Hlavní obsah

Když se pražské rodačce klaní nejmocnější lidé světa a vzpomínají na Havla

Videozáběry z pohřbu Madeleine Albrightové.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy, AP

 

Reklama

Americký prezident Joe Biden, exprezidenti Barack Obama a Bill Clinton i početná delegace z Česka. Všichni ti se rozloučili s bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou, političkou, jež si ráda připomínala české kořeny.

Článek

Od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv ve Washingtonu.

K Washingtonské národní katedrále přijíždím brzy ráno po sedmé hodině. Na první pohled je jasné, že se chystá cosi výjimečného.

U vjezdů do areálu je americká policie. Na trávníku před katedrálou už bivakuje několik televizních štábů. Kolem celé katedrály je mnoho uniforem, ale i tajných agentů.

Není divu, pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové se účastní zástup významných osobností nejen amerického, ale i globálního politického světa, Dorazil například americký prezident Joe Biden nebo exprezidenti Barack Obama a Bill Clinton.

Před vstupem do katedrály dostanou všichni novináři černé respirátory. Veškeré svoje tašky a batohy musejí vyskládat k zábradlí a umožnit policistům se cvičeným psem nechat zavadla prohlédnout. První jde na řadu uniformovaný policista. Pak přicházejí dva muži v civilu. Všechny tašky otevřou a zkontrolují, co je uvnitř. Až poté procházejí novináři bezpečnostními rámy. Každý je pečlivě prověřen a zkontrolován.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Před pohřbem byla přísná kontrola.

U vstupu do katedrály jsou na každém rohu televizní obrazovky, kde bude možné sledovat pietní ceremoniál. Před zahájením se na obrazovce objeví fotografie Madeleine Albrightové s její typickou broží. Na obrazovce stojí rovněž její jméno a roky narození a úmrtí.

Hned u vchodu do katedrály zaujmou dva velké věnce od Sněmovny reprezentantů a Senátu. Jde o věnce složené z bílých a červených růží.

V katedrále je pak bohatá květinová výzdoba. V přední části budovy jsou na připravených křeslech předem rozmístěné jmenovky hostů. Americký prezident Joe Biden – jak jmenovky naznačují, a jak se později také stane – sedí vedle exprezidenta Baracka Obamy a jeho manželky. Ve stejné řadě jsou místa rovněž pro bývalého šéfa Bílého domu Billa Clintona a exministryni zahraničí USA Hillary Clintonovou.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V první řadě seděl prezident USA Joe Biden.

Nervozita graduje, velká chvíle je tady. Pohřeb začíná v 11 hodin dopoledne místního času. Do katedrály jako první přišly dcery Madeleine Albrightové. Poté byla do přední části převezena rakev. Prvním řečníkem, který nad ní stanul, byl prezident USA Joe Biden. Po něm vzdali pražské rodačce poctu další mocné ženy a muži světa.

„Vzdáváme hold Američance, díky níž jsme všichni hrdí, že jsme Američané. Chtěl bych uvítat i významné hosty z celého světa, aby oslavili dceru České republiky, která věděla, jaké to je utíkat před válkou a perzekucí,“ řekl americký prezident Biden.

Po Bidenovi si vzal slovo například exprezident Bill Clinton, který vzpomněl mimo jiné na pohřeb českého prezidenta Václava Havla, jehož se s Albrightovou účastnili společně. „Když jsme byli na pohřbu Václava Havla, mluvila v katedrále česky. A samozřejmě, pro publikum to bylo elektrizující,“ připomenul.

Na pohřeb dorazil také Radim Dragomaca, který se narodil v Opavě. Do Spojených států se přestěhoval v roce 1996 a už tady zůstal. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že pohřeb byl velmi důstojný. Upozornil na fakt, že rozloučení v USA nebývají za účastí tolika významných hostů.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Američan s českými kořeny Radim Dragomaca.

„Pro Američany je Madeleine Albrightová poslední ministryní zahraničí a státnicí z éry, kdy americká společnost přistupovala k zahraniční jednotně,“ řekl Seznam Zprávám. „Po Albrightové následovalo jedenácté září a válka v Iráku, americká společnost se rozdělila a zahraniční politika, jako všechno ostatní, je a zůstává polarizovaná. Madeleine Albrightová připomíná Američanům éru, kdy státníci byli respektovaní napříč společností a společnost sjednocovali.“

Dodal, že je pro něj Albrightová symbolem spojenectví Česka s USA a NATO. „Za poslední desetiletí máme pocit, že tahle éra ustupuje do pozadí. Posledních pár měsíců nám ukázalo, jak nezbytné je to spojenectví. A tohle mají určitě lidé na mysli, když dnes sledují její pohřeb. Víme od jejích přátel, že tohle měla na mysli i Madeleine Albrightová v posledních měsících svého života.“

Při obřadu zavzpomínaly na svou matku také tři dcery Albrightové. Bývalá republikánská ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přečetla úryvek z bible. Na pohřbu rovněž zahrál skladbu legendární jazzový pianista Herbie Hancock.

Do Washingtonu přijela i politická delegace z Česka. V katedrále byl šéf Senátu Miloš Vystrčil. „Sám se přiznám, že jsem chtěl, aby Česká republika jednoznačně udělala vše pro to, abychom i účastí dali najevo, jak si vážíme osobnosti Madeleine Albrightové a jejích zásluh na tom, že je Česká republika zemí, kde se můžeme cítit bezpečně. Protože pomohla našemu vstupu do NATO, a vážíme si také toho, jak nám pomáhala budovat obecně spojenectví s USA,“ vyjmenoval zásluhy Albrightové předseda Senátu.

Nechyběli ani senátoři Pavel Fischer nebo první místopředseda Senátu Jiří Růžička. Bývalý velvyslanec a jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla a také dvorní překladatel knih Albrightové do češtiny Michael Žantovský byl jedním z členů čestného doprovodu rakve. „Ocitl jsem se v této roli vzhledem k dlouhodobému vztahu s Madeleine Albrightovou. Nejen oficiálnímu a politickému, ale také osobnímu, rodinnému a přátelskému. Je to pro mě velká čest,“ uvedl Žantovský pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované