Hlavní obsah

Levně, na deset let a bez tendru. Všechnu cennou surovinu z Lesů ČR má jediná firma

Více informací v úvodním videu, které je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Všechnu biomasu z Lesů ČR získala firma uhlobarona Petra Pauknera levně, na deset let a bez tendru.

Článek

Státní lesy prodaly celou svou produkci biomasy na deset let dopředu bez výběrového řízení společnosti Carbounion Bohemia miliardáře Petra Pauknera.

Firma za stále žádanější energetickou surovinu platí zhruba o třetinu méně, než za kolik ji kupuje další velký hráč na trhu se štěpkou, Škoda Auto. Teplárny a další spotřebitelé štěpky tak nyní musí spoléhat na dohodu s Carbounionem, případě shánět štěpku jinde.

Biomasu používají například teplárny v Brně a Plzni a na odchod od uhlí se chystají také teplárny v Karviné, Přerově či v Mostě. „Je problém v současnosti štěpku kdekoli sehnat a je po ní velká poptávka. Lesy České republiky bohužel prodaly velkou část své produkce jednomu překupníkovi,“ říká ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Na přechod od uhlí k biomase se chystá také automobilka Škoda Auto, která do nových technologií investovala kolem dvou miliard korun. Teplem zásobuje kromě výrobního závodu i další firmy a domácnosti v Mladé Boleslavi. Podle informací Televize Seznam bude od roku 2025, kdy má teplárna přechod na spalování biomasy dokončit, potřebovat zhruba 400 tisíc tun štěpky ročně.

Ve snaze zajistit si stálé dodávky štěpky loni v březnu uzavřela dceřiná společnost Škody Auto, firma Ško Energo, s Lesy České republiky memorandum o spolupráci a smlouvu na dodávku více než 60 tisíc tun biomasy.

Podle smlouvy, do níž Televize Seznam nahlédla, platila Ško Energo státnímu podniku v loňském roce 48 korun za gigajoule energie obsažené v biomase, v letošním roce 50 korun za gigajoule, a příští rok bude platit 55 korun. Tyto ceny podle informací Televize Seznam z prostředí dřevozpracujících firem odpovídají situaci na trhu.

Foto: Seznam Zprávy

Prodej biomasy z Lesů ČR.

Jen o několik měsíců později, v červenci 2021, ale státní lesy podepsaly smlouvu se společností CB-EKO, dceřinou firmou Pauknerova holdingu Carbounion Bohemia. Zavázaly se v ní, že do roku 2031 dodají Carbounionu 3,175 až 3,45 milionu tun biomasy.

O třetinu levněji

Údaje o ceně a objemech dodávek v jednotlivých letech jsou v kontraktu zveřejněném v registru smluv začerněné. Televize Seznam má nicméně smlouvu k dispozici. Vyplývá z ní, že po menších dodávkách v prvních čtyřech letech mají státní lesy Pauknerově společnosti dodávat 350 až 400 tisíc tun ročně.

V prvních dvou letech, kdy má Carbounion od LČR odebrat celkem 175 tisíc tun biomasy, za ni zaplatí 33 korun za gigajoule. Později se má cena měnit podle inflace. Loni tak za biomasu Pauknerova společnost zaplatila státnímu podniku o 31 procent méně než mladoboleslavská automobilka a letos dokonce o 34 procent méně.

Současný management Lesů České republiky se k objemovým ani cenovým parametrům smlouvy nechce vyjadřovat s odkazem na obchodní tajemství. „My jsme tu smlouvu zdědili. Co vedlo bývalý management k uzavření této smlouvy, na to se musíte zeptat jich,“ říká obchodní ředitel Lesů České republiky Radovan Srba.

Bez tendru? Nevadí

Problém podle něj není ani skutečnost, že Lesy České republiky smlouvu podepsaly bez výběrového řízení. „Podnik Lesy České republiky jako veřejný zadavatel prodeje může smlouvy uzavírat bez výběrového řízení, takže z tohoto pohledu je to v pořádku,“ říká Srba.

Smlouvu s Carbounionem uzavřelo předchozí vedení Lesů České republiky v čele s někdejším ředitelem Josefem Vojáčkem. Toho koncem roku odvolal tehdejší zastupující ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Žádost o rozhovor o smlouvě s Carbounionem nechal Vojáček bez odpovědi.

K dodávkám biomasy pro mladoboleslavskou teplárnu se nechce vyjadřovat ani tamní automobilka. „Prosíme o pochopení, ale obchodní vztahy společnosti Škoda Auto nekomentujeme,“ uvádí mluvčí společnosti Martina Špittová. Podle informací redakce však po podpisu smlouvy mezi LČR a Carbounionem zavládlo mezi manažery automobilky zděšení.

Žádný černý flek

Carbounion Bohemia dodává v současnosti Ško Energo i jiným teplárnám uhlí. Zhruba před dvěma lety Pauknera podle jeho slov napadlo, že by se mohl pustit i do byznysu s biomasou.

„Pozoroval jsem trh a viděl jsem, že potřebuju výrobce. No a Lesy České republiky patří k nejvýznamnějším, kromě lesů komunálních a těch, které se vrátily šlechtě a církvi. Tak mě to začalo zajímat,“ vypráví Paukner v sídle své firmy na pražském Václavském náměstí.

O vyšší ceně biomasy pro Ško Energo Paukner slyšel. „Ale ne od Ško Energa, dozvěděl jsem se o tom ve stylu ‚jedna paní povídala‘,“ tvrdí. Důvody, proč státní lesy prodaly na deset let téměř veškerou svou produkci biomasy právě jemu, podle něj mohou souviset s jeho dobrou pověstí.

