Hlavní obsah

Rakušan: Jsme připravení poslat na Slovensko kontingent českých policistů

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra Rakušan řekl, že je Česko připraveno vyslat na slovensko-ukrajinskou hranici policisty.

Reklama

aktualizováno •

Bezpečnostní rada státu se dnes sešla poprvé od nástupu nové vlády. „Není to tak, že bychom se na to mohli dívat lhostejně, hranice Ukrajiny jsou od našich hranic jen 300 kilometrů,“ řekl premiér k jednání, které řešilo Ukrajinu.

Článek

Bezpečnostní rada státu dnes řešila možné dopady případného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Česká vláda napětí způsobené přesunem 100 tisíc ruských vojáků k ukrajinským hranicím označuje za vážné, ale věří v diplomatické řešení.

„Naše vláda sleduje a vyhodnocuje situaci na rusko-ukrajinské hranici. Je nám jasné, že se nás situace dotýká. Není to tak, že bychom se na to mohli dívat nějak lhostejně, hranice Ukrajiny jsou od našich hranic 300 kilometrů daleko. Bezpečnostní rada státu vyjádřila podporu intenzivnímu úsilí k nalezení diplomatického řešení. Považujeme za nutné a zodpovědné připravit Českou republiku na dopady, které by měla násilná agrese Ruska vůči Ukrajině,“ řekl po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Petr Fiala (ODS).

„V případě, že by Slovenská republika požádala, jsme připraveni vyslat na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů, který by pomáhal podobně jako v Makedonii či Maďarsku,“ dodal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) upozornil, že „platí výzva, aby se nám občané, kteří cestují po Ukrajině, hlásili do elektronického systému DROZD, budeme o nich vědět, můžeme jim pak poslat notifikace a zprávy. Co se týče zastupitelských úřadů, jejich provoz zatím není žádným způsobem dotčený ve vztahu ke krizi.“

Moskva v blízkosti Ukrajiny shromáždila vojska, odmítá však, že by připravovala invazi. Zároveň hrozí blíže nespecifikovanými kroky, pokud Západ nevyslyší sérii požadavků ohledně fungování NATO, z nichž ty hlavní jsou pro spojence nepřijatelné. Podle Kyjeva jde Moskvě spíš o destabilizaci Ukrajiny než o použití vojenské síly.

Bezpečnostní rada státu se podle vládního webu naposledy sešla ještě v době vlády Andreje Babiše v polovině října. Fialova vláda před Vánoci rozhodla, že radu rozšíří o jednoho člena, jejich počet se zvýšil z devíti na deset. Radě v nové sestavě předsedá Fiala, místopředsedou je první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rada je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Členy jsou v souladu se zákonem o bezpečnosti ČR premiér a další členové kabinetu podle rozhodnutí vlády. Právo účastnit se jednání má i prezident. Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku.

Reklama

Doporučované