Hlavní obsah

Rozpis po krajích, jak chce stát přerozdělit uprchlíky. Konkrétní ubytovaní se teprve hledá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Slzy a nejistota. Český stát nemá jasno, kolik běženců je schopen ubytovat.

Reklama

Seznam Zprávy mapovaly, jakým způsobem vláda Petra Fialy chystá přehled ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky. Ucelené číslo zatím neexistuje, byť jej Ministerstvo vnitra požadovalo.

Článek

Do České republiky od vypuknutí ruské války na Ukrajině dosud dle oficiálních údajů dorazilo 300 tisíc uprchlíků. Stát však zatím neví, pro kolik z nich bude schopen zařídit ubytování .

Klíčovým rezortem v této otázce je Ministerstvo vnitra, které chtělo mít v úterý pohromadě ucelené informace o tom, jaké jsou ubytovací kapacity v zařízeních spadajících pod jednotlivá ministerstva. Tak aby ve středu na jednání ministrů mohla vláda Petra Fialy (ODS) představit nějakou koncepci.

To se však úplně nepodaří, protože podle informací Seznam Zpráv několik ministerstev tento úkol během úterý nesplnilo. Což úřad pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) naštvalo. Příprava je kvůli tomu živelná a chaotická.

„Kompletní čísla stále zjišťujeme. Ne všichni vládou daný úkol splnili. Ministerstvo vnitra ve svých budovách najde místo pro 2 535 lidí. Ministerstva, která informace dodala, zatím mohou nabídnout 6 694 lůžek. S přísunem dalších informací by se toto číslo mělo zvýšit,“ řekl Seznam Zprávám ministrův mediální poradce Jakub Veinlich.

Prázdné hájenky v lesích

Během úterý se Ministerstvu vnitra scházely alespoň dílčí informace o ubytovacích kapacitách v institucích podřízených jednotlivým ministrům. Příkladem může být podnik Lesy ČR, který však zdaleka neposkytl veškerý svůj majetek, který by se za určitých úprav dal pro účely dočasného ubytování uprchlíků využít.

„Nabídli jsme 214 lůžek v 15 objektech po celé České republice. Vybírali jsme podle dopravní i sociální dostupnosti,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. To znamená, že z výběru lesníci vynechali třeba špatně dostupné lovecké chaty či hájenky v lesích.

V zařízeních spadajících pod Ministerstvo průmyslu a obchodu vedení úřadu našlo volných 88 lůžek. Rekreační zařízení v Harrachově dokáže pojmout 33 lidí, v ubytovacím zařízení Horní Albeřice přístřešek najde 21 uprchlíků.

Hejtmani v akci

Vedle ministerstev řeší po své ose uprchlickou situaci i jednotlivé kraje. Je sice vláda požádala o přidělení vyřešení ubytování pro předem daný počet uprchlíků, hejtmani však pracují s odlišnými čísly.

Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) uvedl, že přesné kapacitní číslo v tuto chvíli ani zjistit nelze.

„Je to složitější, než si umíte představit. Já jsem mohl udělat jednu věc. Všem obcím jsem zadal poptávku, ať se i ta nejmenší obec pokusí ubytovat alespoň čtyři lidi. Každý ať zkusí vymyslet, kam čtyři lidi umístí. S tím, že s vyšším počtem obyvatel se počet přerozdělených uprchlíků zvýší. Takto hledáme kapacity,“ řekl Kuba Seznam Zprávám.

Takto vypadá plán státu na rozdělení běženců do regionů:

Vedle toho jeho kraj oslovil i penziony a hotely, u kterých je však podle něj nejistota, na jak dlouho u nich ukrajinští běženci budou moci bydlet. Až začne letní turistická sezona, kapacita soukromých ubytovacích zařízení se může snížit.

„Máme nasmlouvané hotely a penziony za cenu zhruba 250 korun, které dostáváme jako příspěvek od státu. Toto je model, ve kterém jedeme. Jednoduché číslo typu sedm tisíc pro jižní Čechy vám neřeknu, protože to v tuhle chvíli přesně nemůžeme ani vědět. Navíc teď využíváme zařízení, která jsou k dispozici mimo sezonu, v červnu o tyto kapacity můžeme přijít,“ dodal.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že například včera měl jeho region k dispozici kapacity pro 1 118 lidí. Denně podle něho kraj dosud ubytoval zhruba 80 lidí. Podle vládních tabulek by však jeho kraj měl najít místo pro zhruba 15 tisíc lidí. Hejtman taková čísla označil za fiktivní. „Tak hovoří se o nějakém fiktivním čísle 15 397, kteří mají být v našem kraji,“ dodal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) má v současnosti Liberecký kraj k dispozici zhruba tisíc míst. „Kolik budeme schopni pojmout lidí, budu schopný přesněji říci tak za 14 dní. V současnosti ubytováváme 120 až 130 lidí denně, takže pokud se nezrychlí příchod dalších, tak máme na dva týdny vystaráno,“ řekl Půta Seznam Zprávám.