„Myslím si, že je k tomu mohla vést i spolehlivost, protože nemám žádný černý flek, já jsem nic žádným divným způsobem nezískal. Já jsem si vydělal pouze tradingem, to znamená, že jsem líp prodával než jsem nakoupil nebo jsem kupoval lépe než ostatní,“ vysvětluje.

Výhodné podmínky

Kromě výrazně nižší ceny biomasy  je smlouva Carbnounionu s Lesy České republiky pozoruhodná i z dalších důvodů. Státní podnik se v ní například zavazuje, že biomasu – klestí, větve a další zbytky po kácení stromů – doveze kupujícímu na hromady ke zpevněným cestám. To je podle šéfů několika lesnických firem, kteří s Televizí Seznam mluvili pod podmínkou anonymity, neobvyklý postup.

„Když klestí sváží jiná firma, než která je štěpkuje, tak si často nedává moc pozor, aby v hromadách nebylo kamení nebo třeba železo,“ vysvětluje majitel jedné z těchto firem, který si nepřál být jmenován. „Když se takové věci dostanou do štěpkovače, mohou stroj hodně poškodit,“ dodává.

I na takové případy však smlouva pamatuje. Odpovědnost za škodu na zařízení na manipulaci i na zpracování dřevní hmoty má prodávající, tedy státní podnik. „Takovou smlouvu bychom chtěli všichni,“ komentuje podmínky kontraktu jednatel jedné z dalších firem, který s Televizí Seznam mluvil.

Kolik je štěpky?

Neobvyklý je i objem biomasy, který se Lesy České republiky zavázaly Carbounionu dodávat. V Česku v současnosti vznikne zhruba 1,2 milionu tun štěpky ročně. Její množství závisí na těžbě dřeva, která v posledních letech kvůli ústupu kůrovcové kalamity klesá.

Státní podnik Lesy České republiky spravuje zhruba polovinu lesních porostů v Česku. Zatímco před deseti lety prodaly LČR 816 tisíc tun těžebních zbytků, v roce 2020 už to bylo jen 203 tisíc tun. Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici, ale podle obchodního ředitele LČR se současná produkce pohybuje kolem 300 tisíc tun.

Foto: Seznam Zprávy

Dodávky LČR firmě Carbounion Bohemia.

Paukner však tvrdí, že je jí tam pro všechny dost. „Lesy České republiky nám tvrdily, že mají možnost těžit zhruba milion, milion dvě stě tisíc, a to na střednědobé bázi, nejen když je kůrovcová kalamita,“ říká majitel holdingu.

Podle několika zdrojů podrobně informovaných o výrobních záležitostech státních lesů však nasmlouvaný objem v podstatě odpovídá roční produkci biomasy. Carbounion si tak pojistil téměř veškerou štěpku ze státem vlastněných lesů.

Teplárna Ško Energo a další zájemci o dřevní štěpku se tak budou muset dohodnout s Carbounionem, případně surovinu nakupovat jinde. „Problém je v tom, že ostatní vlastníci jsou rozdrobení a velké objemy biomasy se u nich špatně shánějí,“ říká ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Ministerstvo zasahovat nebude

Ško Energo mezitím podle Pauknera s Carbounionem o dodávkách štěpky jedná, k dohodě ale zatím, nedošlo. „My o Ško Energo máme zájem, protože chceme pokračovat v našem smluvním vztahu,“ říká Paukner s odkazem na dosavadní dodávky uhlí do mladoboleslavské teplárny.

„Já bych jim ale chtěl dodávat štěpku z jiných zdrojů než z Lesů České republiky, oni ať si s nimi klidně dojednají vlastní smlouvu. Prostor tam je,“ dodává.

Teplárenské sdružení však tvrdí opak. Například teplárna v Plzni, která patří do holdingu EPH Daniela Křetínského, už má podle ředitele sdružení Martina Hájka se sháněním biomasy potíže. „V západních Čechách už je situace poměrně kritická, protože biomasa prostě není a ta teplárna ji samozřejmě potřebuje,“ říká Hájek.

„Firmy, které zajišťovaly seštěpkování a odvoz biomasy do teplárny, tak už to dělat nemůžou, protože to je v uvozovkách prodané,“ popisuje.

Teplárny se už podle Hájka obrátily na vládu, aby situaci pomohla řešit. Ministerstvo zemědělství se nicméně postupem státního podniku Lesy České republiky při prodeji biomasy zabývat nehodlá.

„Lesy České republiky jsou právnickou osobou, která provozuje podnikatelskou činnost s majetkem státu svým jménem a na vlastní odpovědnost. Uzavírání smluv na prodej biomasy je plně v kompetenci ředitele LČR,“ napsal redakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Zbyly jen kosti

Na dalších deset let tak bude všechnu biomasu ze státních lesů prodávat koncovým uživatelům Pauknerův Carbounion, kterému také zůstane rozdíl mezi cenou, za kterou státní štěpku nakoupí, a cenou, za kterou ji teplárnám a elektrárnám prodá.

Dominantní postavení na trhu s biomasou si navíc Carbounion možná prodlouží o další dekádu, protože ve smlouvě je stanovena opce na nákup štěpky až do roku 2041.

Kritiku teplárenského sdružení Paukner odmítá coby hlas svého konkurenta Křetínského. „Tu smlouvu mohl uzavřít každý. Některé věci lze kritizovat a napadat, ale jak říkají latiníci ‚sero venientibus ossa‘ – kdo přijde pozdě, na toho zbydou jen kosti,“ uzavírá Paukner.

Reklama

Doporučované