Hlavní obsah

Kandidatura Stropnického na Hrad? Pouze spekulace, řekla Schillerová

Foto: Seznam Zprávy

Velvyslanec v Izraeli a exministr obrany Martin Stropnický.

Reklama

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová považuje informace o možné kandidatuře velvyslance v Izraeli Martina Stropnického za spekulace.

Článek

Hnutí ANO stále oficiálně neoznámilo, koho vyšle do boje o Pražský hrad.

Předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš chce své rozhodnutí oznámit koncem měsíce, v posledních dnech ale začalo padat jméno exministra obrany a velvyslance v Izraeli Martina Stropnického.

„Musím říct, že to je jen spekulace,“ prohlásila v úterý předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Hnutí ANO na úrovni špiček vůbec nemluvilo o žádném návrhu. Platí pořád to, že se Andrej Babiš vyjádří do 26. října a do té doby hnutí ANO nic neřeší. Čekáme na jeho rozhodnutí a doufáme, že se rozhodne správně,“ řekla na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Spekulovalo se už dříve

Podle autora několika prezidentských kampaní Jakuba Hussara není Stropnického jmého úplnou utopií.

„ANO nemá osobnosti. Každý, kdo za něco stál, od ANO utekl. Jediný, kdo by mohl zasáhnout, je Martin Stropnický, který dávno s Andrejem Babišem nepeče,“ řekl minulý týden v rozhovoru pro Ptám se já.

„Alena Schillerová, pan (Karel) Havlíček a Jaroslav Faltýnek jsou takoví podřadní kádři. Nemají potřebné charisma. Prezidentská kandidatura Aleny Schillerové je pro mě naprosté sci-fi,“ dodal.

O Stropnického kandidatuře se spekulovalo už před pěti lety, tehdy ale šéf ANO Andrej Babiš oznámil, že hnutí svého kandidáta do voleb nevyšle. „Spekulace komentovat nebudu. Našeho kandidáta oznámíme 26. října,“ citovala nyní ČTK Babiše.

Pětašedesátiletý Stropnický byl v minulosti ministrem kultury, obrany, zahraničních věcí a místopředsedou vlády i poslancem za ANO. Byl také velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu. Nyní působí v Izraeli.

Reklama

Doporučované