Hlavní obsah

Spor o klest ze státních lesů. Smlouva pro miliardáře Pauknera vadí konkurenci

Foto: Profimedia.cz

O dřevní zbytky z lesů je obrovský zájem, slouží k výrobě štěpky, která se používá jako alternativní palivo v teplárnách. Ilustrační snímek je z Trhových Svinů, kde štěpku využívá tamní komunální firma Tepelné hospodářství města Trhové Sviny.

Reklama

aktualizováno •

Státní Lesy ČR uzavřely v roce 2021 s firmou miliardáře Petra Pauknera bez výběrového řízení smlouvu na dřevní zbytky používané k výrobě štěpky. K antimonopolnímu úřadu k tomu dnes podala podnět k prošetření firma Zelená biomasa.

Článek

Už od loňska si mnohé firmy například z oblasti teplárenství stěžovaly na to, jak státní firma Lesy České republiky přispěla k monopolizaci celého jednoho energetického odvětví, v němž se jako surovina využívá štěpka vyrobená ze zbytků po těžbě dřeva.

Jde o to, že státní podnik přenechal bez tendru firmě CB-EKO z holdingu Carbounion miliardáře Petra Pauknera absolutní většinu této dřevní hmoty (klestu) – na deset let a za velmi výhodné ceny. Kontrakt za mnoho miliard byl uzavřen v červenci 2021 za bývalého ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Společnost Zelená biomasa z Bohdanče na Kutnohorsku chce nyní smlouvu zneplatnit. Podle informací Seznam Zpráv se dnes kvůli tomu obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podala písemný podnět, aby antimonopolní úřad celý kontrakt prošetřil, protože je přesvědčena, že porušuje pravidla hospodářské soutěže a odporuje i pravidlům jednotného trhu EU.

Podání podnětu na dotaz redakce potvrdil ředitel Zelené biomasy Pavel Faltýnek. „Jsme přesvědčeni, že zmíněná smlouva poškodila celý trh, a my chceme dosáhnout toho, aby byl nefunkční trh znovu otevřen,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv. Podle Faltýnka se uzavření inkriminované smlouvy na trhu bezprostředně projevilo zdražením klestu a posléze i dřevní štěpky.

Petr Paukner v první reakci uvedl, že o podnětu k antimonopolnímu úřadu zatím nic neví, musí se s ním nejdříve seznámit.

„Jste první, kdo mi to říká. Firmu Zelená biomasa ani neznám,“ uvedl Petr Paukner. Jak dodal, s vedením Lesů České republiky 6. dubna osobně jednal, jak obchodní vztah případně vylepšit, například v oblasti logistiky. „Jsem ale přesvědčen, že si všechny své závazky plním,“ říká miliardář Paukner.

I podle mluvčí Lesů ČR Evy Joukové zatím státní podnik žádnou bližší informaci ohledně podnětu Zelené biomasy nemá. „Pokud nás ÚOHS vyzve, budeme postupovat standardně jako v kterémkoliv jiném případě. Dodám jen, že nejde o vertikální spolupráci a že prodej dřevní hmoty není třeba soutěžit podle zákona o zadávání veřejných zakázek, v plnění dodávek postupujeme podle smlouvy,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Jouklová.

Byznysmen Paukner se ke kontraktu se státními lesy vyjadřoval už loni. Argumentoval vždy tak, že v době, kdy s Lesy ČR o dlouhodobém kontraktu začal vyjednávat, neprojevily prý ostatní firmy o dřevní zbytky zájem. Podle Pauknera byla jím nabízená cena v té době mnohonásobně vyšší, než kolik stála dřevní hmota na trhu – teprve později cena výrazně vzrostla.

Uvedl také, že Lesy ČR mohla k uzavření smlouvy právě s ním vést i jeho dobrá pověst.„Nemám žádný černý flek, já jsem nic žádným divným způsobem nezískal. Já jsem si vydělal pouze tradingem, to znamená, že jsem líp prodával, než jsem nakoupil, nebo jsem kupoval lépe než ostatní,“ prohlásil loni podnikatel Paukner v rozhovoru pro Televizi Seznam a Seznam Zprávy.

Na konkurenční firmy se klestu nedostává

Firma Zelená biomasa, jejímž majoritním vlastníkem je podnikatel Jan Mičánek mladší, od Lesů ČR ještě před uzavřením zmíněné smlouvy podle ředitele Faltýnka devět let kupovala klest v objemu 40 až 80 tisíc tun ročně. Teď prý má jako mnohé jiné subjekty problém se k biomase vůbec dostat. Jak firma uvádí, jsou odkázáni jen na menší dodavatele, jakou jsou třeba Vojenské lesy a statky, ti však nemají zdaleka tolik dřevní hmoty jako Lesy ČR, jimž patří zhruba polovina lesních pozemků v Česku.

Podle ředitele Zelené biomasy jsou také nuceni za energetickou surovinu platit na trhu o poznání více, než nyní platí za materiál od státních lesů Pauknerův Carbounion. Místo 65 Kč/GJ jde prý o 90 až 100 Kč/GJ. V tomto duchu se nese i zmíněný písemný podnět k ÚOHS, kde se píše dokonce o cenách, které v některých případech překračují hranici 200 Kč/GJ.

„Uzavření smlouvy se projevilo takřka okamžitě růstem cen dřevní hmoty a také prudkým růstem ceny štěpky,“ píše se v textu podnětu.

Foto: Seznam Zprávy

Jak mají nabíhat dodávky Lesů ČR firmě Carbounion.

Firma také zdůraznila, že hodnota desetileté smlouvy je 3,5 miliardy korun, přičemž by mohla být o dalších deset let prodloužena (tedy až do roku 2041). V písemném podání se také uvádí, že Pauknerova firma CB-EKO z holdingu Carbounion, která v této branži dříve vůbec nepůsobila, se rázem stala „dominantním dodavatelem energetické štěpky na daných trzích“.

Podle kontraktu s Lesy ČR má Pauknerova firma CB-EKO zvyšovat postupně odběr až na 400 tisíc tun klestu ročně. Při těžbě, jaká byla v době kůrovcové kalamity, by biomasa ze státních lesů zbyla i pro další firmy, nicméně v souvislosti s odezníváním kalamity těžba klesá, dřevních zbytků je méně a na konkurenční firmy se už nedostává.

Pozn.: Do článku jsme doplnili vyjádření Lesů ČR.

Reklama

Doporučované