Hlavní obsah

Na mateřskou by mohlo dosáhnout více žen

Foto: Pixabay.com

Mateřskou by mohly čerpat i matky-studentky. (Ilustrační fotografie.)

Reklama

Řada rodičů momentálně nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Ministr práce a sociálních věcí to chce změnit.

Článek

Ministr práce Marian Jurečka chce, aby peněžitou pomoc v mateřství - takzvanou mateřskou - mohlo čerpat více rodičů. Šlo by primárně o matky-studentky. Zvažuje se ale i větší podpora u osob samostatně výdělečně činných.

„Dnes tu máme dvě kategorie rodičů - zaměstnance a ty ostatní. Chci, abychom to upravili tak, aby na mateřskou mělo nárok více žen,“ uvedl Jurečka pro Seznam Zprávy.

Mateřská se vyplácí 28 týdnů a její výše je závislá na předchozím příjmu. Aby na ni rodič měl nárok, musí být určitou dobu nemocensky pojištěný. To nepracující studenti nejsou, stejně jako OSVČ, kteří si dobrovolně neplatí nemocenské pojištění.

Návrhy variant

Zatím není jasné, z čeho by se dávka počítala a v jaké by byla výši. Na ministerstvu v tuto chvíli propočítávají několik variant a návrhy by měly být hotové do několika týdnů. A to včetně dopadů na státní rozpočet.

„Detaily vám nyní nejsem schopen říci, ale zadal jsem, abychom pracovali na tom nemít dvě kategorie rodičů. Tedy narovnat podmínky i pro maminky-studentky,“ dodal Jurečka.

Kdo má nárok na mateřskou?

  • Peněžitou pomoc v mateřství mohou čerpat lidé, kteří byli v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou alespoň 270 dní nemocensky pojištěni.
  • Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění alespoň 180 dní během posledního roku. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 dnů v posledních dvou letech.
  • Studium se nepovažuje za dobu pojištění. Studentce, pokud by nastupovala na peněžitou pomoc v mateřství v době studia, z tohoto důvodu nárok na dávku nevznikne.
  • Dávku může čerpat i otec, s výjimkou prvních šesti týdnů po porodu, ty náleží výhradně matce.

Kromě studentek se jedná také o tom, jestli a za jakých podmínek by se novinka týkala i OSVČ bez nemocenského pojištění. „Tam ještě povedeme debatu, protože je to o něco složitější. Ale obecně chci, aby stát v tomto dával maximální podporu a flexibilitu,“ dodal Jurečka.

Rodičům, kteří nemohou čerpat mateřskou, dnes vzniká nárok pouze na rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun na dítě. I tam ale mají horší podmínky - například si mohou měsíční výši zvolit maximálně na 13 tisíc měsíčně a nemohou příspěvek čerpat tak rychle.

„Má to dopad i na míru flexibility čerpání rodičáku, to bych také rád změnil,“ uvedl Jurečka.

Vznikající návrh zatím ministr neprobral s koaličními partnery. „Ohledně mateřské je to zcela nová informace. Co se týče flexibilnějšího čerpání rodičovské, tam jsem rozhodně pro. Pomůže to i s návratem matek na pracovní trh,“ myslí si poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Sladit studium s mateřstvím

Piráti jsou podle Olgy Richterové připraveni se o návrhu v případě studentek bavit, pokud bude předložen. „U OSVČ jde o jinou debatu, například o změně podmínek nemocenského pojištění,“ říká Richterová.

Pro podporu studentek je podle ní zásadní, aby mohly sladit studium s mateřstvím. „Je důležitá nabídka kvalitních služeb péče o děti, v ideálním případě přímo v rámci vysokých škol,“ dodává pirátská poslankyně.

Prosadit změny, které přinášejí další náklady ze státního rozpočtu, ale nebude snadné - koalice se momentálně dohaduje spíše o tom, kde ušetřit. V dubnu slíbila představit konsolidační balíček, který sníží schodek o 70 miliard.

V rámci koalice se ohledně mateřského a rodičovského příspěvku projednává více změn. Ministr Jurečka i některé další koaliční strany chtějí rodičovský příspěvek zvýšit o 50 tisíc korun, hovoří se ale také o možném zkrácení rodičovské dovolené na tři roky.

Česko také musí co nejdříve zavést evropskou směrnici, která nařizuje, aby alespoň dva měsíce příspěvku byly nepřenosné. Tedy stát je proplatí jen druhému z rodičů, který o potomka primárně nepečuje. V Česku jde typicky o otce. Střídání nebude povinné. Pokud k němu ale pár nepřistoupí, peníze propadnou.

Reklama

Doporučované