Hlavní obsah

Moravec versus nový ředitel ČT. Moderátora se zastal i bývalý šéf televize

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Václav Moravec moderuje pořad Otázky Václava Moravce od roku 2004.

Reklama

„Dvojí setkání Etického panelu k témuž tématu je neobvyklé,“ míní místopředseda Rady České televize Vlastimil Ježek. Předchůdce současného ředitele ČT Petr Dvořák zase řekl, že takto při řešení sporů nikdy nepostupoval.

Článek

Nový generální ředitel České televize Jan Souček si hned na začátku svého působení proti sobě postavil jednu z nejznámějších tváří veřejnoprávní stanice Václava Moravce.

Jak na konci minulého týdne upozornil Deník N, moderátor nedělních Otázek se dostal do střetu se Součkem kvůli stížnosti Institutu Václava Klause (IVK) na Moravcova prohlášení v rozhovoru pro slovenský Denník N. Souček se opakovaně obrátil na Etický panel ČT, ten se ale v obou případech moderátora nedělních debat zastal.

Na stranu moderátora se podle zjištění Seznam Zpráv nyní postavili i vlivní aktéři dění kolem veřejnoprávní stanice, kteří nerozumí tomu, proč Součkovi nestačilo původní vyjádření Etického panelu.

„Dvojí setkání Etického panelu k témuž tématu je neobvyklé,“ míní místopředseda Rady České televize Vlastimil Ježek.

Součkův předchůdce Petr Dvořák zase uvedl, že jako ředitel takto při řešení sporů nikdy nepostupoval.

„V případě, kdy Etický panel na základě mého požadavku vydal své stanovisko, jsem nikdy stejnou věc s jeho členy již neotvíral, se stanoviskem jsem v případě potřeby seznámil členy Rady ČT a zohlednil ho ve svém rozhodování o případném porušení nebo neporušení Kodexu ČT ze strany zaměstnanců ČT,“ sdělil Seznam Zprávám Petr Dvořák.

Moravec označil postup ředitele Součka za bezprecedentní.

„Hned dvěma stanovisky Etického panelu ČT vydanými po týdnu, což je ostatně v historii ČT a panelu bezprecedentní, považuji stížnost Institutu Václava Klause pro sebe za vyřízenou. Může mě však ve vztahu k renomé členů Etického panelu ČT mrzet, že jim nový generální ředitel přes média vzkazuje, že se jejich stanovisky může řídit, nebo také nemusí,“ řekl Seznam Zprávám moderátor Moravec.

Stížnost Klausova institutu se točí kolem Moravcova vyjádření pro slovenské médium, ve kterém mimo jiné zaznělo: „Václav Klaus potřebuje zlegitimizovat, že byl gubernátorem Vladimira Putina v České republice.“

Ředitel Souček stížnost Klausova institutu předal k projednání Etickému panelu ČT, který je poradním orgánem generálního ředitele. Panel se Moravce na začátku listopadu jasně zastal, s odpověďmi se ale Souček nespokojil.

Oproti zvyklostem se ředitel na členy panelu obrátil znovu s dalšími dotazy. Členové panelu Moravce opět jednomyslně podpořili. S vysvětlením, že Klaus jako veřejně činná osoba musí strpět vyšší míru kritiky. Moravcův výrok, který vyhodnotili jako řečnickou hyperbolu, označili sice za nešťastný, avšak nikoliv v rozporu s Kodexem ČT.

Úkol pro Radu?

Jan Souček si za svým postupem stojí. „Česká televize se stížností pana Jiřího Weigla (výkonný ředitel IVK, pozn. red.) zabývá, i proto se generální ředitel Jan Souček rozhodl využít v této věci svého poradního Etického panelu. Vzhledem k tomu, že šetření nebylo dosud ukončeno, nemůžeme v tuto chvíli poskytnout více podrobností,“ sdělila redakci mluvčí ČT Vendula Krejčová minulý čtvrtek.

Na doplňující dotaz, jak bude šéf ČT postupovat po opětovném jednání Etického panelu, mluvčí Krejčová informovala, že sporem se nyní bude zabývat Rada ČT, kam Weiglova stížnost na Moravce rovněž doputovala.

