Hlavní obsah

Rakušan: Babiš nálepkuje jako Putin. Zásah proti žákovi byl exces

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reklama

Neuniformovaní policisté zasáhli proti demonstrantům na mítincích Andreje Babiše (ANO). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) šlo o excesy. Babiš se podle něj chová jako Putin, když označuje své oponenty za fašisty.

Článek

Na politických mítincích předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v Jihočeském kraji několikrát zasahovali neuniformovaní policisté. Forum 24 nejprve publikovalo video, jak ženu zatýkají policisté v civilu a odvážejí ji v neoznačeném autě.

Následně pak týdeník Respekt popsal případ školáka, který odnesl bývalému premiérovi reproduktor a následně ho zaklekli tři policisté bez uniformy. Navíc ho odvezli na služebnu a odmítli s sebou vzít jeho matku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Seznam Zprávy označuje obě události za jasný exces. Podle něj však k vyhroceným situacím na politických mítincích přispívá sám Babiš, kterého přirovnal k ruskému autoritáři Vladimiru Putinovi. A to za označování svých oponentů za „fašisty a nacisty“.

Jaký ve vás budí pocit zásah neuniformovaných policistů v Borovanech proti školákovi, jak ho popsal týdeník Respekt. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že je znechucen. Jste také znechucen?

Hned poté, co jsem se o zmíněném zákroku dozvěděl, jsem pana policejního prezidenta kontaktoval. A ještě před výzvou pana premiéra (Petra Fialy, pozn. red.) jsem po něm chtěl písemné sdělení s popisem toho, jak celý zásah v Jihočeském kraji probíhal a jestli byl adekvátní. Zhodnocení mi má policejní prezident předložit na naší pravidelní schůzce v pondělí.

Nicméně musím říct, že já jsem ho k jeho znechucení vyzývat nemusel, a můžu prozradit, že už během našeho prvního telefonátu volil poměrně expresivní výrazy, že prostě tohle možné není a bude to rázně řešit. Hned další den si předvolal jihočeského krajského policejního ředitele a zároveň on sám trval na tom, aby celou záležitost prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Cením si na něm, že neměl snahu prvoplánově jenom hájit policisty, ale chce skutečně prošetřit, k čemu konkrétně došlo.

Budete tedy čekat na pondělní schůzku, ale teď z toho zákroku žádný pocit jako ministr vnitra nemáte?

Samozřejmě, že mám pocit, že jde o naprosto neadekvátní zásah, jenž ve mně evokuje doby, které jsem já zažil jako chlapec v osmdesátých letech a na které se dívám v režimech, které nepatří k těm svobodným. Nic takového se v demokratickém státě stát nemůže a základní kompetencí policisty má být chladnokrevnost a dobrý odhad situace. A já si prostě nemyslím, že si patnáctiletý chlapec zaslouží, aby na něj za klukovinu s reproduktorem zaklekli tři policisté. A ještě k tomu v civilu. Mám tedy identický pocit jako pan policejní prezident. Takový zásah do svobodné společnosti nepatří a považuji to za exces.

Velmi příkrá reakce veřejnosti na tento zásah byla o to větší, že ho provedli právě neuniformovaní policisté. Navíc jeden z nich podle fotek nosil před zásahem propagační kšiltovku hnutí ANO. Je to chyba, že se takto chovají a následně zasahují neuniformovaní policisté?

Už jsem říkal, že v pondělí budu chtít od pana policejního prezidenta slyšet popis strategie podobných zásahů. Prostě se blíží komunální volby, po nich prezidentské. Ukazuje se, že společenská atmosféra je nadmíru vypjatá. Musíme navíc očekávat, že směrem k podzimu nebo i lednu lepší nebude, možná i naopak. Z mého pohledu by měli být proto policisté vždy patřičným způsobem označení. To neznamená, že každý z nich musí mít uniformu, ale existují například nejrůznější pásky s nápisem policie. Čistý pohyb policistů v civilu po takových akcích nic pozitivního nepřináší.

A propagační čepice na hlavě policisty?

Že si policista vezme čepici, která ho bezprostředně spojuje s nějakou politickou silou, to je neomluvitelná neprofesionalita. Samozřejmě, že mezi policisty jsou lidé s různým politickým přesvědčením a názory. Vyžaduji od nich ale to, aby byli schopni upozadit svůj vlastní názor, když nastupují do služby.

Já bych si mohl ale na tomto zásahu velmi lehce přihřát politickou polívčičku, kdybych pronesl výroky typy: mají padat hlavy…, vyhoďte…, odvolejte… Z mého rozhodnutí se ale stal policejním prezidentem Martin Vondrášek. Zatím mě nezklamal a nechám tedy na něm, jaké kázeňské tresty a jakou osobní odpovědnost z toho pro policisty vyvodí. Z mého pohledu k pochybení došlo, ale chci to mít od policejního prezidenta doloženo.

