Hlavní obsah

Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzval Čechy premiér Fiala

Foto: Profimedia.cz

Premiér Fiala svolal narychlo tiskovou konferenci.

Reklama

aktualizováno •

„Vyzývám občany České republiky, aby neprodleně opustili Ukrajinu,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala.

Článek

„Evropa se ocitla v situaci, kterou si Evropané doposud nedovedli představit. Nelze to označit jinak než jako akt agrese vůči suverénnímu státu. Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji, nemůže zůstat bez odpovědi. Vyzývám občany České republiky, aby Ukrajinu neprodleně opustili,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Na ministerstvech podle něj zasedají krizové štáby. „Komunikuji s hejtmany a dalšími, kteří jsou relevantní při řešení humanitárních otázek. Pro mnohé z vás je to nečekaná situace, obracíte se ně a na mě a vyjadřujete hluboké zneklidnění. V tuto chvíli nejsou zprávy o tom, že by naší zemi a občanům hrozilo jakékoliv bezprostřední nebezpečí. Jsme součástí NATO, které garantuje naši bezpečnost,“ dodal.

Večer Fiala odlétá na mimořádné jednání, zasedání Evropské rady do Bruselu. „Budu v souladu s pozicí České republiky prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku. Bezpečnostní rada státu začíná v 11 hodin, poté vystoupím s kolegy na tiskové konferenci, kde odpovíme na vaše otázky,“ sdělil novinářům.

„Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO,“ uvedl ráno premiér. Na dnešních 11:00 svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu, večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady.

Bezpečnostní rada státu jednala i ve středu, situací na Ukrajině se zabývala také vláda. Fiala poté uvedl, že Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek surovin z Ruska. Kabinet podle něj pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany. Své kroky koordinuje s partnery v EU a NATO, podporuje Ukrajinu a odmítá agresivní politiku Ruska.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ruskou invazi na Ukrajinu od časného rána odsoudila řada světových i českých politiků. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) svolal na 07:30 krizový štáb ministerstva. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na Twitteru napsala, že kvůli ruskému útoku na Ukrajinu zasedne štáb Ministerstva obrany. Rusko podle ní porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu.

Reklama

Doporučované