Výsledek jednání Etického panelu se na webu ČT objevil až koncem minulého týdne, usnesení z prvního jednání Etického panelu na začátku listopadu na webu několik dnů chybělo.

„Ano, minulý týden Etický panel přijal usnesení a dnes na něm jednoznačně setrval. Právo jeho zveřejnění náleží generálnímu řediteli ČT,“ napsal Seznam Zprávám minulý čtvrtek člen panelu Nikolaj Savický.

Sporné nyní může být i to, zda by se stížností Klausova institutu měla Rada ČT vůbec zabývat. Zákon výslovně zmiňuje rozhodování Rady o stížnostech týkajících se generálního ředitele ČT, když mimo jiné říká: „Rozhodovat o stížnostech týkajících se generálního ředitele, dohlížet na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání (§ 2 a 3) a na naplňování zásad vyplývajících z Kodexu České televize.“

„Za dobu mého fungování existovala řada případů, kdy Rada ČT se zabývala záležitostmi, které ji dle zákona o ČT nebo Kodexu nepříslušely. Na tuto skutečnost jsem Radu opakovaně písemně upozorňoval. Rada v některých případech dokonce bez konzultací nebo diskuze s managementem ČT vydávala rozhodnutí o porušení Kodexu, aniž by je na svých zasedáních veřejně zdůvodnila,“ upozorňuje bývalý ředitel ČT Dvořák.

Místopředseda Rady ČT Vlastimil Ježek uvedl, že Rada zatím stížnost Klausova institutu v programu neměla.

Klausovo gubernátorství

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl se na ředitele Jana Součka obrátil v první polovině října. Vyzval ho, aby Moravcovo chování řešil a postihl.

„Je pro mě nepřijatelná skutečnost, že zaměstnanec vámi řízení instituce může takto skandálně lhát a urážet bývalou hlavu našeho státu. Jedná se zjevně o zásadní porušení Kodexu České televize i elementární lidské slušnosti, o popření novinářské profesionality vůbec nehovořím,“ sdělil Weigl v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Souček předal věc k projednání Etickému panelu. Moravec jeho členům v dopise 20. října svá slova pro slovenský Denník N vysvětlil tak, že na použití slova gubernátor ve spojení s Václavem Klausem nevidí nic závadného.

„Jeden z etymologických výkladů slova gubernátor odkazuje na starořecký pojem, kterým máme na mysli umění řízení / umění řídit. A v tomto kontextu bylo slovo gubernátor použito – „umění řízení“ uplatňované Vladimirem Putinem v Rusku a v některých ohledech zcela svobodně aplikované Václavem Klausem v České republice,“ napsal Moravec v dopise členům Etického panelu.

A myšlenku následně rozšířil. „Jeho gubernátorství, o němž byla řeč v rozhovoru pro slovenský Denník N, se tak týkalo inspirace způsobem politické komunikace a řízení státu tím, co opakovaně a veřejně obdivoval (stejně jako Miloš Zeman po něm) na Putinově Rusku a Putinovi jako silném vůdci. Jde o fakta, jichž se jako novinář i výzkumník držím, nikoliv o názor, který ve svém přípisu formuluje stěžovatel,“ popsal Moravec.

Zároveň se ohradil proti tomu, že Souček stížnost Klausova institutu předal k řešení Etickému panelu.

„Nezpochybňuji svaté právo jakéhokoliv generálního ředitele ČT zahltit Etický panel ČT množstvím lobbisticky či politicky motivovaných stížností na práci zpravodajů a publicistů televize veřejné služby. Z pasáže Kodexu ČT věnované Etickému panelu ČT však vyplývá, že jeho účelem je posílit důvěru veřejnosti v odpovědný přístup k otázkám profesní etiky a s tím související úkol chránit před vnějším nátlakem především svobodu projevu a potřebné pracovní podmínky pro nezávislou žurnalistiku,“ uvedl Moravec v závěru svého vyjádření.

Reklama

Doporučované