Hlavní obsah

Zeman: Senát je škodlivý a za požár v Českém Švýcarsku může Bursík

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman během pondělí navštívil Ústí nad Labem a Děčín.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman navštívil v pondělí Ústecký kraj. Během setkání s občany v Ústí nad Labem a Děčíně lidem řekl svůj názor na Senát nebo na to, co mají dělat v případě nespokojenosti s vládou Petra Fialy.

Článek

Prezident Miloš Zeman vyjel po čtyřech letech do Ústeckého kraje. Nejzajímavější částí jeho pondělního programu bylo setkání s občany v Děčíně, kam dorazily desítky lidí. Po Zemanově krátkém úvodním projevu vybídl, ať se ho lidé na cokoliv zeptají.

Jedna ze seniorek v předních řadách se zeptala, co může dělat, pokud nesouhlasí s vládou Petra Fialy, aby protest zůstal v mezích zákona. Podle Zemana existují dvě možnosti. První z nich jsou volby.

„Přiznávám se, že já jsem vládní strany taky nevolil. Je to poprvé, co to říkám, ale respektuji výsledky voleb a respektuji právo většiny sestavit vládu,“ řekl Zeman.

Druhou možností je podle něj využít petičního práva. „Ústava České republiky dává občanům právo na občanskou neposlušnost, to vám žádná vláda, ať levicová, nebo pravicová nebude příliš připomínat. Je to právo zakotvené v Ústavě. Občanská neposlušnost neznamená násilí v ulicích, rozbíjení výloh nebo zapalování aut. Občanská neposlušnost znamená buď účast na demonstracích, nebo stávkách,“ dodal Zeman.

Další z účastníků se prezidenta ptal na jeho názor ohledně Senátu. Podle Zemana je horní komora parlamentu škodlivá a zbytečná instituce a slouží jako odkladiště politiků, kteří proti němu neuspěli v poslední prezidentské volbě.

Dcera odbojáře odmítne převzít vyznamenání od Zemana

Prezident Miloš Zeman bude 28. října naposledy udělovat státní vyznamenání. Seznam Zprávy zjistily, že se chystá in memoriam ocenit odbojáře Josefa Mašína a také svého lékaře Miroslava Zavorala. Podrobnosti v článku reportéra Seznam Zpráv Jaroslava Gavendy.

Reportér Seznam Zpráv se na místě ptal lidí, proč přišli na setkání s prezidentem, který do Ústeckého kraje přijel celkově už posedmé a ve funkci se loučí.

„Je moudrý, je mi líto, že končí ve funkci. Náhradu za něj nevidím, zatím nevím, koho budu volit. Mám ho ráda jako člověka,“ řekla s dárkem v tašce v podobě obrazu paní Lorenza, která pracovala u Českých drah a nyní už je v důchodu.

Na lavičce sedí už připravené i dvě dámy. Také ony popisují, že místo Zemana zatím nevidí kandidáta na prezidenta, kterého by podpořily. „Fandíme mu, je chytrý a hodně vzdělaný. Zatím jsme nevybraly, koho budeme volit. Bereme věk, musí ho někdo nahradit,“ říkají ženy z Děčína.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Podporovatelky Miloše Zemana v Děčíně.

Před setkáním s občany Zeman přijel na magistrát v Děčíně, kde byla nová provizorní rampa z asfaltu, aby se prezidentovi lépe vyjelo na chodník. Seznam Zprávám to potvrdil mluvčí Děčína Luděk Stínil.

„Firma nám udělala asfaltový nájezd, to bylo kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi.“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Asfaltový nájezd pro prezidenta Miloše Zemana v Děčíně před magistrátem.

Pondělní program zahájil Zeman v půl jedenácté před Krajským úřadem Ústeckého kraje. Kromě prezidenta a jeho manželky dorazil také hradní kancléř Vratislav Mynář nebo mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman přijel do Ústeckého kraje po dlouhých čtyřech letech, naposledy tady byl na oficiální návštěvě v červnu roku 2018.

„V dubnu vám bylo 50 let a já vám samozřejmě blahopřeji. Když mně bylo padesát, byl jsem ještě jura,“ řekl Zeman hejtmanovi Ústeckého kraje během přivítání dopoledne.

Podívejte se, jak vypadala návštěva Ústeckého kraje:

+1

Poté se Zeman sešel s politickou reprezentací kraje a členy zastupitelstva. Na úvod řekl, že to je jeho poslední návštěva ve funkci.

„Je to moje rozlučková návštěva, před týdnem jsem se rozloučil s prezidenty visegrádského uskupení v Bratislavě a dnes se loučím v Ústeckém kraji, s kraji jako takovými. Za několik měsíců končí moje 32 let trvající životní dráha v politice. Jsem rád, že jsem právě tady,“ řekl Zeman ve svém úvodním projevu.

Vyjádřil se také k požáru v Národním parku České Švýcarsko. Za šíření plamenů podle něj mohla i bezzásahová ideologie.

„Slyšel jsem, že ten požár způsobili trampové, nesouhlasím s tímto názorem,“ uvedl Zeman. „Domnívám se, že ho způsobili ti, kteří způsobili i kůrovcovou kalamitu, a to je jeden ministr životního prostředí Martin Bursík,“ řekl.

Hejtmanovi kraje dal prezident hodinky. „Jsou číslované, je jich jen dvacet v sérii, toto je číslo 19 z 20, takže je nekoupíte a můžete je jen dostat,“ řekl podrobnosti k daru šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Dar prezidenta Miloše Zemana hejtmanovi Ústeckého kraje.

Z Ústí nad Labem se Zeman vydá do Děčína. Na programu dvoudenní cesty je také návštěva obce Lukavec na Litoměřicku, která získala titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. S občany se sejde prezident i v Děčíně. Přesný program bude ještě podle mluvčího upřesněn.

Naposledy byl Zeman na oficiální návštěvě v Ústeckém kraji v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu 2018, další se konají ode dneška za méně než sto dní.

Prezident Zeman jezdil na vícedenní návštěvy krajů zejména ve svém prvním funkčním období, kdy čtyřikrát až pětkrát navštívil všechny kraje, s výjimkou Prahy. Ke konci období se vedl spor o hrazení nákladů na cesty i o to, zda by měl krajské cesty vykazovat jako volební kampaň. Prezident to vždy odmítal.

Po znovuzvolení v roce 2018 Zeman uvedl, že bude regiony navštěvovat i nadále, a to v pořadí podle počtu hlasů, které v krajích získal během prezidentské volby. Jeho výjezdy ve druhém funkčním období ale omezila epidemie covidu-19 a také prezidentův zhoršený zdravotní stav. Kvůli onemocnění nohou používá Zeman od dubna 2021 vozík. Loni na podzim strávil 48 dní v Ústřední vojenské nemocnici.

Prezidentův program v pondělí 17. 10. 2022

Dopoledne:

– Přivítání prezidenta republiky hejtmanem Ústeckého kraje a setkání s hejtmanem.

– Setkání se členy zastupitelstva Ústeckého kraje.

Odpoledne:

– Návštěva statutárního města Děčín – přivítání prezidenta republiky primátorem města a setkání s vedením města.

– Setkání s občany Děčína.

– Pondělní program prezidenta skončí kolem 15. hodiny.

Zdroj: Ústecký kraj

Prezidentova návštěva Ústeckého kraje bude pokračovat v úterý.

Reklama

Doporučované