Hlavní obsah

Loňské odchody do předčasného důchodu nebyly férové, říká Jurečka

Hostem Ptám se já byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda finišuje slibované změny v penzijním systému. Ministr práce tento týden představil první vlaštovku - návrh na úpravu valorizací a odchodu do předčasného důchodu. Plány ostře zkritizovala opozice. Kolik tím stát uspoří?

Hostem Ptám se já byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda slibuje, že už brzy představí očekávanou reformu penzí. První návrhy na jejich úpravy představil šéf resortu práce tento týden. Nejzásadnější změnou je nahrazení mimořádné valorizace dočasnými příspěvky k důchodu, které by kompenzovaly růst cen, ale důchody nezvedaly trvale. Důchody se dál mají pravidelně zvyšovat od ledna, místo inflace a poloviny růstu reálných mezd by šlo o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Tedy jako do roku 2018.

Dočasný příspěvek místo mimořádné valorizace by se vyplácel při dodržení růstu cen o pět procent. Dosud tento přírůstek zvedal zásluhový díl penze. Výrazněji se tak trvale navyšovaly vyšší důchody. „Stále zůstane zachována možnost rychlé a citelné kompenzace růstu cen seniorům. Mimořádné valorizace ale nesmějí rozevírat nůžky mezi bohatšími a chudšími seniory,“ vysvětlil Jurečka.

Návrh obsahuje i změny v předčasných důchodech. Do něj budou moct lidé tři, nikoli pět let před řádným termínem. A penze se jim bude víc krátit.

Ministerstvo práce chce i těmito kroky zajistit významné úspory a tím i dlouhodobost a udržitelnost důchodového systému. Kdyby měl fungovat v současné podobě, mohl by důchodový deficit za několik desetiletí tvořit přes pět procent hrubého domácího produktu. To by pro státní kasu znamenalo 300 miliard ročně.

Zpomalení růstu penzí doporučuje vládě Národní ekonomická rada (NERV) i Národní rozpočtová rada (NRR) - jako krok nutný k ozdravení veřejných financí. Kabinet to už i přes protesty opozice prosadil u červnové mimořádné valorizace.

Opoziční poslanci tvrdě kritizují i další navrhované změny. Například podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové znamená nahrazení mimořádné valorizace důchodů dočasnými příspěvky její faktické zrušení.

Komu a jak porostou důchody? Kdy budeme znát návrh reformy penzí? A může si stát dovolit zvyšování rodičovských příspěvků, které pětikoalice zároveň slibuje?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Už víte termín, kdy představíte ten reformní balíček? - Počítáme, že bychom ho měli představit společně s panem premiérem a ostatními předsedy koaličních stran v první polovině května. O několik týdnů se nám to posunulo, ale toto je termín, který už bude reálný. Chápu, že není příjemné, když to o pár týdnů posunu, ale čekáme na tu reformu 20 let, takže jestli to bude v dubnu, nebo v květnu, už není tak zásadní. Důležité je, že to bude.

1:30 Kromě dohody na důchodové reformě a představení jejích parametrů předpokládáme, že bychom v té první polovině května měli dokončit i celou tu debatu o tom, jak parametricky dokázat udělat úspory jak na straně státu, tak zároveň řešit otázku daní na té části příjmů do státního rozpočtu. I o tom vedeme v těchto dnech intenzivní jednání, tak abychom to také zvládli v té první polovině května.

3:00 Nemyslím si, že bychom nebyli schopni mít shodu. My se opravdu posouváme velmi věcně na té interní rovině.

4:00 Platí, co už jsem řekl ve veřejném prostoru. Chystáme určitou úpravu v oblasti dohodářů, především v oblasti dohod o provedení práce. Kde předpokládáme, že v příštím roce bude zavedena evidence těch dohod. Je to elementární věc, která bude. Protože jako stát dnes nemáme vůbec přehled, nevíme o tom, jak funguje třeba to řetězení, kolik lidé třeba řetězí, s jakými příjmy. My víme jenom celkový objem, že u těch DPP jsme v situaci, kdy tady je necelých 60 miliard korun, které se ročně v tom systému otočí a jsou vyplaceny a zhruba jen ze dvou miliard korun je vypláceno pojistné.

