Hlavní obsah

Nejvyšší soud zkritizoval Babiše kvůli výroku, že odpůrci jsou zaplaceni

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš, nyní poslanec.

Reklama

Po několika měsících padlo u Nejvyššího soudu rozhodnutí o dovolání, které podal Andrej Babiš ve sporu s Janou Filipovou.

Článek

Bývalý premiér Andrej Babiš neuspěl s dovoláním, které podal kvůli sporu se svou kritičkou a účastnicí protibabišovských demonstrací Janou Filipovou.

Té se musel podle pravomocného verdiktu omluvit za výroky, že demonstranti byli za účast na protestech zaplaceni, a pokusil se to ještě mimořádným opravným prostředkem u Nejvyššího soudu zvrátit. Soud ho však odmítl.

Expremiérovi se konkrétně nepodařilo prokázat, že by nižší soudy ve sporu Babiš vs. Filipová chybovaly. Z usnesení Nejvyššího soudu naopak vyplývá, že Babiše zkritizoval. „Nelze totiž připustit, aby se ten, kdo neoprávněně zasáhl do osobnosti jiného, zprostil své odpovědnosti pouze poukazem na to, že tak učinil v rámci vyjádření k záležitosti veřejného zájmu. I při veřejné debatě je nutné dodržovat obecná pravidla pro realizaci svobody projevu, jakkoliv je třeba důsledně vážit i zájem na zachování diskuze o záležitostech veřejného zájmu,“ uvedl soudce Petr Vojtek z Nejvyššího soudu v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

V dovolání se Babišův advokát Jiří Urbánek mimo jiné snažil vysvětlit u každého výroku svého klienta, který zazněl v médiích, proti komu směřoval, a opakovaně tvrdí, že jím nemířil na Janu Filipovou. Ale ani s tím Babiš u Nejvyššího soudu neuspěl. Podle Nejvyššího soud nebyly Babišovy výroky dostatečně podloženy a nepodařilo se prokázat, že jsou pravdivé. „Pronesené výroky jsou tak neoprávněným zásahem do osobnosti těch, jichž se dotýkaly, neboť byly nepochybně objektivně způsobilé přivodit újmu na jejich osobní i mravní integritě, snížit jejich vážnost a čest a případně i ohrozit jejich postavení,“ uvedl soudce Vojtek. Advokát Jiří Urbánek se k rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nevyjádřil.

Spor mezi Andrejem Babišem a Janou Filipovou už řešilo několik soudních instancí. Během jednání se však ukázalo, že Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu. Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, který prý zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze. Nijak si to neověřil, a přece na adresu kritiků zmíněný výrok veřejně pronesl. Babiš se podle pravomocného rozsudku musel omluvit. Nakonec poslal Janě Filipové dva omluvné dopisy. V prvním dopise, který Filipové poslal před několika týdny, Babiš připsal i svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Advokáti Filipové takovou omluvu neuznali, podle nich neodpovídá verdiktu soudu. Podali na expremiéra exekuční návrh. A exekutor zahájil exekuční řízení. To skončilo, když se Babiš omluvil znovu.

Reklama

Doporučované