Hlavní obsah

Glosa: Válečné chlebíčky? Nehodné zájmu policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fotka lahůdky stála Okamurova politika funkci. Ilustrační foto.

Reklama

Chápu, že může být těžké rozlišit, co už je nebezpečné a co je hloupost. Nebál bych se ale vsadit na neexaktní intuici. Vyšetřovat chlebíčky, to je jak z Cimrmana.

Článek

Česká tisková kancelář vydala zprávu o jakémsi no name severočeském politikovi, který si ozdobil chlebíčky sýrem ve tvaru písmene Z, sváteční tabuli vyfotil a umístil na Facebook.

Přičemž z dříve nevinného zetka se v posledních týdnech stal oficiální symbol obludné ruské invaze na Ukrajinu.

I když si je jen málokdo úplně jistý, co znamená. Ruské ministerstvo obrany navrhlo významy pro „Z“ jako třeba „Za mír“ (rusky: за мир,), „Za pravdu“ (rusky: за правду). Další výklad pro „Z“ je ruské slovo pro západ (rusky: запад), které označuje takzvaný Západní vojenský okruh, pěchotu směřující na západ, případně obecněji zdůraznění imperiálních ambicí.

Foto: FB Bronislava Kalvody

Post Bronislava Kalvody.

Abych se však vrátil ke krátké zprávě ČTK, kvůli níž tento komunální šleh píši. Na Facebooku chlebíčky sdílel radní Jilemnice Bronislav Kalvoda (SPD). Muž, kterého nezná nikdo. Vliv nula, moc nula.

Přesto se věcí zabývá policie.

A také vedení města. „Když se podíváte na Facebook pana Kalvody, tak asi pochopíte, že to nebyla náhoda, ať se to vysvětluje jakkoli, a nám to přišlo trochu neslučitelné s tou dobou, která teď je. A na základě toho jsme se rozhodli udělat, co máme v kompetenci,“ řekl ČTK starosta města David Hlaváč (ODS). Rada města odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň jej vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele.

Pro reakci města mám pochopení. U policie si jistý nejsem.

Chápu, že může být těžké rozlišit, co už je nebezpečné a co je hloupost. Nebál bych se ale vsadit na neexaktní intuici. Vyšetřovat chlebíčky, to je jak z Cimrmana.

Ono totiž jde o to, abychom síly, kterých budeme potřebovat opravdu mnoho, nevyplácali na banality z Facebooku.

Reklama

Doporučované