Hlavní obsah

O účastnících oslavy 28. října jasno není. Pozvánku zatím nedostali ani „oblíbenci“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Letošní oslava výročí vzniku Československa má být poslední velkou akcí s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Pozvánky na Pražský hrad stále nedostali nejen Zemanovi tradiční rivalové, ale i  někteří jeho stoupenci z řad opozice.

Článek

Pět dnů před oslavami výročí vzniku Československa není úplně zřejmé, kdo bude mezi hosty na Pražském hradě. Ačkoliv už někteří přední politici veřejně deklarují, že pozváni prezidentem Milošem Zemanem nebyli, rozesílání pozvánek ještě neskončilo.

„Pozvánku jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ uvedla v ironickém tónu předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která má s hlavou státu dlouhodobě špatné vztahy.

Nicméně pozváni zatím nebyli ani někteří z těch, u nichž žádnou vzájemnou averzi s hlavou státu předpokládat nelze.

„Do pátku jsem pozvánku nedostal, máme ale informaci, že se pozvánky odesílají a přijdou začátkem příštího týdne,“ uvedl pro Seznam Zprávy místopředseda Sněmovny a první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Jeho slova o probíhajícím procesu zvaní potvrzuje i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.„Rozesílání pozvánek stále probíhá,“ sdělil dnes redakci.

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru upozornil na to, že na Hrad není zván ani další ze Zemanových dlouholetých politických rivalů, senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Ovšem sám Vystrčil letos ani s žádnou pozvánkou nepočítal, jelikož od 15. října není předsedou Senátu. Jak vysvětluje, po nedávných volbách je v pozici řadového senátora, zatím bez možnosti vykonávat mandát (až do nového slibu, který proběhne 2. listopadu).

„I v minulosti byli na Hrad zváni jen funkcionáři Senátu, nikoliv řadoví senátoři. Pan prezident nemá letos žádný důvod mě zvát,“ řekl pro Seznam Zprávy Miloš Vystrčil.

Reklama

Doporučované