Rakušan: Babiš nálepkuje oponenty jako Putin

Rozumím tomu, že případné personální změny chcete nechat v rukou policejního prezidenta, ale na druhou stranu z vašeho vyjádření chápu, že byste nějaké sám rád viděl. Je to tak? Protože jen v tomto týdnu došlo k dalšímu zvláštnímu zákroku proti ženě, jež se dostala do potyčky s člověkem, o kterém netušila, že je neuniformovaným policistou, a byla odvezena v neoznačeném voze na služebnu.

Vy sám jste zmínil reportáž v Respektu, kterou jsem si velmi podrobně přečetl. Z ní vyplývá, že na mnoha akcích to policisté zvládli velmi profesionálně a nemuselo dojít k žádnému použití donucovacích prostředků. Bohužel se nám ale nyní koncentrovalo do jednoho kraje několik excesů, které bijí do očí a stávat se nemohou. Nechci teď říkat, že policie nezvládá, že někomu straní. Na druhou stranu její profesionalita musí být ještě o stupeň vyšší. Proto budu v pondělí od policejního prezidenta chtít nejen slyšet situační zprávu ze zásahů v Jihočeském kraji, ale i přesný popis strategie takových akcí. Zda například policisté budou už vždy označení.

Běžný člověk by si ale řekl, že pravidla pro chování policistů při vyhrocených situacích, například na politických mítincích, budou už dávno stanovena. Je tedy chybou, že jasná strategie neexistuje? Budete tedy chtít jako ministr vnitra profesionalitu policejního sboru zvýšit?

Při svém nástupu pan policejní prezident profesionalitu police ve všech ohledech slíbil. Myslím si, že proto dělá dobré kroky. Co se politických akcí týče, tak obecná strategie existuje. Na druhou stranu aniž bych chtěl předjímat výsledky vnitřní kontroly policie nebo šetření GIBS, tak průběh zásahů v Jihočeském kraji nahrává tomu, že se policisté dohodnuté taktiky prostě nedrželi. A je potřeba z toho vyvodit důsledky.

Nezáleží na tom, o jaký politický mítink jde, ale policie musí být naprosto profesionální, a to na obě strany. Tedy působit antikonfliktně směrem k lidem, kteří se snaží setkání narušit, stejně jako dokázat vyhodnotit okamžik, kdy se z pódia ozývají věci, které jsou už za hranou. Pokud se někdo bude vyjadřovat xenofobně, rasisticky nebo bude například vyzývat k násilí vůči nějaké skupině obyvatel, pak už mítink neslouží ke svobodnému šíření politického názoru, ale ke štvaní jednotlivých skupin proti sobě.

A dělá tohle podle vás Andrej Babiš?

Já bych si nikdy na žádném politickém mítinku neopovážil označovat své oponenty za fašisty a nacisty. Můj dědeček strávil pět let svého mladého života v koncentračním táboře a jako člověk, který vystudoval historii, jsem opravdu citlivý na to, aby kdokoliv kohokoliv označoval těmito pojmy. Vždyť je to přeci metoda diktátorů. Ani voliči Andreje Babiše nemilují Vladimira Putina, ale ten dělá totéž – označuje své oponenty a nepřátele za fašisty a nacisty, i když je to absolutně mimo jakýkoliv historický kontext. Tedy ano, nechci ukazovat na Andreje Babiše, ale pokud se ozývají z pódia štvavé hlasy a pokud by kdokoliv vyzýval k nějaké tenzi, nenávisti nebo vyvolávání násilí, tak si myslím, že je to za hranou toho, co by se mělo na politickém mítinku odehrávat.

Budete od něj požadovat třeba omluvu, protože ta slova mířila k oběma vládnoucím koalicím, které podle Andreje Babiše prostřednictvím svých komunálních politiků narušují jeho politické mítinky?

Komunální politici jsou občané stejně jako kdokoliv jiní a mohou jít vyjádřit svůj názor. A chtěl bych připomenout třeba debatu v Českém rozhlasu, kdy po mých výrocích začali příznivci Andreje Babiše v publiku napodobovat různé zvuky připomínající dobytek. Naši příznivci se jich ptali, jestli jim to přijde normální, na což odpovídali, že můžeme bučet, jak budeme chtít, až budou zase mluvit oni.

Takže možná i tím svým dlouhodobým postojem vůči svým oponentům Andrej Babiš trochu přikládá polínka pod oheň a teď se mu to vrací.

A omluva? Nechci své mentální síly napínat k něčemu, čeho stejně nedosáhnu. Chci dosáhnout toho, aby agrofertizace společnosti, ta prorostlá rakovina, která nás trápí, nevyvrcholila tím, že Andrej Babiš skončí na Pražském hradě.

Reklama

Doporučované