Hlavní obsah

V dopisech lidé apelují na svobodu, hájili senátoři, proč neodvolat Ševčíka

Foto: NF VŠE

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Reklama

aktualizováno •

Miroslav Ševčík zatím zůstane ve funkci děkana Národohospodářské fakulty. Podle předpokladů ho podpořil akademický senát fakulty.

Článek

Akademický senát Národohospodářské fakulty nevyslyšel apel rektora Vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka, který požadoval odvolání Miroslava Ševčíka.

Důvodem byla děkanova přítomnost mezi lidmi, kteří 11. března po konci protivládní demonstrace chtěli strhnout ukrajinskou vlajku na budově Národního muzea. Ševčík od počátku tvrdí, že na místě útoku byl náhodou a snažil se pomoci zraněnému muži.

Proti děkanovu odvolání zvedlo ruku šest senátorů, pro byli dva. Jeden senátor se zdržel.

Rektor Dvořák dorazil na středeční jednání osobně. Ševčíkova verze událostí ho prý nepřesvědčila. Vadí mu také, že děkan přirovnal zásah policie u Národního muzea k Palachovu týdnu.

„Dospěl jsem k závěru, že pan děkan poškozuje dobré jméno školy,“ uvedl Dvořák.

Právě na fakultním senátu podle něj nyní leží hlavní odpovědnost. „Dostáváte se do role, kdy chcete hájit roli pana děkana za každou cenu,“ řekl senátorům na začátku s tím, že přednější by pro ně měla být budoucnost fakulty.

„Víte, že tady nejsem poprvé a že řeším věc, kterou jsem řešil opakovaně.“

„Ne úplně salonní výrazy“

Následně se slova chopil Ševčíkův advokát a člen senátu Jan Vondráček. Děkan podle něj na demonstraci nevystupoval, protože respektoval přání rektora a fakultního senátu.

„11. 3. se nestalo nic, za co by měl být děkan Ševčík odvolán,“ konstatoval Vondráček. „Máme pana děkana, který tu a tam použije ne úplně salonní výraz. Zaznamenal někdo, a zejména pan rektor, že měl pan děkan i méně expresivní výrazy?“ tázal se.

Ševčík podle něj Dvořákovi vždy vyhověl. Podotkl, že škola prý dostává stovky e-mailů na podporu současného děkana. „Všichni apelují na svobodu, abychom se nevraceli před rok 1989.“

K hájení Ševčíka se přidal i studentský senátor Marek Koten, podle kterého škola podléhá mediálnímu a politickému tlaku. „Praní špinavého prádla školy na veřejnosti, aby to bylo co nejvíc na očích, za přisluhování PR oddělení školy, mi nepřijde úplně v pořádku,“ zapojil se do debaty.

Někteří senátoři se ale k rektorově kritice přidali. „Spousta studentů se bojí říct, že studuje naši fakultu,“ řekla studentská senátorka Petra Hrabová.

Ševčíkovo prohlášení

Miroslav Ševčík se v sobotu 11. března ocitl v hloučku demonstrantů, kteří se snažili strhnout z budovy Národního muzea ukrajinskou vlajku.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE se hájí, že šel jen kolem. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době s takovými úmysly,“ uvedl.

Ševčík: Mediální kampaň na naprosté lži

Děkan Ševčík však pro své odvolání důvod nevidí. „Jen se prokázalo, že mediální kampaň stojí na naprosté lži,“ prohlásil.

„Chtěl bych zdůraznit, že jsem se věnoval všem požadavkům pana rektora po mém jmenování, i když šly nad rámec zákona,“ řekl.

Jako příklad uvedl třeba odstoupení z pozice ekonomického experta hnutí Trikolora. „Přestal jsem vystupovat na demonstracích. Vystoupil jsme pouze na dvou,“ zdůraznil s tím, že prý šlo o vystoupení v rámci odborných bloků. „Úplně to samé jsme dělali v roce 1989,“ komentoval účast na protivládních demonstracích.

„Považuji za akademicky nepřijatelné, co jsi, Petře, uvedl,“ ohradil se proti Dvořákově kritice. Předal mu prý flashdisk s videomateriály, které potvrzují jeho nevinu.

Rektor uvedl, že se Ševčíka pokusí odvolat přes senát univerzity. „Činím tak s uvážením všech aspektů, které jsou s tím spojeny, s podporou školy a ostatních fakult,“řekl Dvořák. Termín, na kdy bude akademický senát VŠE svolán, zatím neuvedl.

Podle dřívějších zjištění Seznam Zpráv drtivá většina členů fakultního senátu se Ševčíkem dlouhodobě spolupracuje. Nejméně sedm z devíti senátorů s ním pojila těsnější vazba z univerzitního i mimouniverzitního prostředí.

Proti děkanovi se v uplynulých týdnech a měsících postavila také řada studentů, absolventů či dalších akademiků. Podle nich jeho jednání poškozuje dobré jméno celé univerzity.

Zájem školy

Rektor Dvořák dopředu avizoval, že pokud děkana neodvolá fakultní senát, pokusí se o to ze své pozice on sám.

„Zájem školy míří na studenty, uchazeče, absolventy, obchodní partnery, zaměstnance. Ve všech sférách jsme vnímali negativní dopad,“ shrnul své důvody v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zákon mu odvolání děkana v určitých situacích umožňuje. „Rektor může odvolat děkana z vlastního podnětu, a to pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty,“ píše se v něm.

Pracovnice PR oddělení VŠE Kateřina Pelouchová ČTK řekla, že celouniverzitní akademický senát by mohl odvolání Ševčíka řešit na svém jednání v pondělí 24. dubna.

Foto: Seznam Zprávy

Senát Národohospodářské fakulty VŠE odhlasoval, že pro Ševčíkovo odvolání nevidí dostatečné důvody.

Na pódiu s dezinformátory

Události u Národního divadla nejsou první kontroverzí, která se v souvislosti s Miroslavem Ševčíkem objevila.

Bývalý kandidát Trikolory do Poslanecké sněmovny, který v médiích nadále vystupuje jako její ekonomický expert, se prezentoval proruskými názory – a to nejen mediálně, ale podle svědectví studentů i během přednášek. Zpochybňoval i činnost Bezpečnostní informační služby (BIS).

Loni například vystoupil na akci iniciativy Česko na 1. místě, jejíž zakladatel Ladislav Vrabel volá po mocenských změnách po vzoru komunistického puče v roce 1948. 

Letos pak poskytl rozhovor bývalému mluvčímu Václava Klause a dezinformátorovi Petru Hájkovi. Tehdejšího kandidáta na Hrad (a současného prezidenta) Petra Pavla označil za válečného štváče a posluhovače NATO.

Reklama

Doporučované