Hlavní obsah

Šéf rozvědky Mlejnek končí. „Byl na něj enormní tlak, mrzí mě to,“ řekl Rakušan

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek.

Reklama

aktualizováno •

Problémem byly Mlejnkovy kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr.

Článek

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek po necelých dvou měsících končí ve funkci. Rozhodl se sám rezignovat, uvedl server Lidovky.cz.

Mlejnek svůj krok zatím nijak neosvětlil, pouze zprávu o rezignaci označil za pravdivou.

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jeho rozhodnutí mrzí. „Petr Mlejnek měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře. Což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ uvedl.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš naopak krok ocenil. „Nyní je důležité, aby proběhl výběr nového šéfa civilní rozvědky a situace se stabilizovala, i s ohledem na důvěru veřejnosti v naše zpravodajské služby a efektivní fungování úřadu.“

Rozhodnutí přijal s povděkem i předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost ČR důležitá,“ vzkázal přes svého mluvčího.

O zklidnění situace hovoří i předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Důvody Mlejnkovy rezignace jsou podle ní pochopitelné.

„Teď je na panu ministru Rakušanovi, aby navrhl nástupce, který nebude vzbuzovat žádné pochybnosti. Není žádný prostor pro personální přešlap. ÚZSI musí vést odborník, který situaci rychle uklidní,“ řekla Seznam Zprávám.

Že je nutné najít Mlejnkova nástupce co nejdříve, potvrdila při příchodu na jednání vlády i její stranická kolegyně, ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová. „Na ÚZSI byl vyvíjen velký tlak a poškodilo ho to. Nástupce musí být vybrán co nejdříve,“ řekla.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před středečním jednáním vlády novinářům řekl, že Mlejnkovo rozhodnutí bylo správné, neboť situací kolem něj byla otřesena i důvěra ve vládu. „Teď je nutné se věnovat důležitým věcem, kterými jsme se zabývali většinu včerejšího večera. Tedy řešení energetické krize a společnému evropskému postupu,“ uvedl.

Rozhovor s Vítem Rakušanem o vztahu Mlejnek–Redl

„Nejmenoval jsem ho s vědomím, že je kamarád Redla, ale že s ním byl v pracovním kontaktu,“ uvedl ministr vnitra k tomu, co o novém šéfovi špionů věděl před jeho jmenováním.

Kontakty s Redlem a Dovhomiljou

Pochybnosti kolem Mlejnka otevřelo zjištění Seznam Zpráv, že měl v minulých letech kontakty s lidmi obviněnými v organizované skupině kolem Michala Redla.

Nešlo jenom o Redla, který je považován za hlavu obviněné skupiny, ale také například o Pavla Dovhomilju. Jaké obchodní kontakty ho pojily s nesvéprávným Michalem Redlem, zatím není zcela objasněno, kontakty s Pavlem Dovhomiljou však do jisté míry ilustrovány jsou.

Seznam Zprávy minulý týden napsaly, že s tímto mužem, který v Dozimetru usiluje o pozici spolupracujícího obviněného, komunikoval Mlejnek o licencích pro firmu AŽD. Bylo to na sklonku minulého roku, přičemž už v prvním měsících toho letošního se Mlejnek stal kandidátem na post ředitele tajné služby, z něhož nyní odchází.

Navzdory těmto zjištěním ministr vnitra Vít Rakušan i vláda Mlejnka ve funkci podrželi. Na konci minulého týdne však jeho odchod začali požadovat koaliční Piráti.

Mlejnkova rezignace přišla několik hodin poté, co ho Seznam Zprávy konfrontovaly s novými pochybnostmi, které kolem jeho minulosti redakce zjistila.

Pohled na aféru od komentátora Seznam Zpráv Martina Čabana.

„Nic než rezignace nemohlo přijít“

Kvůli Petru Mlejnkovi svolaly opoziční strany na čtvrtek 1. září mimořádnou schůzi, na které chtějí vyslovit nedůvěru vládě. Podle předsedy SPD Tomia Okamury důvod ke svolání schůze i přes Mlejnkův konec v čele civilní rozvědky stále přetrvává.

„To, že sám odstoupil, nic nemění na zcela jasném faktu, že Petr Fiala, Vít Rakušan a představitelé koaličních stran Petra Mlejnka ve funkci šéfa ÚZSI podporovali. Pan Mlejnek nebyl odvolán. Odstupuje až na základě tlaku opozičních stran,“ řekl Seznam Zprávám Okamura. Důvod ke svolání schůze podle něj trvá. „Z výše zmíněných důvodů, ale i proto, že vláda neřeší zdražování a odmítá pomoci lidem,“ dodal.

Podobný postoj má i hnutí ANO.

„Nic jiného než rezignace nemohlo přijít. Tomu všemu ale mohl, a hlavně měl, předejít ministr Rakušan, který měl ty informace ještě před jmenováním pana Mlejnka do funkce. My jsme dali předsedovi vlády jasný požadavek. Vít Rakušan musí po těch všech skandálech skončit v čele resortu vnitra. Premiér to odmítl, a proto jsme vyvolali hlasovaní o nedůvěře,“ vysvětlila postoj hnutí předsedkyně jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová.

„Pozice pana Mlejnka byla neudržitelná. Vůbec nechápu, že se za něj ještě tento týden bili jako lvi jak premiér, tak ministr Rakušan. Místo toho, aby zabránili ohrožení pověsti klíčové zpravodajské instituce, tak upřednostnili svoje zájmy. Kdyby tento krok udělali začátkem srpna, jsme v jiné situaci,“ napsal Seznam Zprávám místopředseda Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček.

I podle něj se na zítřejší schůzi Sněmovny nic nemění, neboť i hnutí ANO chce na mimořádné schůzi řešit energetickou krizi. „Ministr Jozef Síkela svojí absolutní nekompetentností dostal domácnosti i firmy do kritické situace. A vláda ho v tom podporovala,“ uvedl Havlíček.

Reklama

Doporučované