Hlavní obsah

Ministr Síkela: Elektřina pro domácnosti může podražit až o 10 procent

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu pracuje s pesimističtější variantou vývoje ceny elektřiny, dění na Blízkém východě by mohlo situaci ještě zhoršit. „Podle míry eskalace tohoto konfliktu bych svůj odhad posunul ještě o něco výš,“ dodal.

Článek

Rozvíření válečného konfliktu na Blízkém východě může přispět k tomu, že se cena elektřiny pro domácnosti od ledna zvýší.

Riziko připustil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který na rozdíl od ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) či ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) upozorňuje na možnost zdražení elektřiny v novém roce až o 10 procent.

„Přikláním se ke konzervativnější variantě. Budu ale doufat, že se naplní optimistický přístup mých kolegů z vlády Zbyňka Stanjury a Mariana Jurečky - tedy že od 1. ledna 2024 nedojde ke zvýšení cen energií,“ řekl Síkela Seznam Zprávám.

„Na druhé straně říkám, že je lepší být opatrnější v odhadech, a pak být příjemně překvapený, než být nepříjemně zklamaný,“ dodal.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v polovině října pronesl, že k navýšení cen by nemělo dojít. „Myslím si, že u nízkého napětí bude stejná cena jako nyní. Nikomu se cena výrazně nezvýší, průměrné zvýšení bude nula,“ uvedl tehdy šéf státní kasy v České televizi.

Podle Síkely se optimistický scénář opírá o přesvědčení, že výrazně klesne cena neregulované části elektřiny - tedy silové složky ceny elektřiny, kterou určují dodavatelé, kteří nyní zlevňují. „S tím, že tento výraznější pokles vykompenzuje nárůst ceny z titulu znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje a nárůstu regulované části energií,“ popsal Síkela.

Ministr průmysl a obchodu ale pracuje s pesimističtější variantou vývoje. „Máte základní scénář, pak optimistický scénář a samozřejmě i pesimistický odhad. Obecně říkám, že v dobrých dobách není pesimistický odhad nikdy dost pesimistický pro problémy, které mohou později nastat,“ uvedl Síkela.

Obavu ze zdražení opírá dle svých slov o získaná data. „Opravdu bych si přál, aby měli pravdu oni a nikoliv já. Jsem zvyklý vycházet z dat odborníků, což jsem udělal i v tomto případě, a měl jsem k dispozici stejná data jako kolegové. Svůj odhad jsem konzultoval nejen s ERÚ, ale i s dalšími odborníky z trhu. Stále se proto držím svého odhadu, že pro domácnosti může cena energií vzrůst až o 10 procent,“ dodal.

Oheň na Blízkém východě

Vliv na cenu elektřiny podle Jozefa Síkely bude mít i válka mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás.

„Dneska se plyn prodává za 50 eur za megawatthodinu, což je o polovinu dráž, než tomu bylo v červnu. U elektřiny je nárůst sice menší, ale provázanost ceny plynu a elektřiny zůstává. Je jen otázkou, kdy se elektřina pohne směrem za cenou plynu,“ sdělil Síkela v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Konflikt na Blízkém východě může podle něho s energetickým trhem zacvičit. „Znovu podotýkám, že jde o odhad, který vycházel z nižších cen neregulovaných částí energií. To znamená z cen z doby před bezprecedentním útokem teroristů Hamásu na Izrael, který vyhnal ceny nahoru. Kdybych ten odhad dělal dnes, tak bych podle míry eskalace tohoto konfliktu ten odhad zdražení o 10 procent možná posunul ještě o něco výš,“ dodal.

Trh je podle něho od vypuknutí ruské války na Ukrajině loni v únoru velice volatilní a citlivě reaguje na nepříznivé zprávy. „Když se podíváme zpětně na informace o hrozbě stávky pracovníků LNG terminálu v Austrálii, jenom na základě této zprávy došlo na trhu s plynem k výrazným výkyvům a posunům nahoru v řádu desítek procent,“ uvedl.

Dodal však, že není třeba propadat skepsi, neboť dodavatelé elektřiny v současnosti zlevňují. „Vypadá to, že v době, kdy energie byly relativně levné, dodavatelé si nakoupili dostatek energií dopředu za výhodnější ceny. To teď promítají do trhu. Na konečný výsledek si budeme muset počkat,“ popsal ministr.

Evropské státy podle Síkely vstupují do současné situace ovlivněné válečným konfliktem mezi Izraelem a Hamásem v lepší kondici než v minulosti. Především proto, že plynové zásobníky jsou plné.

„Zavedli jsme důležitá pravidla, která zmírní dopady nekontrolovatelných nárůstů cen, zavedli jsme povinné plnění zásobníků před každou zimou v EU, máme opatření o plynové solidaritě, zavedli jsme opatření o povinných úsporách a tak dále. Tento postup zmírňuje dopady krizí, protože za normálních okolností by taková eskalace na Blízkém východě znamenala mnohem větší nárůst cen,“ dodal Síkela.

Upozornil však, že kdyby se z konfliktu mezi Izraelem a teroristickými skupinami stal mezinárodní konflikt mezi jednotlivými státy, ceny ropy a plynu by mohly vyletět ještě výrazněji.

Celý rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou přineseme později.

Reklama

Doporučované