Hlavní obsah

ODS na kongresu šampaňské bouchat nebude. Řeší válku a hledá prezidenta

Foto: Spolu

Petr Fiala na víkendovém kongresu zcela jistě obhájí post předsedy.

Reklama

Miloš Vystrčil, Alexandr Vondra, nebo Miroslava Němcová. Trojice, z níž chce ODS vybrat svého kandidáta na prezidenta.

Článek

Občanští demokraté původně chtěli na nadcházejícím kongresu, který se koná v pátek a sobotu v pražském kongresovém centru O2 universum, hlavně slavit. Vždyť s koalicí Spolu překvapivě vyhráli volby, po osmi letech v opozici se zase ujali vlády, mají premiéra a preference dál rostou.

Petr Fiala, jemuž ještě před rokem mnozí členové strany nevěřili, že je schopen uspět, se jistě dočká dlouhého skandovaného potlesku. Tím by ale podle mnohých straníků měly ceremonie skončit, aby si nerozhněvali své příznivce.

Já si připravuju docela ostré vystoupení. Je jasné, že naše vláda bude muset přijímat spoustu nepopulárních a ne všemi přijímaných opatření. Jestli něco tradičně podceňujeme, tak je to komunikace. Musíme lidem lépe a trpělivě vysvětlovat, že jde o nezbytné kroky, abychom je přesvědčili.
Miloš Vystrčil, ODS, šéf Senátu

„Určitě se poplácáme po ramenou, ale nebudeme slavit a bouchat šampaňské. Máme hodně starostí, je válka,“ říká ministryně obrany Jana Černochová. „Všichni si uvědomujeme hrozbu, že nálada společnosti se kvůli válce a ekonomickým problémům může obrátit proti vládě. Musíme začít řešit, co s tím dělat,“ dodává starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Lépe vysvětlovat nepopulární kroky

Kongresu tak mají kromě volby vedení dominovat dvě témata. Zaprvé: Debata o tom, jak bojovat se současnými problémy, jako je příliv uprchlíků z Ukrajiny, jak je ubytovat a jak začlenit děti do škol. Nebo jak řešit vysokou inflaci, státní dluh, růst cen energií, hrozící nedostatek plynu či nekončící epidemii covidu.

„Já si připravuju docela ostré vystoupení. Je jasné, že naše vláda bude muset přijímat spoustu nepopulárních a ne všemi přijímaných opatření. Jestli něco tradičně podceňujeme, tak je to komunikace. Musíme lidem lépe a trpělivě vysvětlovat a přesvědčovat, že jde o nezbytné kroky,“ říká šéf Senátu Miloš Vystrčil.

„Očekávám velkou diskusi k dopadům na Česko a co s tím dělat. Vláda musí dělat jasnou politiku a velmi pečlivě o ní informovat veřejnost. Společnost to vnímá citlivě a my k tomu musíme citlivě přistupovat. Jedině tak můžeme zabránit sociálnímu konfliktu,“ upozorňuje místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Podle ministryně Černochové to bude klíčové před nadcházejícími komunálními volbami, v nichž chce strana dovršit své úspěšné tažení politikou. Pro kandidáty na radnice by mohly vzniknout manuály, jak vládní politiku vysvětlovat, až se na ni voliči budou v kampani ptát.

„Musíme také myslet na to, že v září, těsně před volbami, půjdou děti do škol. A pokud nevyřešíme školy, dobrou integraci, tak to bude velký problém,“ dodává ministryně.

Hledá se prezident

A pak je tu druhé téma kongresu: ODS jako strana se znovunalezeným sebevědomím chce ukončit tápání kolem hledání prezidentského kandidáta a rychle přijít s vlastním jménem. Několik vlivných straníků se proto chystá vystoupit s burcujícím projevem.

„Nejde o to, že bychom na kongresu vybrali kandidáta. Ale já chci kolegy upozornit, že máme představit veřejnosti jméno, které považujeme za nejlepší, a přesvědčit o něm voliče. Nikoliv naopak, že si nějakého kandidáta necháme vnutit,“ chystá se šéf poslanecké frakce ODS Marek Benda.

