Hlavní obsah

Likvidační návrh, hazard s budoucností. Langšádlová odmítá škrty ve vědě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová.

Reklama

Ministryně pro vědu považuje plánované škrty v jejím úřadu za porušení koaliční smlouvy. Pokud nedojde k dohodě, chce vyvolat koaliční jednání.

Článek

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) odmítá přistoupit na desetiprocentní škrty ve svém úřadu, jak je pro příští rok navrhuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Je to hazard s budoucností České republiky, je to likvidační,“ říká Langšádlová pro Seznam Zprávy.

Tvrdí, že má vlastní návrh na financování vědců v roce 2024, ve kterém počítá téměř se 48 miliardami korun. Už v lednu ho prý představila Stanjurovi, v květnu ho předložila vládě a od té doby marně usiluje o jeho zařazení na program.

Langšádlová popisuje, že se věc snažila řešit nejen se Stanjurou, ale i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ale bez úspěchu.

Takto výrazné škrty každopádně považuje za porušení koaliční smlouvy. „Pokud se to nepodaří vyřešit na pracovní úrovni, chci vyvolat koaliční jednání,“ hrozí ministryně. A dodává, že tak činí po domluvě s šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou.

První výkop

Ministryně pro vědu také chce, aby se vláda jejím návrhem zabývala již tuto středu. Na jednání zároveň Stanjura přinese svůj návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se snížením peněz na vědu a výzkum o již zmíněných deset procent.

Vědecké instituce před takovým snížením výdajů varují. Tvrdí, že čeští vědci nebudou svým zahraničním protějškům stačit a v ohrožení jsou také významné vědecké projekty.

Ministerstvo financí už začátkem června uvedlo, že to není definitivní, což šéf státní kasy zopakoval Seznam Zprávám i nyní.

Jde podle něj o „první výkop“ a očekává debatu až do poloviny září. Výtky ministrů k jeho škrtům prý teprve budou předmětem jednání.

Reklama

Doporučované