Hlavní obsah

Etická komise VŠE nahrála rektorovi k odvolání Ševčíka. Porušil kodex, tvrdí

Foto: Jan Handrejch / Právo, Profimedia.cz

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík loni na podzim na protivládní demonstraci.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco Etická komise Národohospodářské fakulty, kterou Ševčík vede, se ho zastala, celouniverzitní Etická komise VŠE shledala jeho jednání v rozporu s Etickým kodexem školy.

Článek

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák získal důležitou oporu ve snaze odvolat z vedení Národohospodářské fakulty děkana Miroslava Ševčíka.

Seznam Zprávy zjistily, že Etická komise VŠE dospěla k závěru, že Ševčík svými kauzami v uplynulém roce porušil etický kodex. Členové komise projednávali kauzu do úterního večera, na odůvodnění obsáhlé zprávy budou v následujících dnech ještě pracovat.

Vedení univerzity ve středu dopoledne získalo závěr Etické komise VŠE, který mají k dispozici i Seznam Zprávy.

„Etická komise VŠE shledala, že projednávané působení Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, ve veřejném prostoru České republiky je v rozporu s Etickým kodexem VŠE, který bezprostředně souvisí s morálními hodnotami a morální odpovědností členů akademické obce a rovněž i rolí a společenským postavením vysokoškolského učitele a funkcionáře veřejné vysoké školy,“ píše se ve zprávě Etické komise VŠE.

Univerzita závěry komise potvrdila. S tím, že jednání se účastnil jak rektor Dvořák, tak děkan Ševčík. „Usnesení Etické komise včetně zdůvodnění bude zveřejněno v souladu s Jednacím řádem Etické komise VŠE,“ dodala mluvčí univerzity Kateřina Pelouchová.

Děkan Ševčík se hájí. Tvrdí, že etický kodex neporušil. Vysvětluje, že co je mu rektorem vytýkáno, činil dle zákonů, ve svém volném čase a mimo výkon pracovního poměru na VŠE.

„O tom, že bylo přijaté nějaké rozhodnutí Etické komise VŠE, nemám žádnou hodnověrnou zprávu. Pouze konstatuji, že když jsem ze zasedání etické komise VŠE odcházel, byla schůze předsedkyní komise paní Andreisovou ukončena. A to i přesto, že mně nebylo umožněno vyjádřit se ke všem skutečnostem, které rektor ve svém podání uváděl. Paní Andreisová prostě najednou vyhlásila konec jednání. Zápis z jednání jsem nedostal,“ napsal Seznam Zprávám Ševčík.

O posouzení „celouniverzitní“ etické komise rektor Dvořák stál. Šéf VŠE už v březnu uvedl, že je připravený využít pravomoci k odvolání děkana z vlastního podnětu – se souhlasem „velkého“ Akademického senátu VŠE.

Rektor Dvořák Ševčíka v polovině března – kvůli vršícím se kontroverzím, jako byla například jeho účast ve skupině lidí snažících se strhnout ukrajinskou vlajku na budově Národního muzea – vyzval k odchodu z pozice děkana. Ševčík výzvu nepřijal, od začátku se hájí tím, že na protivládním protestu na Václavském náměstí se ocitl náhodou.

Následně se děkana zastal Akademický senát Národohospodářské fakulty, který za Ševčíkem dlouhodobě stojí – je složen z jemu loajálních lidí, kteří jsou s děkanem provázáni různými vazbami. Jeho mocenskou základnu na fakultě jsme analyzovali v článku Ševčíkova mocenská pevnost na VŠE. S lidmi, kteří ho volili, má těsné vazby.

Stejně jako na Etickou komisi Národohospodářské fakulty, která se v pondělí za Ševčíka rovněž postavila. Jejími členy jsou studentský tajemník fakulty Jan Kozák, zástupce Ševčíkovy katedry Vojtěch Krebs, někdejší právní poradce exprezidenta Václava Klause – Ševčíkova spojence – Jaroslav Kuba, mluvčí Ševčíkovy fakulty Daniel Váňa a Ševčíkův právník Jan Vondráček, který děkana zastupuje i v jeho soukromých sporech.

Nebylo tudíž překvapivé, že členové fakultní etické komise se Ševčíka na začátku týdne zastali s tím, že děkan své aktivity prováděl ve svém volném čase a mimo půdu VŠE.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření VŠE a děkana Ševčíka.

Reklama

Související témata:

Doporučované