Hlavní obsah

Na post Křečkovy pravé ruky jsou čtyři zájemci. Hledání komplikují volby

Foto: Facebook veřejného ochránce práv

Ombudsman Stanislav Křeček nemá po rezignaci Moniky Šimůnkové zástupce.

Reklama

Do Senátu už se přišli představit první zájemci o post zástupce ombudsmana. Podporu některému ze čtyř kandidátů už vyjadřují i první kluby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na post zástupce ombudsmana, který se uvolnil po rezignaci Moniky Šimůnkové, jsou čtyři vážní zájemci. Se senátory o podpoře jednají Vít Schorm, Jana Gregorová, Lenka Marečková a Jakub Kříž. Horní komora Parlamentu do poloviny října vybere dva kandidáty, z nichž následně budou vybírat poslanci.

Z hnutí STAN zní podpora vládnímu zmocněnci pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vítu Alexandru Schormovi. „Naše programová rada doporučila pana Schorma. Ten má i mou osobní podporu,“ řekl Seznam Zprávám předseda hnutí Vít Rakušan.

Starostové Schorma podporovali i před dvěma lety přímo na funkci veřejného ochránce práv, tehdy ovšem zvítězil Stanislav Křeček. Schorm Seznam Zprávám potvrdil, že má o funkci zástupce zájem.

Jako jednoho z kandidátů ho podpoří i senátorský klub SEN21 a Pirátů. „Za klub jsme se předběžně dohodli, že podpoříme dvě jména – Víta Schorma a Janu Gregorovou,“ uvedla senátorka Adéla Šípová zvolená za Piráty.

Druhá jmenovaná – Jana Gregorová – momentálně působí jako šéfka právní sekce v kanceláři ombudsmana. Jak Seznam Zprávám potvrdilo několik senátorů, Gregorová i Schorm už se přišli některým zákonodárcům představit a požádat o podporu.

Jak se volí zástupce ombudsmana?

Zástupce ombudsmana volí, stejně jako ombudsmana samotného, Poslanecká sněmovna na návrh prezidenta republiky a Senátu. Jak prezident, tak senátoři navrhují poslancům po dvou kandidátech.

Proti Křížovi

Už dříve Hospodářské noviny informovaly, že dalším kandidátem je právník Jakub Kříž, člen konzervativní katolické organizace Opus Dei. Toho podporují někteří lidovci, kontakty má také na některé členy ODS.

Kříž, který odmítá sňatky pro všechny páry nebo potraty, ovšem kvůli svým postojům narazí u Starostů a nezávislých. „O tomto kandidátovi neuvažuji,“ odmítl senátor za STAN David Smojlak. Vít Rakušan pak Seznam Zprávám řekl, že Kříže by považoval za špatnou volbu.

Nespokojenost zní i od Pirátů. „Pokud by pan Kříž postoupil do hlasování do Sněmovny, domnívám se, že by se proti tomu Piráti postavili,“ myslí si senátorka Šípová. Předseda Pirátů Ivan Bartoš pro HN řekl, že má o této nominaci vážné pochybnosti.

Jednotní ale v případě Kříže nejsou ani samotní lidovci. Senátorka Miluše Horská, která o víkendu obhajuje mandát, preferuje jiného kandidáta. „Pokud se demokraticky nedohodneme na jednání klubu, budu podporovat pana Schorma a budu hledat i další podporu pro silnější nominaci od více senátorů,“ uvedla.

„Považuji to za degradaci“

„Celé to považuji za degradaci, snížení důstojnosti pozice zástupce ombudsmana a nehodlám být precedentem ani součástí toho, jak je tato pozice nadále vyprazdňována a snižována její důstojnost,“ vysvětlovala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, proč už nechce spolupracovat se Stanislavem Křečkem.

S žádostí o podporu obchází senátory i právnička Lenka Marečková, která momentálně působí ve funkci ombudsmanky na Ministerstvu obrany. Marečková je signatářkou Charty 77, v minulosti pracovala v kanceláři prezidenta Václava Havla nebo na resortech spravedlnosti a školství. I politici, kteří preferují jiné kandidáty, označují Marečkovou za akceptovatelnou volbu.

„Dnes jsem podepsala souhlas s nominací, návrh na ni však, pokud vím, dosud podán nebyl. Jaké mám vyhlídky, nepředjímám. Záleží na hodnotách a prioritách každého senátora,“ řekla Seznam Zprávám Marečková.

Na post zástupkyně ji navrhoval již v roce 2019 spolu s Monikou Šimůnkovou prezident Miloš Zeman. Zda ji podporuje i letos, není jasné. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na zaslané dotazy nereagoval. Sama Marečková uvedla, že o záměrech prezidenta nemá žádné informace.

Komplikace volby

Výběr nominací v horní komoře zkomplikovaly senátní volby. Kluby lidovců a Starostů momentálně nemají předsedy, protože neobhájili mandát. Šéfové klubu ODS a TOP 09 a klubu PROREGION své funkce obhajují o víkendu v druhém kole a soustředí se na kampaň.

„Budeme o tom teprve jednat. Sám zatím preferenci nemám, kvůli volbám jsem neměl čas to řešit,“ uvedl Zdeněk Nytra, předseda klubu ODS a TOP 09. Právě tento klub je momentálně v horní komoře nejsilnější, jednat o nominaci chce příští, ale možná až přespříští týden. Po víkendu se chce radit i klub Starostů a nezávislých. Plénum Senátu bude dva kandidáty volit 12. října.

Dosavadní zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková rezignovala k 31. srpnu. Její nástupce by měl být zvolen do 60 dní od rezignace. Šimůnková se rozhodla skončit po vleklých sporech s ombudsmanem Křečkem. Nesouhlasila například s jeho výroky na adresu Romů nebo k přístupu k dětským právům a přítomnosti otců u porodu.

Křeček postupně stáhl svou zástupkyni z vládních rad a od letošního července jí odebral veškerou agendu, čímž jí prakticky znemožnil pracovat. Šimůnková se v září stala členkou rady vlády pro lidská práva.

Reklama

Doporučované