Hlavní obsah

Macron se zajímal o mou vizi, napsal Pavel o schůzce v Mnichově

Foto: Twitter@general Pavel, Seznam Zprávy

Petr Pavel a Emmanuel Macron v Mnichově

Reklama

Emmanuel Macron se v kampani před českými prezidentskými volbami setkal s Andrejem Babišem, teď se viděl i s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

Článek

Zvolený prezident České republiky Petr Pavel se v pátek v bavorské metropoli před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Na programu má Pavel mimo jiné ještě také jednání s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou.

S Macronem se Pavel sešel v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, kde se konference koná. Na jednání ho doprovázel mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Na schůzce nebyl prostor pro otázky novinářů, ale zvolený prezident ještě před odjezdem do Mnichova řekl, že tuto významnou bezpečnostní akci chce využít k navázání kontaktů pro svou budoucí roli hlavy státu.

Po schůzce Pavel na twitteru napsal, že francouzská hlava státu se zajímala o vize jeho prezidentství. Oba státníci mluvili také o Ukrajině. „Ptal jsem se na pohled Francie na mírovou dohodu a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, protože ukončení války je zásadní i pro nás,“ napsal Pavel.

Macron se během kampaně před českými prezidentskými volbami setkal s Pavlovým soupeřem Andrejem Babišem z hnutí ANO (více zde).

Po odpoledním zahájení konference má Pavel naplánována jednání s Nausédou, britským ministrem obrany Benem Wallacem, běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou, europoslancem Manfredem Weberem a britským historikem Timothym Gartonem Ashem. Večer se sejde také s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským, který je rovněž v Mnichově. Večer se Pavel zúčastní také slavnostní večeře pro šéfy států a vlád.

Reklama

Doporučované