Hlavní obsah

O místo šéfa Úřadu práce se uchází šest lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr Marian Jurečka v půlce února odvolal šéfa Úřadu práce. Od té doby je post neobsazený.

Reklama

Bývalý generální ředitel Viktor Najmon neodešel z Úřadu práce v dobrém. Oznámil, že se proti výpovědi chce bránit soudně.

Článek

Na post generálního ředitele Úřadu práce ČR se hlásí šest uchazečů. Seznam Zprávám to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Bych byl rád, abychom dokázali v průběhu prázdnin toto výběrového řízení úspěšně dokončit tak, abychom mohli nového generálního ředitele jmenovat buď 1. září, nebo v průběhu září,“ upřesnil.

Uzávěrka přihlášek byla v pátek, jména uchazečů Jurečka zatím podle svých slov nezná. Jasno ale má v tom, co by si od budoucího ředitele přál.

„Měl by to být kandidát, který nám pomůže dokončit naši vizi toho, aby Úřad práce byl klientským úřadem, plně digitalizovaným úřadem, úřadem, který lidem nekomplikuje život, nedoptává se na informace, které si stát může zjistit, a umí posílit individuální péči o klienta v situaci, kdy si to někdo opravdu vyžaduje,“ řekl Jurečka.

Bývalý ředitel se brání

Místo je neobsazené od února, kdy ministr odvolal tehdejšího generálního ředitele Viktora Najmona. Ten se proti rozhodnutí bránil, a to i za pomoci skrytě pořízené nahrávky, na které s Jurečkou mluví o podmínkách jeho odchodu z čela úřadu. Stížnost proti výpovědi ale nejvyšší státní tajemník odmítl.

Bývalý ředitel nicméně redakci minulý měsíc potvrdil, že své odvolání stále považuje za vykonstruované a bude se dál bránit.

„Rozhodnutí nejvyššího státního tajemníka řeší v současné době moji právníci, ale mohu již nyní uvést, že jej považuji za nezákonné. Například se naprosto nevyrovnalo s argumenty, které jsem ve svém odvolání uvedl. V každém případě mohu ujistit všechny, že se nenechám zastrašit ani nyní, postavím se takové nezákonné zvůli a obrátím se na soud,“ uvedl bývalý generální ředitel.

Reklama

Doporučované