S dalším náporem počítají i na Hané. „Zaregistrovali jsme necelých šest tisíc uprchlíků, dalo by se předpokládat, že zde máme kolem dalších tří tisíc neregistrovaných. Dosud jsme nevyužili kapacity tělocvičen a jiných nouzových přístřešků. Máme k dispozici ještě koleje a internáty, odhadem až patnáct set míst,“ řekl Seznam Zprávám olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN).

Hotely i církve

Uprchlickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině pomáhají v České republice řešit i tuzemské církve. A to nejen ta katolická, která je největší.

Ubytovací místa poskytne i Českobratrská církev evangelická. „Pracovně operujeme s číslem dvanáct set až patnáct set míst. Čísla se budou postupně zpřesňovat, ale to se bude dít až v následujících dnech či týdnech. Zatím se vše vyvíjí,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí církve Jiří Hofman.

Státu pomůže i Asociace hotelů a restaurací, která poskytne několik tisíc postelí. „Nabídli jsme deset tisíc lůžek zdarma pro potřeby uprchlíků už začátkem března, ale nabídli jsme je pouze na jeden měsíc. V dubnu začne sezóna a mnoho ubytovacích zařízení už má nasmlouvané některé kapacity. Dá se velmi těžko odhadovat, kolik by jich mohlo další kapacitu uvolnit,“ popsal Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Lidé, kteří ubytují uprchlíky, mohou dostat 12 tisíc

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že vláda ve středu rozhodne o solidárním příspěvku pro lidi, kteří u sebe doma či ve svých volných bytech ubytovávají uprchlíky. Šéf resortu podle ČTK připustil, že by se navrhovaná maximální částka 9 tisíc korun na domácnost na měsíc mohla ještě zvýšit. Ministři o tom budou znovu jednat. Na dotaz, zda by strop mohl činit třeba 12 tisíc korun měsíčně, ministr odpověděl, že by si to uměl představit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Se solidárním příspěvkem počítá zákon o zaměstnávání a sociálním zajištění uprchlíků, který začal v pondělí platit. Částku, podmínky a standard ubytování i vyplácení peněz upraví vláda ve svém nařízení, které připraví ministerstvo práce. Předpis zatím nezveřejnilo. Podle Jurečky se o částkách bude ještě jednat. Vláda se přitom už minulý týden dohodla na tom, že by pronajímatelé na ubytovanou osobu měli dostávat 3 tisíce korun na měsíc, nejvýš ale celkem 9 tisíc korun. Někteří experti to kritizovali. Podle nich by se měla částka lišit podle ubytování v pokoji či bytě a strop by měl být vyšší.

„Umím si představit, že se ještě ve středu na vládě můžeme rozhodnout, že strop by mohl být například 12 tisíc korun. Ještě o tom budeme jednat,“ odpověděl na dotaz o případné maximální částce 12 tisíc korun Jurečka. Uvedl, že sám by se klonil k vyšší částce, než byl dosavadní návrh. Podle ministra by podpora od státu měla přispět na srovnání části nákladů a ocenit „dobré srdce“ a pomoc lidí. „Nechci, aby to bylo obráceně – že pomáháme proto, že za to dostáváme peníze,“ dodal šéf resortu práce.

Požadavky na kvalitu ubytování stanoví vládní nařízení. Podle Jurečky budou platit obecné standardy pro bytové prostory. „Peníze se neposkytnou do nemovitostí, které se nedají považovat za zkolaudovaný byt či dům,“ dodal ministr. V návrhu nařízení nepočítá s tím, že by se lišila částka za osobu za ubytování v pokoji a za bydlení v celém bytě. „Chceme, aby to bylo co nejjednodušší. Nemáme ambici rozlišovat, zda člověk bydlí v několika pokojích či v bytě. Proces administrace by to komplikovalo,“ zdůvodnil Jurečka. Předpokládá, že vláda nařízení ve středu schválí. Připustil, že by kabinet mohl parametry v případě potřeby po měsíci či dvou upravit.

Úřady práce by měly začít solidární příspěvek vyřizovat podle ministra až v dubnu za pár týdnů, nyní jsou úředníci zahlceni jinými žádostmi. Podpora na ubytování by se měla vyplácet zpětně i za březen.

Reklama

Doporučované