5:00 A dojde k navýšení odvodů u OSVČ? Protože vy jste říkal, že je to potřeba. Stále jste pro? - Vím, že téma zvýšení odvodů u živnostníků je velmi složité, sám jsem byl živnostník. Toto téma jsem otevřel z důvodu, že my se dostáváme do situace, že nám čím dál tím více živnostníků přichází žádat si o důchody (…) a dostávají se do situace, protože odváděli to základní minimální pojistné, že vlastně zjišťují, že mají velmi nízké důchody. A i když mnoho z nich tvrdívalo v minulosti, že od státu nic chtít nebudou, tak najednou se ukazuje, že to tak úplně není. Ti lidé mají větší očekávání. Ten důchod je pro ně velmi nízký pro to, aby jim zajistil nějakou přiměřenou životní úroveň. A někteří z nich budou dokonce končit v sociálním systému. Ten stav takto není dlouhodobě dobře nastavený. Buďto musí být pravidlo mám nízký odvod, minimální odvod, ale pak nemůžu mít žádná očekávaní na straně důchodového a sociálního systému. Nebo ten odvod musí být férový, aby byl také důstojný pro toho člověka. (…) Konkrétní opatření představím, až bude finální shoda.

12:00 V případě daní z příjmů fyzických i právnicích osob jednoznačně navrhujeme zvýšení. U právnických osob to je v pořádku, protože tady je období posledních 3,5 roku, kdy tato společnost a daňoví poplatníci významně pomohli firmám v době covidu i v době energetické krize. A myslím si, že je fér, aby ty firmy, které to překonaly, se solidárně podělily s tou společností. Bavíme se o prostoru o jedno, dvě, možná tři procenta u právnických osob.

17:00 S opozicí o důchodové reformě jednám prakticky měsíc a půl. Velký problém je v tom, že když se našich opozičních partnerů zeptám, jaká je jejich důchodová reforma, jaký je jejich návrh, tak se nedozvím vůbec nic.

19:30 To, co jsme navrhli v pondělí, tedy zpřísnění podmínek pro odchod do předčasných důchodů a úprava mimořádné valorizace a její nahrazení tím mimořádným příspěvkem a úprava řádných valorizací, to by mohlo být v platnosti v letošním roce. Počítám, že by to mělo platit v průběhu podzimu letošního roku.

20:00 Obecně si myslím, že předčasné důchody jsou především od toho, aby o to lidé žádali ne proto, jestli je to výhodnější méně či více, nebo proto, že se děje nějaká změna, ale protože jsem v situaci, kdy je pro mě neudržitelné dokázat být na pracovním trhu do doby řádného odchodu do důchodu, především z důchodu fyzického nebo psychického opotřebení. - Ale oba víme, jak to fungovalo loni, to bylo zejména o výhodnosti.- I proto jsme přistoupili k těmto úpravám. Bohužel zákonodárce nedomyslel, že když se v tom roce stane mimořádná valorizace, nebo dokonce dvě, co to právě bude znamenat z hlediska toho, že to jednorázově zvýhodní nějakou skupinu lidí, kteří si v tom čase mohou požádat o předčasný důchod. A to si myslím, že není férové. K těm, kteří tu možnost neměli v minulosti, ani k těm, kteří tu možnost nebudou mít v budoucnosti.

29:00 Chcete zkrátit délku rodičovské dovolené? - Chci umožnit ještě větší flexibilitu. - Aby to šlo čerpat ještě rychleji? - Odstranit dvě kategorie rodičů. Protože dnes máme kategorie rodičů, ten, kdo byl a je zaměstnanec a kategorie student nebo živnostník, a to si myslím, že není fér. Tento stát by měl umět ocenit každého, kdo se rozhodl dítě porodit, vychovávat a vzdělávat. Na to se chci víc zaměřit.

31:00 Kde vezmete na zvažované navýšení rodičovského příspěvku? - Chystám se letos udělat velkou revizi sociálního systému v návaznosti na aktivní politiku zaměstnanosti. Takže přímo v rezortu bychom dokázali udělat nějakou úsporu mandatorních výdajů. A jeden z konkrétních návrhů, který jsem položil na stůl, je, že je načase, abychom tu slevu, kterou jsme poskytli v podobě snížené spotřební daně na naftu, vrátili zpátky na původní hodnotu před rokem 2022. Protože vidíme, že trh s pohonnými hmotami se stabilizoval. Takže je to jedno z opatření, které by to mohlo vykompenzovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované