Hlavní obsah

Kvůli zákrokům na Babišových akcích musí stovky policistů na školení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policejní prezident rozhodl o školení policejních velitelů.

Reklama

Policejní špičky řešily, jak postupovat při akcích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše po celém Česku. Neuniformovaní policisté minulý týden zasáhli proti demonstrantům na mítincích.

Článek

Přes dvě stovky policejních velitelů čekají školení, jak zvládat zásahy na politických mítincích a demonstracích.

Dohodl se na tom policejní prezident Martin Vondrášek na dnešním jednání s policejními řediteli. Schůzka byla reakcí na chování policistů na politických mítincích expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Policejní prezident rozhodl o uspořádání jednodenních zdokonalovacích školení pro cca 240 velitelů z úrovně územního odboru a městského či obvodního ředitelství policie, která budou zahájena ještě v tomto měsíci,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Policisté si podle něj zopakují teoretické základy. „Smyslem je zejména sdílení dobré praxe policie z metropole a dalších větších měst, kde jsou zkušenosti se zvládáním těchto situací podstatně vyšší než na některých venkovských útvarech,“ dodal mluvčí.

Na politických akcích Babiše v Jihočeském kraji několikrát zasahovali neuniformovaní policisté. Forum 24 nejprve publikovalo video, jak ženu zatýkají policisté v civilu a odvážejí ji v neoznačeném autě.

Jak to vypadá na mítinku Andreje Babiše?

Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová popisuje, co předcházelo zásahu proti školákovi v Borovanech, kterého zaklekli tři policisté v civilu. A také to, že agrese většinou přichází z tábora příznivců Andreje Babiše.

Následně pak týdeník Respekt popsal případ školáka, který odnesl bývalému premiérovi reproduktor a následně ho zaklekli tři policisté bez uniformy. Navíc ho odvezli na služebnu a odmítli s sebou vzít jeho matku.

Andrej Babiš lituje, že chlapec skončil na policejní stanici. „Mrzí mě, jak ho policisté v civilu museli zadržet. Policisté nemohli vědět, že je autista. Neměl totiž na sobě pas, který upozorňuje, že trpí autismem. Viděli jen, že ukradl reproduktor a byl agresivní. Je mi líto, že k tomu došlo,“ uvedl Babiš.

Odpoledne se policejní prezident sejde s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy označuje obě události za jasný exces. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Události označil za znepokojující. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová následně potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala. I Vondrášek na páteční tiskové konferenci uvedl, že spis policie předala inspekci. Ohledně zákroků nechce činit předčasné soudy, jihočeské policisty ale zároveň nechce omlouvat.

Reklama

Doporučované