V ODS se přemýšlí o třech jménech. Prvním je Miloš Vystrčil, předseda Senátu, který se však zatím nechce „rozhoupat“ a veřejně říct, jestli do prezidentské volby půjde. I proto část straníků přemlouvá ke kandidatuře europoslance Alexandra Vondru, jiná část pak senátorku Miroslavu Němcovou. Nikdo z nich o svých hradních ambicích zatím mluvit nechce.

„Já doufám, že prezidentské volby budou jedním z témat kongresu. Tomu se už nedá vyhnout. Musíme se o tom bavit a nejdřív si to vyříkat na domácí půdě. Já svoji kandidátku řeknu, Mirku Němcovou. Budu ji přemlouvat, aby do toho šla,“ říká ministryně Jana Černochová.

V podzimních volbách může ODS získat zpátky celou řadu cenných křesel, včetně postu pražského primátora. Ve hře bude i udržení nejsilnějšího klubu v Senátu, a tedy i nároku na jeho předsednictví.
Ladislav Mrklas, politický analytik Cevro Institutu

Nejde přitom jen o debatu uvnitř ODS, protože koalice Spolu má ambici postavit společného kandidáta. Lidovci i TOP 09 berou v potaz, že půjde o někoho z občanských demokratů, ovšem ne na každého jsou ochotni kývnout.

A co Fiala na Hrad?

Při těchto debatách občas zazní i jméno premiéra Petra Fialy, jenž se aktuálně těší solidní důvěře veřejnosti. To však nemusí platit už na podzim, kdy se bude naplno rozjíždět prezidentská kampaň. „Na kongresu ale žádné definitivní jméno nezazní. Rozhodně ne z úst předsedy ODS, protože ten si je dobře vědom, že bez shody v koalici Spolu to nepůjde a že sólokandidát bude těžko akceptovatelný,“ říká politický analytik Ladislav Mrklas z Cevro Institutu.

Glosa: Fiala na Hrad?

ODS zítra samozřejmě čeká také tradiční volba nového vedení, což bude vzhledem k volebnímu úspěchu spíše formalitou. Své posty tak zcela jistě obhájí předseda Petr Fiala i první místopředseda Zbyněk Stanjura, ministr financí a Fialův nejbližší spojenec.

Řadovými místopředsedy nejspíš zůstanou ministři dopravy Martin Kupka a kultury Martin Baxa. A také europoslanec Alexandr Vondra. „Já jsem tentokrát před kongresem vůbec neobjížděl regionální sněmy, protože v Bruselu nedělám nic jiného, než že řeším energetickou krizi a jak rychle nahradit ruský plyn,“ říká Vondra.

Vedení zase bez žen

Jediný souboj se tak zřejmě povede o uvolněný post po Miloši Vystrčilovi, který se rozhodl už funkci místopředsedy neobhajovat a po osmi letech opustit vedení ODS. Jestli se chce stranických pout zbavit právě kvůli zvažovaní prezidentské kandidatury, ale nechce říct. Favoritem na jeho místo je kandidát silné pražské buňky Zdeněk Zajíček, někdejší náměstek několika ministrů a dnes viceprezident Hospodářské komory.

V nejužším vedení občanských demokratů tak i nadále bude chybět žena. Pravicová strana, která má 29 poslanců a jen pět poslankyň, tím jen dál utužuje svou image pánského klubu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek k těmto výtkám rád s úsměvem říká, že voličům to evidentně zas tak nevadí, když s tím dokázali vyhrát volby.

Kromě toho, jak se poprat se všemi hlavními výzvami, můžeme na kongresu také trochu očekávat řinčení zbraní před podzimními volbami. „V nich může ODS získat zpátky celou řadu cenných křesel, včetně postu pražského primátora. Ve hře bude i udržení nejsilnějšího klubu v Senátu, a tedy i nároku na jeho předsednictví,“ říká politický analytik Ladislav Mrklas.

Reklama

Doporučované