Hlavní obsah

Hrad se brání, že prověrky zpřísnil. Nejedlý se tomu vysmívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kancelář prezidenta Petra Pavla zpřísnila bezpečnostní prověrky pro vedoucí posty.

Reklama

Prezidentská kancelář tvrdí, že poradce Petr Kolář prověrku nepotřebuje. A zdůrazňuje, že u některých pozic naopak zpřísnila nároky. Exporadce Martin Nejedlý situaci na Hradě ironizuje: „Co je povoleno králi, není povoleno lidu.“

Článek

Pražský hrad se brání kritice, že pro prezidentova poradce a blízkého spojence Petra Koláře nežádá bezpečnostní prověrku.

Prezidentská kancelář ale argumentuje, že u vedoucích pozic nastavila přísnější bezpečnostní prověření oproti předchozí éře prezidenta Miloše Zemana. Na dotaz Seznam Zpráv poskytla přehled.

„Zásadní je prověrka pro vedoucího kanceláře, který je vrcholným úředníkem, do jehož manažerské kompetence spadá i bezpečnostní odbor, který spravuje agendu. Na rozdíl od více než desítky poradců na různé agendy, kteří se neseznamují ani nepotřebují seznamovat s utajovanými informace,“ řekl Seznam Zprávám Vít Kolář.

Z hradního výčtu plyne, že kancléřka Jana Vohralíková musí nově dosáhnout na stupeň prověrky Tajné, zatímco její předchůdce Vratislav Mynář disponoval nejslabším ověřením Vyhrazené. Podobné zpřísnění bude i u pozice vedoucího prezidentského sekretariátu, tajemníka hlavy státu či šéfa vnitropolitického odboru, který vede politolog Tomáš Lebeda. Ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček má předepsanou prověrku na nejvyšší stupeň Přísně tajné.

Přísnější prověrky na Hradě

  • Vedoucí kanceláře – TAJNÉ (bylo „V“ - Vyhrazené, pozn. red.)
  • Vedoucí sekretariátu prezidenta republiky – TAJNÉ (bylo „V“)
  • Tajemník prezidenta republiky – TAJNÉ (bylo „V“)
  • Ředitel odboru zahraničního – PŘÍSNĚ TAJNÉ, všichni zaměstnanci odboru – TAJNÉ
  • Ředitel odboru vnitropolitického – TAJNÉ, zástupce ředitele odbodu – zažádáno o TAJNÉ (byl odbor analytický, bylo „V“)
  • Ředitel protokolu – TAJNÉ, zástupce ředitele a vedoucí oddělení – TAJNÉ
  • Ředitel odboru bezpečnostního – PŘÍSNĚ TAJNÉ, všichni zaměstnanci odboru bezpečnostního - PŘÍSNĚ TAJNÉ, TAJNÉ
  • Ředitel odboru finančního, řízení lidských zdrojů, SPH – předepsáno – DŮVĚRNÉ  – (bylo „V“)
  • Ředitel odboru komunikačního, tiskový mluvčí – předepsáno TAJNÉ – bylo („V“)
  • Ředitel odboru právního – předepsáno TAJNÉ

Zdroj: ředitel Odboru komunikace prezidentské kanceláře Vít Kolář

Prezidentská kancelář se hájí, že bezpečnostní prověrka pro prezidentova poradce Petra Koláře nebyla zapotřebí. Z důvodu, že nebylo a nebude ve hře, že by se Kolář seznamoval s citlivými informacemi.

Součástí hradních úvah byla i jistá obava, že kdyby Kolář prověrku získal, stal by se automaticky podezřelým, že tak učinil proto, aby mohl přijít do kontaktu s utajovanými informacemi.

„Ani kdyby prověrku měl (Petr Kolář), neznamená to, že by se mohl seznamovat s materiály, které obdrží kancelář. Spekulace nechceme komentovat,“ uvedl šéf hradní komunikace Vít Kolář. Odmítá rovněž srovnávat Kolářovu situaci s obdobím prezidenta Miloše Zemana, jehož klíčoví spolupracovníci kancléř Mynář či poradce Martin Nejedlý rovněž nedisponovali přísnějšími bezpečnostními prověrkami.

„Na rozdíl od minulé doby se žádaly prověrky u všech ředitelů, tajemníka, členů sekretariátu prezidenta republiky. Poradce prezidenta Petr Kolář mezi tyto zaměstnance nepatří. Kolář se neseznamuje ani neseznamoval s žádnými informacemi utajovaného charakteru, nejsou ani zákonné důvody pro žádost,“ dodal Vít Kolář.

