Hlavní obsah

Náměstek od Černochové podal žalobu na poslance ANO. Chce omluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

První náměstek z Ministerstva obrany František Šulc (vlevo) a poslanec za ANO z výboru pro obranu Pavel Růžička.

Náměstek František Šulc žádá po opozičním poslanci Pavlu Růžičkovi omluvu za jeho výroky, v nichž naznačuje, že nominant ODS na ministerstvu jedná ve prospěch některých zbrojařů, především Jiřího Sauera.

Článek

Pravá ruka ministryně obrany Jany Černochové (ODS), náměstek František Šulc, se bude soudit s opozičním poslancem za hnutí ANO Pavlem Růžičkou. Jak zjistily Seznam Zprávy, po dlouhodobých přestřelkách na něj podal žalobu na ochranu osobnosti.

Po Růžičkovi žádá omluvu za výroky, v nichž poslanec naznačoval, že náměstek Šulc na ministerstvu ovlivňuje veřejné zakázky ve prospěch některých českých zbrojařů. Především v zájmu podnikatele Jiřího Sauera ze skupiny L.P.P. holding, s nímž měl před nástupem do funkce i společný byznys.

„Byla to reakce na neochotu pana poslance přijít na již sjednanou schůzku, celou záležitost osobně probrat a pokusit se dosáhnout smírného řešení,“ uvedl k podání žaloby Šulc. „Nežádám žádné finanční odškodnění, pouze omluvu za lživé informace, které o mně pan poslanec šíří,“ sdělil také ke své motivaci ministerský náměstek, který je přesvědčen, že Růžičku nemůže chránit ani jeho poslanecká imunita. Se zbrojařem Saurem prý nyní žádné vztahy neudržuje, ovlivňování veřejných zakázek odmítá.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Součástí Šulcovy žaloby jsou i kopie některých Růžičkových výroků na sociálních sítích.

Poslanec Růžička své výroky ale ospravedlňuje jako běžnou součást parlamentního politického boje. Upozorňuje na to, že Šulc coby politický náměstek za ODS na jednání sněmovního výboru pro obranu často zastupuje ministryni Černochovou a rozhodně prý nevystupuje apoliticky.

„Má vyjádření jsou z tohoto pohledu legitimní, protože jako politik a člen výboru pro obranu je jednou z mých povinností pokládat otázky a upozorňovat na případné nesrovnalosti. Je podle mého chyba, že tento politický náměstek místo odpovědí na otázky okolo svého podnikání a obchodní vazby na ministerstvo jde cestou žalob a zastrašování,“ uvedl pro Seznam Zprávy Růžička.

Šulc v jednom bodu své žaloby, jejíž kopii mají Seznam Zprávy k dispozici, navrhuje na podporu svých argumentů i výslech ministryně obrany Jany Černochové.

Doporučované