Hlavní obsah

Jsem veřejná osobnost, hájí Schillerová svoje fotky za státní peníze

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová čelila dotazům na svoje fotografy.

Reklama

Alena Schillerová ve Sněmovně čelila otázkám na to, zda uhradí náklady na fotografa a kameramana, kteří ji z veřejných peněz fotili na sociální sítě.

Článek

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se nemá k proplacení nákladů za fotografa a kameramana, které za jejího působení zaměstnávalo ministerstvo financí.

Jak upozornily Seznam Zprávy, služby kameramana a fotografa ministerstvo stály skoro dva miliony korun, oba muži odešli s minulou vládou. Audit nového ministra Zbyňka Stanjury pak ukázal, že zaměstnanci byli nestandardně odměňováni i řízeni.

„Je to zpolitizovaný příběh. Kauza má jediný význam – odvést pozornost od toho, co dělá tato vláda,“ uvedla Schillerová ve Sněmovně, když byla dotazována na to, zda hodlá ona či hnutí ANO peníze zaplatit.

„Zaplatí bývalá ministryně Schillerová výdaje na předvolební kampaň, za ty fotografie? Bylo by super, kdybyste se k tomu postavili čelem a ty dva miliony korun vrátili,“ ptal se například vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Schillerová je ale přesvědčená, že jí nelze vytýkat, že by fotky používala na soukromých účtech na sociálních sítích. Žádné takové prý neexistují.

„To jsou veřejné sociální sítě, Alena Schillerová je veřejná osobnost, já nemám žádné soukromé. Mám soukromý Facebook, který nepoužívám,“ řekla poslancům Schillerová. A dodala, že oba bývalí zaměstnanci ministerstva nyní „mají ze života peklo“.

Jednou z výtek auditu přitom bylo právě to, že fotky pořízené zaměstnanci ministerstva v pracovní době se objevovaly na soukromých profilech Aleny Schillerové, nikoli na profilech samotného ministerstva.

„Část fotografií a videí, které byly pořízeny v pracovní době dotčenými zaměstnanci ministerstva, byla prokazatelně umístěna na sociálních sítích bývalé ministryně,“ píše se v auditu.

Zpráva zmiňuje například videopořad Nový týden, za nějž jeden ze zaměstnanců dokonce obdržel mimořádnou odměnu. „V této souvislosti audit upozorňuje, že rubrika Nový týden byla výlučně součástí sociálních sítí bývalé ministryně financí,“ uvádí se ve zprávě.

Na ministerstvu navíc podle auditu neexistuje kompletní seznam výstupů, které zaměstnanci zpracovali. A některé projekty, za něž dostávali kameraman s fotografem odměny, nejsou vůbec k dohledání.

Reklama

Doporučované