Asi se stáhnu

Bývalý velvyslanec v USA či Rusku Petr Kolář je kritizovaný zejména za potenciální riziko střetu zájmu v oblasti zbrojařského průmyslu. Po odchodu z diplomacie se začal pohybovat v byznysu, nejprve pracoval pro skupinu PPF a dnes pro americkou lobbistickou a advokátní kancelář Squire Patton Boggs.

Jména svých klientů nechce prozrazovat s tím, že to veřejnost nemusí zajímat. Prozradil jen dva. Pracuje pro Českou zbrojovku při její akvizici amerického Coltu a také zastupuje ČEZ ve sporu o dodávky s ruským Gazpromem.

Přečtěte si o Kolářovi více:

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že s prezidentem na příštím setkání probere, zda svou činnost na Hradě neutlumí. Ne však úplně. Vzdal by se sice smlouvy, zůstal by ale součástí skupiny čestných poradců hlavy státu pro zahraniční politiku.

„Asi s tím úplně skončím. Proberu to s panem prezidentem, až se uvidíme. Zůstal bych jen ve skupině čestných poradců pro zahraniční politiku, ukončil bych dohodu o pracovní činnosti. V této pozici nemáte žádné smlouvy, žádné povinnosti vůči Hradu, je to čistě konzultační skupina, kterou může prezident využívat,“ řekl Petr Kolář Seznam Zprávám.

Štve ho, že je zmiňovaný v kontextu bývalého kontroverzního dua Vratislav Mynář – Martin Nejedlý.

„Nechtěl jsem prověrku proto, abych se mohl seznamovat s utajovanými skutečnostmi. Chtěl jsem ji proto, aby bylo zřejmé, že nejsem ohrožením bezpečnosti státu ani pana prezidenta. V minulosti jsem disponoval čtyřmi prověrkami na přísně tajné, jednu jsem měl v rámci NATO dokonce. Pokud vím, toto pan Nejedlý neměl nikdy. Srovnávat mě s panem Nejedlým, je jako srovnávat Petra Pavla s Milošem Zemanem,“ dodal někdejší několikanásobný velvyslanec.

„Měl jsem pocit, že v prezidentské kanceláři měli radost, že jevím o prověrku zájem. Asi po konzultacích s NBÚ a s tím, že v dané pozici se nebudu seznamovat s utajovanými skutečnostmi, došla kancelář k závěru, že to není potřeba,“ uvedl Kolář s tím, že neočekává, že by prezidentská kancelář svůj postoj přehodnotila.

O králi a lidu

Bývalý Zemanův poradce a vlivná postava tuzemského zákulisí Martin Nejedlý současný postup prezidentské kanceláře kolem Kolářovy „neprověrky“ ironizuje. „Co je povoleno králi, není povoleno lidu,“ řekl Seznam Zprávám.

Muž, který byl kritizovaný za své kontakty na ruský mocenský aparát prezidenta Vladimira Putina, má za to, že kdyby prezident Pavel chtěl, o bezpečnostní prověrku pro Koláře požádá.

Co je to bezpečnostní prověrka

  • Jde o listinu stvrzující, že její držitel splnil podmínky pro přístup k danému stupni utajované informace nebo může vykonávat citlivou činnost, třeba vypisovat velké veřejné zakázky nad 300 milionů korun.
  • Stupně utajení informací jsou celkem čtyři - vyhrazené, důvěrné, tajné, přísně tajné. Jen prověrku na poslední tři jmenované stupně uděluje NBÚ, a to po vlastním prověření žadatelů v bezpečnostním řízení.
  • Stupeň vyhrazené vystavuje samotná instituce, která žadatele zaměstnává. Po splnění základních předpokladů.

„Záleží jen na prezidentovi, zda od svých lidí bude požadovat prověrku. Hrají na Hradě divadlo, takovou tragikomedii. Vyjádřili se nejdřív tak, že nechtějí být jako v éře Miloše Zemana, takže všichni prověrku. Pak zjistili, kolik informací by museli sdělovat. Takže začali přemýšlet, jak z toho ven a zacouvali do vozovny,“ uvedl Nejedlý, o jehož vazby na Rusko se zajímal v minulosti i americký soud.

Není překvapením, že současnou sestavu na Hradě – například vzhledem k animozitě mezi Pavlem a Zemanem – kritizuje. „Kdybych jako interní poradce, nikoliv státní zaměstnanec, udělal 10 procent z toho, co oni udělají za bílého dne, věnovali byste mi hodně titulků. Vlastně bych se stal povinnou četbou,“ dodal.

Reklama

Doporučované