Moc sdílný není ani architekt Tomáš Jiránek, jehož rodině dům patří, a který má svoji kancelář pod tou Babišovou. „O jeho přítomnosti tady nemáme zprávy. Asi se věnoval kampani,“ podotkne. Víc poslaneckou kancelář nekomentuje.

V posledních měsících se Babiš o kanceláři nezmínil ani na sociálních sítích, kde ji ještě na začátku roku 2022 mohutně promoval a kde sdílel fotografie se setkání s lidmi.

Děravá docházka

Jestli bude v poslaneckém mandátu pokračovat, oznámí Babiš ve středu večer, po jednání předsednictva hnutí ANO. To je svolané po Babišově porážce v lednových prezidentských volbách. V těch Babiš získal 2,4 milionu hlasů. Jeho protikandidát, nově zvolený prezident Petr Pavel, měl téměř o milion hlasů víc než on.

Babiš je poslancem už od roku 2013, potřetí obhájil mandát v říjnu 2021. Je pouze členem poslaneckého klubu ANO, není delegován do žádných výborů. Po svém zvolení uvedl, že jako řadový poslanec může výbory navštěvovat a zapojovat se na nich, tudíž si bude vybírat ty, které ho zajímají.

Jak Babiš chodil na výbory

Poslanec Andrej Babiš se rozhodl jít na výbory zrovna v den, kdy jeho kolegové seděli od předchozího dne na schůzi, kterou se snažilo obstruovat hnutí SPD. Výbory tak byly zrušeny.

Pokud se však jedná o samotná hlasování ve Sněmovně, zúčastnil se v tomto volebním období jen zhruba každého šestého, konkrétně 14,69 % hlasování. Úterní návštěva Poslanecké sněmovny do statistik není započítaná.

To z neúspěšného prezidentského kandidáta dělá největšího absentéra ze všech předsedů poslaneckých stran. Jediný, kdo z nich má také méně než 50% účast na hlasování, je ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten ale stále má o více než 33 procentních bodů lepší skóre. Na Tomia Okamuru (SPD) pak předseda ANO ztrácí téměř 64 procentních bodů.

Babiš má ve Sněmovně druhou nejnižší účast na hlasováních ze všech poslanců. Horší než on je jen jeho stranický kolega Milan Wenzl, který je však od listopadu 2021 omluven ze zdravotních důvodů, léčí se s leukémií.

Loni v únoru Babiš sklidil výsměch koaličních poslanců poté, co si dal na sociální sítě selfie z prázdné místnosti, kde měl být výbor pro evropské záležitosti. „Informuju novináře, kteří se zajímali o moji účast ve výborech, že jsem se dnes dostavil na výbor pro evropské záležitosti a je zrušený. Rozpočtový výbor, kam jsem chtěl jít v 9 hodin, také zrušený. Školský výbor totéž. Hezké ráno všem,“ napsal Babiš na twitter.

Výbory byly tehdy zrušené kvůli projednávání pandemického zákona. Poslanci tou dobou seděli na plénu a poslouchali obstrukce hnutí SPD.

Babiš se příliš neúčastní ani jednání pléna, kde se návrhy zákonů schvalují. Už v minulosti označoval Poslaneckou sněmovnu za „žvanírnu“. Místo toho skoro celý minulý rok strávil na kampani v obytném voze, kdy nejprve dělal kampaň do komunálních voleb a do Senátu a posléze kampaň do voleb prezidentských.

„Chodit mezi lidi JE práce poslance. Za tím si stojím,“ napsal na facebook loni v červnu, kdy ho koalice kritizovala za to, že se neúčastní jednání Poslanecké sněmovny.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Babišova kancelář sídlí v nenápadném domě v centru Roudnice nad Labem.

Babiš se ve Sněmovně účastnil především těch schůzí, kdy hnutí ANO obstruovalo některé zákony, případně kterou samo svolalo. Většinou díky přednostnímu právu vystoupil mezi prvními s dlouhým proslovem kritizujícím vládu a její kroky a poté ze Sněmovny odešel.

Při poslední mimořádné schůzi, na které hnutí ANO chtělo už podruhé vyslovit nedůvěru vládě, Babiš nakonec úplně chyběl, neměl na ní ani proslov, ani se nezúčastnil závěrečného hlasování. Vysvětlil to tím, že kdyby dorazil, nařkla by ho média a opozice, že dělá prezidentskou kampaň. Jednání totiž bylo svoláno na období mezi dvěma koly prezidentské volby. Někteří koaliční politici vedení hnutí obviňovali z toho, že na ní budou moct dlouhé hodiny dělat pro svého předsedu kampaň.

Novináře i kolegy překvapil Babiš v úterý 7. února, kdy do Sněmovny dorazil a usadil se do své poslanecké lavice.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Andrej Babiš 7. února ve své poslanecké lavici.

Reklama

Doporučované