Hlavní obsah

Kandidáti ANO do Bruselu. Zájem má Bžoch i královna skandálů Jermanová

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Poslanec ANO Jaroslav Bžoch chce kandidovat, poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová je otevřená jednání.

Reklama

Hnutí ANO na kandidátce do eurovoleb ještě pracuje. Rýsují se ale už další jména kromě již potvrzené místopředsedkyně Sněmovny Kláry Dostálové, která by mohla být na kandidátce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO a eurovolby. Zatím se oficiálně mluvilo jen o současné místopředsedkyni Sněmovny a exministryni Kláře Dostálové. Měla by být lídryní kandidátky.

Seznam Zprávy zjišťovaly, kdo další z ANO by se mohl snažit bojovat o voličské hlasy. Dva nezávislé zdroje redakci potvrdily, že by na kandidátce hnutí kromě Dostálové mohla být i bývalá středočeská hejtmanka a současná poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Kandidátka se teprve sestavuje, takže vám k tomu nemohu nic říct, uvidíme,“ reagovala Jermanová na otázku, zda bude kandidovat.

Jermanová. Královna skandálů

Myšlenku stát se europoslankyní ale nezavrhuje. „Jsem otevřená jednání,“ dodala poslankyně ANO.

Připomeňme, že Jermanová má za sebou řadu afér a skandálů. Například v roce 2017 Seznam Zprávy zjistily, že krajský úřad, respektive kancelář hejtmanky najímala několik desítek externistů, kterým platila řádově desetitisíce měsíčně za externí služby. Jednalo se třeba o nepříliš konkrétní práce typu „sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby“, „analýzu hudebních festivalů“, „přehled vánočních zvyků“ nebo „monitoring činnosti ostatních krajů“. Krajský úřad odmítl sdělit jména poradců a opodstatněnost takových analýz, pouze interním auditem konstatoval, že analýzy objednal v souladu se zákonem. S analýzami však nebyli jakkoli seznámeni vedoucí úseků, s jejichž odpovědností práce souvisely.

O rok později přišly Seznam Zprávy se zjištěním, že hejtmanka Jermanová jedno z aut, Škodu Superb, kterou jí kraj přidělil, zcela přenechala manželovi. Ten vůz využíval k soukromým záležitostem. Hejtmanka se omluvila a slíbila, že se věc nebude opakovat. Ovšem v roce 2020 Seznam Zprávy znovu zjistily, že hejtmanka získala nové auto, které dle smluv může její manžel opět využívat. Krajský úřad odmítal poskytnout další informace k užívaní vozů hejtmankou a informace vydal až poslední den lhůty vydané informačním příkazem Ministerstva vnitra.

Svérázně si Jermanová počínala i za covidové pandemie. V roce 2020 podala trestní oznámení na zaměstnankyni krajské záchranné služby Veroniku Brožovou, která v otevřeném dopise poukázala na chybějící ochranné pomůcky. Jermanová zažalovala rovněž web Náš region, který dopis otiskl. Podle hejtmanky mělo jít o šíření poplašné zprávy. Policie však trestní oznámení hejtmanky na počátku června 2020 odložila.

Tím výčet zdaleka nekončí. Když v roce 2020 prohrála volby, šéf hnutí ANO Andrej Babiš ostatně prohlásil: „Kvůli různým těm zbytečným záležitostem paní Jermanové to takhle dopadlo. Bohužel. Ale na tom už nic nezměním.“

Bžoch má jasno: Chci do Bruselu

Dalším favoritem na kandidátku do eurovoleb je podle informací Seznam Zpráv také poslanec a místopředseda výboru pro evropské záležitosti Jaroslav Bžoch (ANO). Ten potvrdil, že by měl zájem se přesunout z české sněmovny do Evropského parlamentu.

„Nyní probíhají krajské sněmy, které navrhují kandidáty. Následně bude zasedání výboru hnutí, které vytvoří pořadí kandidátů na základě sněmů a schválí kandidátku jako celek. Počítám, že to bude v únoru. Kandidovat chci,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Místopředseda Sněmovny a exministr Karel Havlíček (ANO) uvedl, že definitivně ještě rozhodnuto není. To potvrdila i místopředsedkyně Sněmovny Dostálová, která doplnila, že by kandidátka jako celek měla být hotová příští měsíc.

„Jsme ve stadiu schvalování kandidátek na úrovni regionů. Jakmile budou všechny, bude to finálně schvalovat celostátní výbor hnutí ANO. Předpokládám, že bude finální podoba a schválení v polovině února,“ popsala Dostálová, jak bude vypadat proces schválení kandidátky.

Seznam Zprávy oslovily celou řadu poslanců hnutí ANO, zda by měli v případě nabídky zájem stát se europoslanci. Tuto možnost rovnou zavrhli například poslanci Karel Rais (ANO) nebo Tomáš Helebrant (ANO).

„Svoji pozici vidím ve Sněmovně a hlavně ve větším zapojení se do politického dění ve Středočeském kraji,“ napsal poslanec Helebrant v SMS zprávě.

Vondra, Kolaja, Nerudová

Lídrem konkurenční kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN je ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

Společnou kandidátku opozičního hnutí SPD a neparlamentní Trikolory pro eurovolby povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu. Rozhodovat budou voliči o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

S přispěním Vojtěcha Gavriněva.

Eurovolby 2024

  • Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu.
  • Podívejte se na výsledky a volební účast od roku 2004 do 2019.

Reklama

Doporučované