Hlavní obsah

ODS platí Svobodovi PR agenturu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Reklama

Pražští občanští demokraté obklopili svého primátora nejen mediálními poradci placenými z peněz magistrátu, ale i svými vlastními. Svobodovu práci komunikuje agentura, která ODS pomáhala v kampani.

Článek

Nad dobrým obrazem Bohuslava Svobody bdí agentura Sunspot Communication, která pro pražskou ODS pracovala už před loňskými komunálními volbami. Stojí za kampaní, že v hlavním městě jsou věci „postavené na hlavu“.

Nyní její zástupci reagují například na dotazy novinářů a podle pražské kanceláře ODS se s nimi primátor o určitých tématech dál radí. „Podílejí na chodu komunikačního týmu primátora,“ shrnula regionální manažerka strany Lenka Mottlová.

Jaký je objem a obsah práce, případně kolik občanští demokraté za vylepšování primátorova obrazu platí, Mottlová neuvedla. „Další podrobnosti týkající se vzájemné spolupráce nebudeme specifikovat.“

Politické strany nemusí své běžné provozní výdaje do takových podrobností zveřejňovat a v tomto případě nelze vyjít ani ze sumy, kterou ODS agentuře zaplatila za volby. Komunální kampaně nemusí ze zákona mít transparentní účty. Důvod je prostý: Při volbách ve více jak 6000 obcích by takový objem dat nebylo možné zkontrolovat.

„Pozice primátora je natolik složitá, vyžaduje natolik odborný přístup, že všechny ty věci by měli dělat odborníci,“ reagoval sám Svoboda na dotaz, proč spolupracuje s externí agenturou, když má k dispozici mluvčího či odbor komunikace. „Je to práce od rána do večera,“ dodal s tím, že zatím pro něj pracují „k naprosté spokojenosti“.

Svobodovy výroky

Z úst Bohuslava Svobody zaznělo v uplynulých měsících několik výroků, které vzbudily údiv. Například v březnovém rozhovoru pro Aktuálně.cz reagoval na otázku ohledně zamýšleného tramvajového okruhu v Praze slovy, že když „na něj postavíte moc tramvají, nepojedou“. A také, že velkou nevýhodou tramvajové dopravy je, že „trvale zabírá určitý úsek silnice“.

Před volbami pak v rozhovoru pro Deník N bagatelizoval vliv zplodin na lidské zdraví. Řekl, že erupce na Slunci jsou daleko vyšší zátěží než výfukové plyny a že „ovlivnění zevního prostředí z hlediska exhalací z dopravních prostředků je v zásadě z toho celku minoritní“.

Majitelem a jednatelem Sunspot Communication je Herbert Brynda. Společnost na svém webu uvádí, že pracovala pro Českou zbrojovku, Denim, Alzu nebo Národní muzeum.

Na zakázce pro ODS se podílí expertka pro strategickou komunikaci Zdeňka Svoboda Kuhlová. V posledních letech působila jako „head of PR“ a mluvčí ve společnosti Rohlik.cz. Ve svém profesním životopisu uvádí i práci pro Letiště Praha, kde měla na starost externí komunikaci a marketingové projekty. V oboru se pohybuje přes 25 let.

Poradní tým

Svobodův oficiální poradní tým má nyní pět členů, kteří jsou zařazeni do 11. platové třídy, měsíčně si tedy přijdou na 25 280 až 37 170 korun podle délky praxe. „Všichni jsou obecně poradkyně či poradci primátora hlavního města Prahy. Vybráni byli na základě zkušeností a odborné způsobilosti,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Část z nich patří k dlouhodobým oporám pražské ODS, jsou i jejími členy a se Svobodou se na magistrát povětšinou vrátili. Někteří dokonce působili ve vedení pražských radnic, při posledních komunálních volbách ale neuspěli.

Poradcem primátora je například bývalý novinář a mluvčí Václava Klause Lukáš Herold, jinak též zastupitel ODS v Praze 5, kde byl v minulosti radním i místostarostou. Nyní dle svých slov Svobodovi radí směrem k městským částem a PR opustil. „Je to už někde jinde,“ vysvětlil.

Mediálním poradcem je pak někdejší spolupracovník časopisu Reflex Petr Pešek, který působil i v Lidových novinách nebo E15. Ve svém životopise uvádí, že v letech 2017-18 byl poradcem předsedy ODS. Současně působí i jako asistent poslance ODS Jakuba Jandy.

Dalšími poradci jsou Petra Kadlecová, Kristýna Kopecká a Miroslav Šmíd.

Kritika Hřiba

Svou „armádu“ poradců měl i Svobodův předchůdce Zdeněk Hřib (Piráti), který se kvůli tomu stal terčem kritiky. Deník Právo v říjnu 2019 napsal, že jeho poradci přijdou Prahu měsíčně na zhruba půl milionu korun.

Každý měl svůj „resort“, primátor ale připouštěl, že se podílí i na jeho komunikaci. „Jedna oblast se týká asistence při běžné agendě, kdy máme na radě spoustu tisků a dokumentů. Další poradci mají na starosti korupci, protože víme, co se tady v minulosti dělo, a další se starají o komunikaci a PR,“ řekl tehdy Deníku.

Sedm jich mělo zaměstnaneckou smlouvu přímo s pražským magistrátem, další byli externisté, kteří pracovali na dohodu o provedení práce nebo jako OSVČ. Hřib před lety uvedl, že čtyři poradci mají smlouvy i s Pirátskou stranou. Platy jim partaj dorovnávala ze stranické kasy. „Výjimečně šlo o dorovnání slíbené odměny u výběrového řízení,“ řekl Právu.

S přispěním Lucie Stuchlíkové.

Reklama

Doporučované