Hlavní obsah

Komentář: Ústavní soud se změnil v pánský klub. Takhle to dál nejde

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK / Šálek Václav, ČTK

Snímek z veřejného jednání pléna Ústavního soudu z roku 2019.

Reklama

Na nejvyšší justiční autoritě jsou ženy zastoupeny naprosto symbolicky. Teď dokonce vůbec ne.

Článek

Ústavní soud České republiky ode dneška tvoří pouze dvanáct mužů. Ne snad rozhněvaných, ale spravedlivých. I tak je poměr 12:0 zřejmou podivností a chybou. Nejvyšší justiční autorita se nemůže skládat jen ze soudců, a ne soudkyň. Na prvním místě sice jsou právní a životní zkušenosti jejích členů – ale aby mohla, a to jí přejeme, dlouhodobě rozhodovat moudře, je zastoupení žen conditio sine qua non.

Být to naruby, kdyby plénum Ústavního soudu tvořily samé ženy, byla by to stejná chyba – ovšem s tím rozdílem, že by z ní měli všichni oči navrch hlavy, případně si ťukali na čelo, a v tisku by se propírala dávno předtím, takže by k ní ani nemohlo dojít, protože bychom společně naznali, že „tohle přece nejde“ a „to jsme se snad zbláznili?“.

Kdežto mužský Ústavní soud se sice odborníky uznává jako nedopatření hodné nápravy, ale širší veřejnost ho v zásadě bere jako kuriozitu.

Jak k tomu všemu došlo? Ústavní soud má v plném složení 15 soudců a soudkyň, jmenovaných na deset let prezidentem se souhlasem Senátu. Teď skončilo funkční období tří z nich, včetně místopředsedkyně soudu Milady Tomkové, doteď jediné ženy ve sboru. Prezident Pavel už navrhl tři nová jména: dva muže a jednu ženu, takže když je horní komora schválí, bude soud opět v plné síle v poměru 14:1.

I tohle skóre je samozřejmě omylem, který vznikal dlouho a nedá se napravit jen tak. Ústavním soudem za třicet let prošlo a prochází celkem 42 osobností (pět z nich bylo jmenováno i na druhé období). Celkový poměr soudců a soudkyň v letech 1993–2023 je 33:9. Podle toho, v jakém poměru prezidenti jmenovali muže a ženy, můžeme rozdělit jejich tři období následovně: Václav Havel 15:4, Václav Klaus 8:4, Miloš Zeman 14:2. Za jeho prezidentování se maskulinizace Ústavního soudu prohloubila.

Což není jen Zemanovou „zásluhou“. Jde taky o to, jací kandidáti a kandidátky byli k dispozici, jakou měli erudici a motivaci a byli-li by v Senátu „průchozí“. Respektive o to, „z koho bylo vybírat“. A z této strany se už do zastoupení mužů a žen v Ústavním soudu propisuje zastoupení mužů a žen na rozhodujících pozicích veřejné, akademické a komerční sféry. Když „stát řídí muži“, je to časem poznat i na Ústavním soudu.

V české justici přitom celkově převažují soudkyně nad soudci – podle diplomové práce Dominiky Žejdlové z Masarykovy univerzity jich je dlouhodobě kolem 60 procent. Tento podíl ale rapidně klesá s tím, o jak vysoko postavených instancích mluvíme: k roku 2018 bylo na okresních soudech 67 procent žen, na krajských 55 procent, na vrchních soudech, Nejvyšším soudu a Nejvyšším správním soudu už jen třetina. No a Ústavní soud to teď – naštěstí asi jen nakrátko – dopracoval na čistou nulu.

Není potřeba mermomocí v justici vynucovat paritu pohlaví – ta není ani nezbytná, ani proveditelná. Ale pánská monokultura bije do očí. Ústavní soud by mělo orientačně tvořit alespoň deset soudců a pět soudkyň (nebo naopak). Kromě různorodé právní specializace a praxe, světonázoru a věku je tu mix mužů a žen další podstatnou součástí „chemie“. Ústavní soud není parlament, ale má také nějakým přibližným způsobem „odrážet společnost“. Minimálně k tomu má mít neoddiskutovatelné personální předpoklady.

A z úplně praktické stránky: Speciálně když Ústavní soud rozhoduje nebo může rozhodovat o věcech, jako jsou práva dětí a rodičů, střídavá péče, osvojení, rovnost mužů a žen ohledně důchodů, kvóty a o spoustě dalších důležitých otázek, nemá vždy znít jen názor a hlas soudců-mužů. Jde nejen o správnost, ale i o veřejnou věrohodnost toho, co soud říká.

Reklama

Doporučované