Hlavní obsah

Komentář: Kauza Hlubuček může Starosty připravit o všechno

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Vláda.cz

„Pověst hnutí nevylepšujeme,“ stěžoval si Vít Rakušan v březnu 2022. A to nevěděl, co ještě přijde pak.

Reklama

Pokud se Rakušanovi nepodaří ukočírovat přesahy případu na celostátní úroveň, může jeho STAN snadno strhnout vítr koaličních sporů.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolotoč průšvihů, na nějž hnutí Starostové a nezávislí naskočilo prakticky okamžitě po loňských parlamentních volbách, nebrzdí. Naopak nabírá na otáčkách. Ty už nyní dosahují hodnot, které mohou nevratně poškodit nejen samotný STAN, ale i široké politické okolí.

„Pověst hnutí tím nevylepšujeme,“ stýskal si sebekriticky předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan koncem března, když opoziční poslanci na mimořádné schůzi zkoušeli grilovat jeho hnutí kvůli tomu, že místopředseda STAN a europoslanec Stanislav Polčák kasíroval obce, jimž jako právník pomáhal s odškodněním po vrbětické kauze.

Nyní bude muset být sebekritika mnohem ostřejší. Rozsáhlá policejní akce kolem pražského magistrátu a Dopravního podniku, jíž vévodí jméno náměstka primátora a nedávno ještě uvažovaného pražského lídra STAN Petra Hlubučka, je problém úplně jiných rozměrů. Neprůhledný majetek (nedávno zesnulého) ministerského kandidáta Věslava Michalika, Polčákův střet zájmů, ale i hloupá Rakušanova schůzka s policejním prezidentem, natožpak „utajené“ stipendium Jana Farského. To všechno ve srovnání s děním kolem Hlubučka působí jako kavalírské delikty nebo ukázky politického nevkusu, které bylo možné zahladit jen šikovnější krizovou komunikací.

Zato série obvinění kvůli podezření z existence „organizované zločinecké skupiny“, která se točí kolem jedné z vůdčích osobností pražského hnutí STAN a přichází tři měsíce před komunálními volbami, je politický průšvih jako vrata. Z pohledu práva je Petr Hlubuček samozřejmě nevinný muž stejně jako všichni jeho spoluobvinění, jenomže politika je přísnější disciplína. Rozsah i závažnost podezření představují pro hnutí STAN obří reputační ránu, která ohrožuje všechno, co hnutí za poslední léta v politice získalo a vybudovalo.

Bezprostředně především v zářijových volbách. V prestižním souboji o pražský magistrát hodlali Starostové navázat na úspěch Spojených sil pro Prahu. Toto uskupení Starostů a TOP 09 s podporou lidovců a několika menších stran získalo v roce 2018 solidních 13 zastupitelských mandátů, o jeden méně než vítězná (posléze však opoziční) ODS. Do letošních voleb se Starostové rozhodli zamířit samostatně, za což jim teď jejich koaliční partneři z TOP 09 nepochybně ze srdce děkují.

Pražská TOP 09 jde v září do voleb v obdobě vládní koalice Spolu s pražskými lidovci, s nimiž dosud seděla v radě města, a s pražskou opoziční a notně nakvašenou ODS. Její představitelé se teď musejí dost složitě tvářit, že za všechno zlo a korupci na magistrátu mohou Starostové, ale samozřejmě také Piráti a Praha Sobě, zatímco TOP 09 a lidovci odváděli v městské radě bezva práci, za niž si zaslouží absolutorium a pozvánku do koalice.

Tento absolutní politický guláš vařený na prudkém ohni dlouho nevídané korupční kauzy může skončit mnoha ošklivými potížemi i mimo Prahu.

V Praze jsou pro ODS momentálně Starostové nepřáteli číslo 1, jimž je třeba vmést do tváře kriminální případ, a nepřítelem číslo 2 jsou Piráti a jejich primátor Zdeněk Hřib, jehož ODS vyzývá k rezignaci. Kdežto na celostátní úrovni jsou obě nepřátelské strany koaličními partnery ODS ve vládě, která se pokouší provést republiku bezprecedentní krizí. A ze všeho nejméně přitom potřebuje vnitřní pnutí a půtky.

Udržet tohle všechno pohromadě je v tuto chvíli úkol především pro Víta Rakušana, jemuž kauza zasahuje nejen Prahu, ale také „zlínské“ křídlo. Zlínský podnikatel Michal Redl, obviněný společně s Hlubučkem, je pro Starosty z východu republiky důležitou postavou. Nyní se ukazuje, že Redl byl v čilém kontaktu také s dlouholetou výraznou tváří STAN, někdejším předsedou, starostou Suché Lozi, ale hlavně současným ministrem školství Petrem Gazdíkem. Už zmíněný europoslanec Stanislav Polčák přišel kvůli kontaktům s Redlem v roce 2017 o místopředsednické křeslo v hnutí…

Je skoro jisté, že Starostové pozbydou kvůli Hlubučkovi své pracně dobyté pražské pozice. Vyžehlit tuhle kauzu do září je prakticky nemožné a zbytek stran by byl hloupý, kdyby na ní Starosty neupekl. Pokud se ale Rakušanovi nepodaří ukočírovat přesahy případu na celostátní úroveň, může jeho STAN snadno strhnout vítr koaličních sporů. Rozpad vlády nejspíš Petr Fiala s blížícím se předsednictvím EU riskovat nebude, ale pár hlav včetně ministerských od koaličního partnera klidně požadovat může.

Reklama

Doporučované