Hlavní obsah

Pečuji o devět dětí, hájí se žena, jejíž dávky Okamura zesměšňoval

Foto: Koláž SZ / Facebook Tomia Okamury

Poštovní poukázka na vyplacení 96 419 Kč na sociálních dávkách. Její pravost redakce ověřila přímo u příjemkyně, která výši dávky objasnila.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv vypátrali adresátku poštovní poukázky na dávky ve výši téměř sto tisíc korun. Její pravost včetně částky potvrdila. Posměšky šéfa SPD Tomio Okamury jí vadí. Vysvětlila, že nedostává takovou sumu každý měsíc.

Článek

96 419 korun. Na nebývale vysokou částku, kterou v polovině srpna vyplatil Úřad práce ženě z Ostravy, upozornil tento týden předseda SPD Tomio Okamura. Zveřejnil útržek poštovní poukázky, na základě které jí dávky vyplatili.

„Z tohoto útržku to vypadá, že se vláda o některé ‚spoluobčany‘ umí postarat,“ rýpl si poslanec do systému sociálních dávek. Vzápětí však příspěvek z facebooku smazal. Objevila se totiž řada tvrzení, že se jedná o hoax a že suma na poukázce je upravená v grafickém programu.

Seznam Zprávy se rozhodly pravost ústřižku ověřit. Ten mezitím vzbudil velký ohlas na sociálních sítích včetně nenávistných, rasově zabarvených komentářů.

Ženu, které byla částka adresovaná, reportéři ve středu vypátrali v činžovním domě na okraji Ostravy. Pravost poštovní poukázky potvrdila.

Bylo to výjimečné, normálně beru 40 tisíc

„Ano, ta složenka je pravá, hledali jsme ji a nenašla se,“ kýve souhlasně hlavou 58letá Sabína. „Zřejmě jsem ji ztratila při stěhování a někdo ji naschvál zveřejnil,“ říká, zatímco vytahuje svůj občanský průkaz, aby potvrdila, že je adresátkou poukázky.

„Mám devět dětí v péči,“ dává se poté do vysvětlování výše dávky. V pěstounské péči má tři a o další se stará. Všechno jsou to vnoučata, jejichž rodiče jsou ve výkonu trestu.

Jak zdůrazňuje, nedostává 96 tisíc každý měsíc.

„Máme to za dva měsíce zpětně. Normálně dostáváme 40 tisíc korun na devět dětí,“ popisuje.

Nechce, aby se objevilo její celé jméno, natož fotografie. Jak říká, už teď má její rodina nepříjemnosti kvůli informacím, které kolují po internetu. Její manžel má problémy v práci.

„Záviděli a mysleli si, že to takhle beru každý měsíc,“ říká Sabína s tím, že zveřejnění poštovní poukázky rodině vadí a vnímá to jako podněcování k nenávisti.

Pěstouni jsou výhodnější než ústavní péče

Redakce ověřila pravost složenky i tvrzení ženy současně ze tří zdrojů z okruhu rezortu práce.

Podle úředníků, kteří se sociálními dávkami zabývají, mohou mimořádně nastat situace, kdy dojde k proplacení na první pohled vysokých částek, a to v ojedinělých případech, kdy například příjemce má v pěstounské péči vícero dětí.

V takové situaci může pobírat celý mix dávek: přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, pěstounské dávky a příspěvek při pěstounské péči či i jednorázový příspěvek při převzetí dítěte.

Konkrétně například příspěvek na úhradu potřeb dítěte může představovat 6290 až 9220 korun na dítě za měsíc. Jednorázový příspěvek při převzetí dítěte do pěstounské péče se pohybuje od 10 800 do 13 500 korun v závislosti na věku dítěte.

Výpočet z roku 2019 Deníku veřejné správy ukázal, že se podpora pěstounů státu finančně vyplatí mnohonásobně více než ústavní péče.

Stop podněcování nenávisti

Úřad práce i Ministerstvo práce a sociálních věcí odmítly konkrétní poštovní poukázku na vyplacení dávek komentovat.

„Z důvodu ochrany osobních údajů a povinnosti mlčenlivosti nemůžeme veřejně komentovat konkrétní případy klientů Úřadu práce. Obecně lze uvést, že z důvodu úsporných opatření může být odesláno více sociálních dávek najednou nebo za delší období společným poštovním poukazem,“ reagovala Eva Davidová, mluvčí ministerstva.

Nejrůznější weby, které bojují s dezinformacemi, uváděly, že nepravost poukázky lze vyvodit z údajů, které jsou na konci ústřižku. Z nich vyplývalo, že se jedná o přídavky na sedm dětí. Podle úředníků jsou ale tyto údaje na poštovním poukazu pouze orientační, nikoliv vždy vyčerpávající.

Redakce oslovila i předsedu SPD Tomio Okamuru, který uvedl, že příspěvek smazal, protože si nebyl jistý pravostí. Dodal ale, že pokud se prokáže, že se jedná o originál, tak ho opět zveřejní. V takovém případě by paní Sabína zvažovala bránit se žalobou.

Později v telefonátu s redaktorkou Okamura uvedl, že je rád, že si redakce dala tu práci s tím ženu najít a potvrdit pravost složenky. „Na rozdíl od serveru iDnes, který zveřejnil lživý článek, že mnou zveřejněná složenka není pravdivá,“ uvedl Okamura.

Reagovat na to, že zveřejnění příspěvku rodině paní Sabíny způsobilo komplikace a vystavilo ji tlaku, ale nechtěl. „Jiné vyjádření nemám,“ řekl na opakovaný dotaz týkající se ženy.

Proti příspěvkům na sociálních sítích, které podněcují k nenávisti vůči příjemcům dávek, se ministerstvo ohrazuje. „V současné těžké situaci se najde mnoho domácností jako chudší rodiny s dětmi včetně těch pěstounských, osamocení důchodci, lidé se zdravotním postižením nebo samoživitelé, kteří pomoc státu skutečně potřebují a mají na ni plný nárok v rámci zákona,“ uvedla mluvčí Davidová.

Připomněla také, že ministerstvo pracuje na přepracování a sloučení některých dávek.

„To umožní lépe předcházet podvodům nebo podvodníky následně odhalovat, ulehčí všem oprávněným žadatelům se k pomoci dostat a vyřídit vše během pár minut z domov,“ vyzdvihuje Davidová.

S přispěním Jana Nováka.

Aktualizce: Doplnili jsme reakci Tomio Okamury po zveřejnění článku.

Reklama

Doporučované