Hlavní obsah

Od e-mailu k bezpečnostní hrozbě. Jak koalice rýsovala schůzi o Babišovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ve Sněmovně.

Reklama

Hnutí ANO očekávalo, že se bude řešit uniklý e-mail. Rozhodnutí koalice probírat obecně bezpečnostní rizika pro Česko vyvolal ostré opoziční reakce.

Článek

Když minulý týden vyšlo najevo, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš poptával soukromé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), rozhodli se koaliční poslanci, že to nenechají jen tak.

Kvůli uniklému e-mailu, v němž se šéf ANO ptá na ministrovy děti, se rozhodli svolat mimořádnou schůzi. Poslanci Babišova hnutí vytáhli okamžitě na obranu šéfa – soustředili se především na daný e-mail a na to, že byl soukromý.

Vládní poslanci ale nakonec opozici nepříjemně zaskočili, když se rozhodli, že se schůze nebude týkat pouze uniklé korespondence.

Naopak téma rozšířili na bezpečnostní hrozby obecně, jmenovitě mezi nimi neuvedli Andreje Babiše, ale spíše Rusko a obecně pak politiky, kteří svými prohlášeními nahrávají jeho dezinformační válce proti Západu.

„Shodli jsme se, že to nemůže být pouze o mailu o Janu Lipavském. Rozhodli jsme se to rozšířit obecně na bezpečnostní rizika, protože jsme nechtěli, aby se to nedůstojně rozplizlo,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z vládní koalice.

Předseda největšího koaličního poslaneckého klubu Marek Benda z ODS potvrdil, že daný e-mail byl jen potvrzením dlouhodobějšího trendu, který Andrej Babiš předvádí ohledně shánění materiálů na všechny možné osoby.

„Impulsem byla snaha zeptat se zejména hnutí ANO: jste prozápadní hnutí? Jste s námi? Jste na západě nebo na východě? Co ty věty o míru nebo nedodávání munice, které někteří z vás vykřikují na mítinzích? Myslíte je vážně?“ vysvětluje Benda.

Poslední kapka

V koalici byla na rozšíření tématu shoda. „Nejde o jeden Babišův mail, to je poslední kapka. Ale opakované kopance do obrany státu, ty jsou ohrožením bezpečnosti,“ vysvětlil na X předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Že průběh schůze Babiše překvapil, potvrdil i on sám. „Já myslím, že ta schůze nás zaskočila v tom, že já osobně jsem čekal útok od pana Michálka, což tedy nenastalo. Pan Michálek se tváří, že to není schůze kvůli Babišovi, ale že je o té celkové situaci,“ řekl Babiš.

Koalice se naznačením, že je Babiš bezpečnostní riziko, dotkla citlivého místa. Podle zdrojů ze Sněmovny na schůzi s tímto tématem reagovali členové ANO výrazně emotivněji než na plánovanou debatu o uniklém mailu.

Ještě před samotnou schůzí Babiš napsal komentář pro deník MF DNES (v minulosti spadající pod jeho koncern Agrofert), ve kterém se proti kritice ostře vymezil a obhajoval prozápadní směřování svého hnutí.

„Pokud jde o hodnotovou orientaci hnutí ANO, znovu zopakuji: Debata o vystoupení z NATO a EU je pro nás nepřijatelná. Stejně tak podporujeme obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu,“ napsal Babiš. Zároveň se částečně distancoval od slovenského a maďarského premiéra.

Poslanci hnutí v úterý na protest opustili sál a na svých místech nechali kritické transparenty. V průběhu jednání uspořádali tiskovou konferenci, kde se vůči tomu, že by byli bezpečnostní riziko, opakovaně vymezovali.

„Každému soudnému člověku je jasné, že ani já, ani hnutí ANO nejsme bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku,“ řekl Babiš.

Reklama

Doporučované