Hlavní obsah

Havlíček se Schillerovou přesvědčovali Pavla, aby vetoval zákon o penzích

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel

Reklama

aktualizováno •

Představitelé hnutí ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček ráno v Hrzánském paláci jednali s prezidentem Petrem Pavlem. Chtěli ho přesvědčit k vetování novely zákona o důchodech, která má snížit valorizaci plánovanou na červen.

Článek

„Pan prezident je poslední nadějí a pojistkou ústavnosti,“ řekla při příchodu do dočasného sídla hlavy státu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle svých slov nesdílí názory některých politiků, že by měl spor rozhodnout Ústavní soud. Dodala však, že pokud by se prezident rozhodl zákon nevetovat, na soud by se obrátila.

Petr Pavel, který přijel několik minut po představitelích opozičního ANO, novinářům řekl, že od schůzky očekává nové informace.

„Nechme se překvapit. Samozřejmě že názor mám, ale řeknu ho až po tomto jednání, dozvíte se odpoledne,“ uvedl. Dodal, že pořád je to pro něj kolem 50 procent, že výhrady jsou relevantní.

Havlíček chce jednání

Samotné jednání trvalo přes hodinu a podle Karla Havlíčka bylo „velmi konstruktivní“. „Panu prezidentovi jsme sdělili všechny podrobnosti. Zdůraznili jsme, že i když se můžeme přít na různých úrovních, měli bychom respektovat ústavu,“ řekl novinářům s narážkou na stav legislativní nouze, v němž byla novela Sněmovnou přijata.

Místopředseda hnutí ANO podotkl, že navrhují, aby se penze v červnu zvalorizovaly průměrně o 1700 korun, tedy částku před přijetím novely.

Hned poté by podle něj měli vládní a opoziční politici zasednout k jednomu stolu a „najít optimální valorizační vzorec neboli jakési zastropování od roku 2024“. „Tím bychom zabránili tomu, před čím brání vláda – nějakému ekonomickému problému v letech příštích –, a současně bychom naplnili literu zákona. Co se týká rozhodnutí pana prezidenta, samozřejmě je to na něm a my se domníváme, že definitivně rozhodnut v tuto chvíli není.“

Schillerová za nejzásadnější problém označila retroaktivitu. „Jsme přesvědčeni podle hmotněprávní úpravy, že nárok vznikl 31. ledna, všechna ostatní data už mluví o zpřesnění formou nařízení vlády,“ poznamenala. Pokud by zákon prošel, byla by nabourána důvěra lidí ve stát, míní.

Pro připomenutí: Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) návrh na snížení červnové valorizace z 1770 na 760 korun s obtížemi protlačil Sněmovnou začátkem března ve stavu legislativní nouze. Jednalo se o něm několik dnů včetně některých nocí.

Zelenou posléze novela dostala i v Senátu. Pavel ale vyjádřil pochybnosti, a to jednak kvůli zmíněné retroaktivitě, která by s tím mohla být spojená, jednak kvůli institutu legislativní nouze. Nechal si udělat právní expertizu, k věci se má ale oficiálně vyjádřit až po schůzce s ANO.

Vláda zákon potřebuje mít schválený nejpozději do 22. března.

Snížení červnové valorizace penzí

  • Vláda snížila v roce 2023 červnovou mimořádnou valorizaci penzí v průměru z 1770 na 760 korun. Argumentovala tím, že důchodcům se kvůli vysoké inflaci přidávalo několikrát a státní kasu by další valorizace v příštích letech stála stovky miliard korun.
  • Vláda potřebovala zákon kompletně schválit do 22. března, opozice se snažila postup zbrzdit obstrukcemi. Jednání ve Sněmovně trvalo od úterý 28. února do soboty 4. března, včetně nocí.
  • Nárok na mimořádnou valorizaci se vypočítal z lednových statistických údajů. Existují proto obavy, že vládní postup je retroaktivní a v rozporu s Ústavou.
  • Pochybnosti panují i kolem způsobu, jakým se vláda snaží zákon protlačit Sněmovnou. Využívá k tomu institut legislativní nouze, pro který ale podle některých expertů nejsou splněny podmínky.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme podrobnosti po jednání.

Reklama

Doporučované