Hlavní obsah

Nejvíce peněz za covid dostali u Dostálové pražští hoteliéři

Foto: vláda.cz

Uzavřeným ubytovacím zařízením bylo na Ministerstvu pro místní rozvoj v časech Kláry Dostálové (ANO) rozděleno přes pět miliard korun, do lázní šla necelá půlmiliarda.

Reklama

Žebříčku příjemců covidové podpory z Ministerstva pro místní rozvoj vévodí velké hotelové skupiny Le-Investment, CPI Hotels a Kateřinská Hotel. Další desítky milionů tyto firmy čerpaly i z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Největšími příjemci covidových dotací v resortu Ministerstva pro místní rozvoj byli domácí hoteliéři, konkrétně některé velké hotelové skupiny. Vyplývá to z přehledu, který vládní úřad řízený nyní Ivanem Bartošem (Piráti) sestavil na vyžádání Seznam Zpráv.

Dle tohoto přehledu získala úplně největší částku hotelová skupina Le-Investment, která zahrnuje šest hotelů s 1300 pokoji v samém centru Prahy a již vlastní podnikatel vietnamského původu Xuan Long Le.

V rámci dvou výzev dotačního programu COVID-Ubytování šlo této skupině téměř 47 milionů korun. Část v roce 2020, část loni, kdy měl tento program pokračování.

Jen o málo méně (dohromady ve dvou dotačních výzvách téměř 45 milionů korun) dostala od ministerstva jako kompenzaci za covidová omezení skupina CPI Hotels předního českého miliardáře Radovana Vítka.

Třetí v pořadí je hotelová skupina kolem pražské firmy Kateřinská Hotel, kterou vlastní polská společnost Orbis.

Přes program COVID-Ubytování bylo v resortu, který v době pandemie řídila Bartošova předchůdkyně Klára Dostálová (ANO), rozděleno zdaleka nejvíce peněz.

V součtu za všechny dotační výzvy šlo během let 2020 a 2021 o zhruba 5,3 miliardy korun. Přičemž absolutní většina peněz směřovala do hromadných ubytovacích zařízení. Menšina firmám, které zajišťují individuální ubytování.

Přes 400 milionů si za dva roky z programu COVID-Lázně rozdělily firmy, které podnikají v oblasti lázeňství. Zde dílčímu žebříčku vévodí Lázně Darkov, v roce 2021 jim byla přiznána dotace v celkové výši přes 36 milionů korun. Firma ale dodatečně redakci sdělila, že z deklarované maximální výše podpory zatím obdržela pouze 3,7 milionu korun. „Očekáváme ještě dalších 1,5 milionu,“ doplnil mluvčí Lázní Darkov Miroslav Slaný.

Zveřejněné tabulky nezahrnují relativně drobné podpory vyplacené ministerstvem průvodcům v cestovním ruchu, kde byly dotace poskytovány jen ve výši 40 až 50 tisíc korun.

Jak Seznam Zprávy už dříve uvedly, z Ministerstva pro místní rozvoj získala dotace i hotelová a restaurační firma Imoba, jejímž koncovým vlastníkem je expremiér Andrej Babiš. Šlo v součtu o více jak dva miliony korun z programu COVID-Ubytování. Ministerstvo teď zkoumá, zda poskytnutí dotací z programů, které schvalovala Babišova vláda, bylo v souladu se zákonem o střetu zájmů.

Posuzovat ano, ale férově

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza radí, aby každý, kdo posuzuje a komentuje objem dotací pro jednotlivé firmy, třeba hotelové, vzal vždy také v potaz, kolik provozoven takový podnik celkem má. Jen tak si podle něj může udělat objektivní obrázek, zda dotace odpovídá míře škod.

„Protože v těch programech byly různé stropy, ukázalo by se, že třeba nějaká velká hotelová skupina se třiceti hotely dostala v průměru na jeden hotel méně peněz než malá firma, která má jediný hotel. A to se týká i maloobchodu,“ vybízí Prouza k férové analýze.

Je třeba ale také doplnit, že u firem z oblasti lázeňství a cestovního ruchu nemuselo být Ministerstvo pro místní rozvoj jediným zdrojem státní covidové podpory.

Třeba zmíněná hotelová firma CPI Hotel miliardáře Radovana Vítka je totiž také na seznamu největších příjemců dotací Ministerstva průmyslu a obchodu. Kompletní data se všemi příjemci z tohoto resortu už zveřejnila nezisková organizace Hlídač státu.

Vítkova hotelová firma získala ze dvou programů na tomto ministerstvu (COVID-Nepokryté náklady a Covid-Nájemné) dalších přes 65 milionů korun. Celkem tak za dvě ministerstva šlo této jediné firmě na zmírnění škod zhruba 110 milionů korun.

65 milionů od resortu průmyslu získala v součtu i v úvodu zmíněná hotelová skupina Kateřinská Hotel a 25 milionů skupina Le-Investment.

Zveřejnit do poslední koruny

Kombinace různých covidových podpor byla u firem běžná. Naznačuje to třeba i poslední zveřejněná výroční zpráva Lázní Darkov, kde se v úvodu mluví nejen o podporách z programů Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu, ale také z programu Antivirus, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nezisková organizace Hlídač státu má ambici postupně zveřejnit jména příjemců covidové podpory ze všech ministerstev, aby data byla kompletní.

„U právnických osob bychom to chtěli zveřejnit do poslední koruny. U podnikajících fyzických osob chápu, že je zde určitý konflikt se zákonem na ochranu osobních údajů, ale minimálně největší příjemce bychom chtěli zveřejnit také. Jsem přesvědčen, že je to ve veřejném zájmu,“ říká pro Seznam Zprávy zakladatel Hlídače státu Michal Bláha.

Bláha zdůrazňuje, že šlo o mimořádnou veřejnou podporu, přitom roztříštěnou v mnoha dílčích programech. Domnívá se přitom, že programy, jejichž prostřednictvím byly firmám a živnostníkům rozděleny desítky miliard korun, často vznikaly pod lobbistickým tlakem.

„Pokud z některého programu čerpalo jen několik málo firem, je to poněkud podezřelé,“ dodává Bláha.

Žebříčky příjemců covidových dotací už vedle Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu zveřejnil i resort práce a sociálních věcí. A také Ministerstvo zemědělství. Kromě Ministerstva průmyslu šlo ale zatím vždy jen o největší příjemce, nikoliv o kompletní data.

Pozn.: Do textu jsme dodatečně doplnili vyjádření Lázní Darkov, které upozornily na výrazný rozdíl mezi přiznanou a skutečně poskytnutou dotací.

Reklama

Doporučované