Hlavní obsah

Jurečka jel za ženou, jejíž dávky Okamura kritizoval

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Příběh ženy z Ostravy, jejíž složenku na téměř stotisícové dávky zveřejnil šéf SPD Tomio Okamura, míří k ombudsmanovi. Za ženou se také vypravil ministr práce Marian Jurečka.

Článek

Zaslala mu dopis přímo do Sněmovny, ale neodpověděl. 58letá Sabína se rozhodla nevzdat spor s šéfem SPD Tomio Okamurou, který na sociálních sítích zveřejnil její složenku na vyplacení dávek.

Žena z Ostravy se stará o devět vnoučat, na které jí stát každý měsíc skrze sociální systém přispívá. Argumentuje, že se nedopustila ničeho špatného, a proto si nepřeje, aby ji politik veřejně pranýřoval. Rozhodla se proto obrátit na ombudsmana.

„Na veřejného ochránce práv jsme se obrátili z toho důvodu, že paní Sabína vnímá jednání pana Okamury jako zásah do svého soukromí, a kromě toho je přesvědčena, že jeho motivem je vyvolání nenávisti ve společnosti,“ uvedla ve vyjádření pro Seznam Zprávy vedoucí služby občanské poradny Společně-Jekhetane v Ostravě Pavla Malinková, která ženě pomáhá.

Paní Sabína se také domnívá, že jednání pana Okamury může mít rasový podtext.
Pavla Malinková, vedoucí služby občanské poradny Společně-Jekhetane

Paní Sabína se podle ní domnívá, že jednání Okamury může mít rasový podtext. To jsou důvody, kvůli kterým žádá o prošetření případu.

Okamura sice na složence začernil celé jméno ženy, to se ale přesto dostalo na internet.

Ombudsman: Částka dokládá, že stát dokáže pomáhat

Úřad veřejného ochránce práv nepotvrdil ani nevyvrátil, jestli už má podnět k dispozici. Ombudsman Stanislav Křeček ale uvedl, že kauzu sleduje v médiích.

„Je pochopitelné, že pokrytí potřeb devíti dětí není levná záležitost. A pokud je někdo ochotný zachránit tyto děti před alternativou v podobě ústavní péče, je důležité, aby mu k tomu stát vytvořil podmínky. Podle mého tedy částka na složence dokládá, že stát dokáže pomáhat ve chvíli, kdy je to potřeba,“ napsal ve vyjádření ombudsman.

V dopise, který žena poslala Okamurovi, psala, že je vyděšená z nenávistných komentářů, které se pod jeho příspěvkem rozpoutaly.

„Nevím, co jsem provedla, že jsem vyvolala tolik nenávisti, ale žádám vás, abyste dále nezmiňoval mé příjmy ani jiné informace o mé osobě. Doufám, že jsem pro vás tedy člověk a že vás nevede rasová nenávist, protože i takto může vaše jednání vyznít,“ uvedla v dopise.

Jurečka v Ostravě

Za ženou z Ostravy se vydal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle svých slov ale k osobnímu setkání nedošlo. „Přímo s paní jsem se osobně nesetkal, dům, kde bydlí, jsem navštívil,“ napsal v SMS zprávě ministr Jurečka s tím, že podrobněji návštěvu nechce komentovat.

Okamuru ale kritizoval za to, že podle něj bez znalosti konkrétní situace a souvislostí komentuje případ na sociálních sítích způsobem sobě vlastním.

„Tento případ považuji za typickou ukázku politika, který staví svou politiku na lžích, polopravdách, nenávisti a strachu,“ dodal šéf lidovců.

Okamura příspěvky ze svých sociálních sítí do dnešního dne neodstranil. Jen na jeho facebooku jsou k dnešnímu dni témeř čtyři tisíce komentářů a pět tisíc sdílení. Na dotazy redakce během dne nereagoval.

Reportéři Seznam Zpráv koncem srpna vypátrali ženu v domě v Ostravě. Chtěli ověřit, zda je poštovní poukázka na dávky ve výši 96 419 korun pravá. Žena to potvrdila s vysvětlením, že se stará o devět dětí.

Přestože se neprokázalo zneužívání dávek, Okamura se rozhodl fotografii poštovní poukázky na sociální sítě vrátit. Původně ji smazal s odůvodněním, že si není jistý pravostí.

Reklama

Doporučované