Hlavní obsah

Dostal obří kontrakt v lesích. Jen prodělávám, tvrdí miliardář

Foto: Profimedia.cz

Z klestu, který po celé republice odebírá od Lesů České republiky firma CB-EKO miliardáře Pauknera, se vyrábí štěpka pro teplárny. Snímek je ilustrační.

Reklama

Podnikatel Petr Paukner má se státními lesy exkluzivní desetiletý kontrakt na dřevní zbytky, který napadla konkurence a prověřuje ho antimonopolní úřad. Paukner však tvrdí, že nebyl zvýhodněn a že zájem o klest už opadl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje kontrakt za mnoho miliard, který předloni bez tendru uzavřely státní Lesy České republiky na odběr dřevních zbytků se soukromou skupinou Carbounion podnikatele Petra Pauknera.

Jak uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda, správní řízení zatím zahájeno nebylo. Začít může ve chvíli, pokud by při šetření vzniklo důvodné podezření, že zadavatel kontraktu porušil zákon.

Státní lesnický podnik potvrzuje, že jej antimonopolní úřad požádal o součinnost, nicméně k přehodnocení desetiletého kontraktu s Carbounionem na odběr klestu, z něhož se vyrábí štěpka pro teplárny, se Lesy České republiky v tuto chvíli nechystají.

„V současné době připravujeme pro ÚOHS vyžádané materiály a pokračujeme v plnění smlouvy. Vnímáme ji (smlouvu) jako závazek, se kterým se musíme korektně vypořádat,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouková.

Jak Seznam Zprávy uvedly, předloňský kontrakt Pauknerově firmě CB-EKO zajistil vysoce dominantní postavení na trhu s dřevními zbytky. V dubnu ho napadla konkurenční firma Zelená biomasa z Bohdanče na Kutnohorsku. Ta tvrdí, že smlouva podepsaná bývalým šéfem Lesů ČR Josefem Vojáčkem odporuje pravidlům hospodářské soutěže a pokřivila český trh.

Miliardář Petr Paukner, jenž je znám především jako významný obchodník s uhlím, plynem a elektřinou, v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by získal nějaké nadstandardní výhody. Mluví dokonce o tom, že logisticky náročná zakázka od Lesů ČR jeho firmě CB-EKO zatím přinesla jen ztráty.

„Nikdy jsem neměl takový problém s komoditami jako v tomto případě. Loni firma CB-EKO prodělala šest milionů korun a letos budeme považovat za úspěch, když firma skončí na nule,“ tvrdí podnikatel, který podle časopisu Forbes zaujímá s majetkem 4,4 miliardy 82. místo mezi nejbohatšími Čechy.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Petr Paukner. Tvrdí, že obchod s biomasou pro něj fakticky představuje okrajový byznys, ale přináší mu zatím největší problémy.

Zůstávají jen zbytky, které nikdo nechce

Přední český byznysmen v oblasti energetiky argumentuje také tím, že při odběru klestu zdaleka nevyčerpal celkovou kvótu, kterou mu zajišťovala smlouva. Loni dle vlastních slov odebral jen 80 tisíc tun, poslední kvartál ani tunu. Letos odběr biomasy odhaduje jen na 130 až 150 tisíc tun, přičemž dle smlouvy by mohl od Lesů ČR odebrat až 300 tisíc tun, a v dalších letech dokonce 400 tisíc.

Paukner také tvrdí, že hlad po zbytkové dřevní hmotě, který loni vyvolaly válka na Ukrajině a energetická krize, výrazně ochabl. A tak podle něj i konkurence dnes nakupuje na aukcích organizovaných Lesy ČR za podobné ceny jako on. Žádné cenové zvýhodnění, o němž hovoří podnět společnosti Zelená biomasa, Paukner podle svého vyjádření nevnímá.

Foto: Seznam Zprávy

Jak měly dle smlouvy nabíhat dodávky dřevní hmoty z Lesů ČR pro Pauknerovu firmu CB-EKO.

Jenže konkurence uvádí, že v aukcích, které Paukner zmiňuje, nabízejí Lesy ČR jen těžební zbytky, které Pauknerova firma z nějakých důvodů odmítla. Třeba proto, že obsahují hlínu a kamení. Fakticky prý o tento materiál po těžbě dřeva není zájem.

„Pokud bychom se bavili o cenách dosahovaných v rámci aukcí zbylých producentů klestu, jako jsou například Vojenské lesy a statky, cena se tam jednoznačně pohybuje vysoko nad cenovými parametry, za něž nakupuje (Pauknerova) CB-EKO od Lesů ČR nebo za kolik se nabízejí zbytky, které CB- EKO nechce,“ uvedl ředitel společnosti Zelená biomasa Pavel Faltýnek. Ten trvá na tom, že inkriminovaná smlouva zcela pokřivila tržní prostředí a ÚOHS by ji měl zneplatnit.

Faltýnek připouští, že zájem o štěpku v Evropě polevil, když například v Polsku oproti loňsku stouply zásoby uhlí. „Cena štěpky klesla o zhruba 10 %, což je spíše sezónní výkyv – teplárny jsou přes letní sezónu odstaveny, nebo výrazně omezují výrobu. Vzhledem k upadajícím těžbám ale očekáváme u štěpky akutní nedostatek,“ předpokládá šéf Zelené biomasy.

Emisní povolenky i na spalování klestu?

Paukner vytahuje ještě jeden argument, který má doložit, že žádná krize na trhu s klestem nehrozí a zájem o tento energetický zdroj bude v budoucnu spíše upadat. V rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil o tom, že Evropská unie v dalších letech podle něho zatíží spalování dřevní biomasy a štěpky emisními povolenkami, jako je tomu u uhlí. Žádné zdroje, z nichž toto tvrzení čerpá, neuvedl.

„Nejsem si tak jistý, že budeme schopni tu kvótu, která vyplývá ze smlouvy, vůbec vyčerpat,“ uvedl Paukner s tím, že se „velmi těší“, aby mohl antimonopolnímu úřadu všechny okolnosti svého kontraktu s Lesy ČR osvětlit.

Seznam Zprávy oslovily europoslance za ODS Alexandra Vondru. Ten Pauknerovy prognózy nepotvrdil. Uvedl, že s emisními povolenkami na biomasu nebo štěpku se nepočítá. „Připravuje se ale na unijní úrovni emisního zdanění různých druhů paliv a nemohu vyloučit, že jsou i úvahy okolo vyššího zdanění biomasy nebo štěpky. Zatím to ale v žádném návrhu není a nevím, že by se o tom oficiálně jednalo,“ reagoval na dotaz europoslanec Vondra.

Reklama

Související témata:
Dřevní štěpka

Doporučované