Hlavní obsah

Spousta volných židlí. Jak bude vypadat slavnost na Hradě?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman během únorové návštěvy poslanců.

Reklama

Prezident Miloš Zeman bude na Pražském hradě předávat státní vyznamenání. Ceremoniál byl několikrát odsunut. Vrcholní ústavní činitelé ale Zemanovo pozvání odmítli kvůli jeho přístupu k ruskému prezidentovi v minulých letech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní předávání státních vyznamenání se uskuteční po pauze, kterou si vyžádala pandemie koronaviru i potíže prezidenta Miloše Zemana se zdravím.

Dlouho odkládaná ceremonie se nyní navíc odehraje ve stínu války na Ukrajině. Jak přesně bude předávání vyznamenání vypadat a kdo na něm bude chybět?

Čím se letošní vyznamenání liší od běžné ceremonie?

Prezidentovi Miloši Zemanovi nevyšel plán předat státní vyznamenání vloni 28. října ani letos 1. ledna. Nakonec si proto vybral datum 7. března. V tento den se v roce 1850 narodil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Den po naplánovaném ceremoniálu, tedy 8. března, navíc Miloš Zeman oslaví čtyři roky od druhé inaugurace.

Konání v původních termínech znemožnila pandemie koronaviru i léčba prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Státní vyznamenání tak bude Zeman předávat dvojnásobnému množství oceněných – za roky 2020 a 2021. 

Jak bude předávání vypadat?

Na ceremoniálu předávání státních vyznamenání má být v pondělí ve Vladislavském sále Pražského hradu přítomno asi 600 hostů. Pozváni byli příbuzní oceněných, ústavní činitelé a další představitelé veřejného života. Kvůli platným proticovidovým opatřením budou muset mít nasazeny respirátory.

Oproti minulosti bude zvětšeno pódium, na kterém bude dvojnásobné množství oceněných. Uzpůsobeno bude také tomu, aby se na něm mohl Zeman pohybovat na vozíku.

Jak se na ceremonii projeví situace na Ukrajině?

Podobu slavnostního dne ovlivní i válka na Ukrajině. „Prezident republiky rozhodl o vyjádření solidarity s Ukrajinou, tradiční recepce po předání vyznamenání byla zrušena,“ řekl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

V poledne v pondělí bude na prvním hradním nádvoří vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká státní hymna. „Všichni hosté ve Vladislavském sále budou také zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu,“ dodal hradní protokolář.

Kdo na ceremonii nepřijde?

Už předem je jasné, že na ceremoniálu budou chybět některá důležitá jména. Na protest proti dřívějším Zemanovým postojům k Rusku nedorazí třeba šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Je dobře, že prezident Zeman otočil, ale nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ zdůvodnila Pekarová Adamová, proč na Hrad nedorazí.

Zemanovo pozvání odmítl také předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Trvá má připravenost se v zájmu ČR účastnit pracovních schůzek s prezidentem Milošem Zemanem. Na ty ale pozvánky nedostávám. Místo toho mě nyní Miloš Zeman zve, abych podpořil jeho přístup ‚já nic, já muzikant‘. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ uvedl Vystrčil na svém Twitteru.

Ze stejných důvodů pozvání odmítl také místopředseda Senátu Jiří Růžička. „Považuji za nemyslitelné, abych pozvání přijal v době, kdy vojska Ruské federace útočí na svobodnou a demokratickou zemi, ničí ji, zabíjejí, vraždí civilisty a ohrožují bezpečnost v celé Evropě. Navíc hostitel dlouhá léta podporoval nenávistný ruský režim i samotného prezidenta Putina a dodával zdání legitimnosti jeho počínání," uvedl.

A chybět budou i místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti). Předávání se nezúčastní ani místopředseda Senátu Jan Horník. Nechce být prý stafáž proruského prezidenta Zemana.

Předávání vyznamenání se nezúčastní ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

Nedorazí ani oceněný judista Krpálek – nepřijde mu to vhodné v době války na Ukrajině.

Kdo bude oceněn?

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyznamenat 29 lidí, pět z nich ocenil Řádem bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání patří herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi.

Posmrtně stejné ocenění dostávají podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Prezident se rozhodl udělit také Řád Tomáše Garrigua Masaryka, obdrží ho zakladatel moderní československé epidemiologie Karel Raška, který se podílel na očkování proti pravým neštovicím a na vymýcení této nemoci. Medailí Za hrdinství Zeman vyznamenává českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna a velitele jednotky Vojenské policie KAMBA v Afghánistánu Zdeňka Poula.

Oba se v srpnu podíleli na evakuaci Čechů a afghánských spolupracovníků České republiky z Kábulu. Stejnou medailí oceňuje in memoriam štábní praporčici Michaelu Tichou, která loni v listopadu zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku.

Projděte si přehled všech vyznamenaných za rok 2021 v galerii:

+25

Dalších 20 vědců, umělců, podnikatelů nebo válečných veteránů získává medaile Za zásluhy. Jsou mezi nimi třeba přední osobnost poválečné české historické vědy Robert Kvaček, který se zabývá dějinami 19. a 20. století, ekonom Michal Mejstřík, který na začátku letošní roku podlehl onemocnění covid-19, nebo archivář a historik Vojtěch Šustek, který se specializuje na novodobé české dějiny a dějiny odboje.

Z oblasti sportu Zeman medaili předá nejúspěšnějšímu judistovi české historie Lukáši Krpálkovi a tenisovému manažerovi a podnikateli Miroslavu Černoškovi. Dalším vyznamenaným podnikatelem je Gevorg Avetisjan, zakladatel továrny na dorty Marlenka.

In memoriam bude vyznamenaný malíř Vladimír Komárek.

Reklama

Doporučované