Hlavní obsah

„Koalice dělá z lidí blázny.“ Opozice chce řešit Fialův podíl v záložně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala. V pozadí Alexandr Vondra.

Reklama

Poslanci na mimořádné schůzi svolané na popud hnutí ANO projednají případ premiéra Petra Fialy, na který upozornily Seznam Zprávy. Šéf kabinetu nepřiznal část úspor – téměř milion korun. Hrozí mu padesátitisícová pokuta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci se sejdou ve čtvrtek v devět hodin kvůli jedinému bodu, který nese název „Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“.

Na mimořádné schůzi se bude řešit kauza premiéra Petra Fialy (ODS) o nezaznamenaném majetkovém podílu v Podnikatelské družstevní záložně. Na případ upozornily Seznam Zprávy.

Michálek: Zpřísněme zákon o střetu zájmů

Premiér chybu zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Vysvětlení pokládá za dostatečné a svolání mimořádné schůze označil za ukázku programové vyprázdněnosti ANO.

Mluvčí vlády Lucie Ješatková ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že se premiér jednání zúčastní. „Veřejnosti všechny pochybnosti vysvětlil a stejně tak je připraven to zopakovat i na půdě Poslanecké sněmovny. Na všechny otázky médií v minulých týdnech odpověděl a navíc dal například možnost novinářům nahlédnout do výpisů z jeho účtu, kde mohli vidět, jak peníze přicházely a odcházely a předejít tak spekulacím,“ uvedla.

Seznam Zprávy oslovily koaliční poslance s otázkou, zda jim dosavadní vysvětlení šéfa kabinetu stačilo. Předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka vysvětlení Fialy zajímá. „Zajímají mě ale současně i argumenty opozice, zda mají doklady, že tam došlo k nějakým nesrovnalostem nebo že peníze mají nelegální původ. To by mělo být doloženo a vysvětleno, jinak je to jen prázdné obvinění,“ říká Michálek.

„Za sebe říkám, že bych považoval za velmi důležité, abychom zpřísnili některá ustanovení zákona o střetu zájmů. Když dnes nemáte v pořádku oznámení o majetku, tak vám prakticky nehrozí žádná sankce, protože ta věc vyjde najevo tři roky potom, když se objeví někde informace a v té době je to už dávno promlčené,“ dodává pirátský poslanec.

Ostatní koaliční poslanci obdobný názor jako Michálek nemají. Mimořádnou schůzi označují za zbytečnou a od premiéra další vysvětlení nechtějí. Toto stanovisko zastává třeba šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Benda: Je to vaření z vody

„Považuji ji za zbytečnou od začátku. Myslím si, že to je vaření z vody a smotávání příběhů, které spolu nemají nic společného. Necítím na straně pana premiéra chybu,“ vysvětluje svůj pohled na věc stranický kolega premiéra.

Odmítá srovnání, že kdyby se stejné věci dopustil expremiér a předseda ANO Andrej Babiš, v minulém volebním období by ho poslanci „grilovali“. „Myslím, že u pana expremiéra Babiše se řešily i mnohem větší přestupky. Jedno nenahlášení do registru? Připadá mi to absurdní,“ dodává Benda.

Další vysvětlení po premiérovi Fialovi nepožaduje ani šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Od mimořádné schůze si nic neslibuji. Určitě zazní spousta vystoupení s přednostními právy z opozice. Uvidíme, jestli se k tomu bude chtít vyjádřit pan premiér. Lze předpokládat, že my program schůze, která je takto nazvaná, jako koalice neschválíme,“ upozorňuje Jakob.

Vysvětlení premiéra podle svého vyjádření bere i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek. „Opozici se to nelíbí, je to její právo,“ napsal v SMS zprávě.

Případ záložna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vývěsní štít záložny ve dvoře domu v Celetné ulici v Praze.

Podnikatelská družstevní záložna, v níž premiér Fiala investoval svého času skoro milion korun, byla v posledních letech problematická i z pohledu úřadů. Finanční analytický úřad, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, jí v roce 2021 udělil 150tisícovou pokutu právě za to, že nedostatečně naplňovala povinnosti podle AML, tedy zákona proti legalizaci zločineckých zisků.

Záložnu kárala za řadu nedostatků i Česká národní banka, která jí vyčítala například neexistující kontrolní systém. Za to jí předloni udělila pokutu 200 tisíc korun.

A je třeba připomenout také nedávné zjištění Seznam Zpráv, že se záložnou souvisí i zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

Spokojené s vysvětlením Fialy rozhodně není opoziční hnutí ANO. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že premiér i celá koalice věc bagatelizují. „To je skutečně na pováženou. Dělají tím ze všech občanů blázny,“ míní. Podle slov exministryně financí se jedná o mimořádně závažný problém s mezinárodním přesahem.

Schillerová: Ať premiér předloží daňová přiznání

„Premiér České republiky byl faktickým spolumajitelem družstevní záložny, která byla opakovaně pokutována za nedbalý dohled nad praním špinavých peněz od ČNB a FAÚ, ze které bylo v hotovosti v taškách odneseno 350 milionů korun určených na zbraně na Ukrajinu, která soustřeďuje finance lidí napojených na těžký organizovaný zločin a která navíc zaslala vysoké miliony korun bruselskému think tanku a ten zase českému institutu napojenému na ODS – institutu Petra Fialy,“ vysvětluje, co hnutí vadí.

Schillerová dodala, že premiér bude mít na mimořádné schůzi prostor pro rozptýlení obav a bude moci zveřejnit všechna relevantní daňová přiznání.

I opoziční SPD případ premiéra zajímá a jeho představitelé se budou na čtvrteční mimořádné schůzi ptát.

„Premiér Petr Fiala by měl skutečně vysvětlit svoji roli v Podnikatelské družstevní záložně. Další a další podezření vyplouvají na povrch v souvislosti s podezřením z nelegálního financování politických stran, například ODS a praní špinavých peněz, což jsou závažné indicie,“ oznámil předseda SPD Tomio Okamura předem postoj hnutí na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované