Hlavní obsah

„Odmítá pomoci lidem.“ Opozice zkusí vládu svrhnout i po Mlejnkově rezignaci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš chce i po Mlenjkově rezignaci zkusit svrhnout vládu.

Reklama

Na čtvrtečním pokusu opozice o svržení kabinetu premiéra Petra Fialy se nic nemění, i když Petr Mlejnek rezignoval na post šéfa civilní rozvědky. Novým důvodem budou ceny energií.

Článek

Opoziční strany svolaly na čtvrtek 1. září mimořádnou schůzi, na níž chtějí vyslovit nedůvěru vládě. Důvody podle jejich představitelů trvají i po rezignaci šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka.

Podnětem pro svolání schůze byly podle hnutí ANO a SPD dlouholeté styky Mlejnka s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je momentálně veden jako hlavní obviněný v úplatkářské kauze Dozimetr.

I přes jeho středeční rezignaci však obě opoziční strany na svolání schůze a snaze o vyslovení nedůvěry kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) trvají.

Hnutí ANO požaduje konec ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana, jenž Mlejnka do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) jmenoval a postavil se za něj i poté, co vyšly styky s Redlem najevo.

Konec šéfa ÚZSI

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek po necelých dvou měsících končí ve funkci. „Měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře. Což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„To je fraška“

„My jsme dali předsedovi vlády jasný požadavek: Vít Rakušan musí po těch všech skandálech skončit v čele resortu vnitra. Premiér to odmítl, a proto jsme vyvolali hlasovaní o nedůvěře,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Důvodů pro svolání schůze je ale podle ní mnohem víc. Zejména upozornila na neakceschopnost vlády při řešení cen energií.

Stejně to vidí i šéf druhé opoziční síly v dolní komoře Parlamentu, hnutí SPD. „Pan Mlejnek nebyl odvolán, naopak dostal podporu vládních stran. Odstupuje až na základě tlaku opozičních stran. Důvod ke svolání schůze stále trvá i proto, že vláda neřeší zdražování a odmítá pomoci lidem. Miliony lidí se kvůli vládě Petra Fialy dostávají do existenčních problémů,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Hlasy z koalice

Lidé ve vedení ODS a KDU-ČSL kritizují ministra průmyslu Jozefa Síkelu, že zaspal a neřeší drahé energie. Premiér Petr Fiala zatím nechce jít do konfliktu a odvolat ho, protože to nechtějí připustit Starostové.

Místopředseda hnutí ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček bude chtít na mimořádné schůzi u cen energií řešit i setrvání ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), kterého jako bývalý šéf tohoto resortu v posledních týdnech hlasitě kritizuje.

„Svojí absolutní energetickou nekompetencí dostal domácnosti i firmy do kritické situace. A vláda ho v tom podporovala. Místo hledání řešení a rozhodování hledali viníky a vymlouvali se na minulost. Tohle není krizové řešení, to je fraška,“ napsal Havlíček v SMS pro Seznam Zprávy.

Na Twitteru se k Mlejnkovi a důvodům pro svolání mimořádné schůze vyjádřil i předseda ANO Andrej Babiš, podle něhož se na zítřejší schůzi Sněmovny nic nemění. „Řítí se na nás katastrofa, a místo toho, aby pan ministr nabídl recept, jak jí předejít, je odborníkům pro smích a lidi každé jeho další vystoupení děsí víc a víc,“ napsal.

Reklama

Doporučované