Hlavní obsah

Osud zámku Štiřín zpečetěn. Ministr Lipavský rozhodl o zrušení

Foto: Zdeněk Hercík, Mapy.cz

Snímek štiřínského zámku z doby, kdy byl v provozu a sloužil jak státním úřadům, tak zčásti i na komerční bázi veřejnosti. Od letošního ledna je uzavřen.

Reklama

Ministerstvo zahraničí se zbavuje hotelového a kongresového komplexu u Prahy. Na zámku Štiřín zanikne příspěvková organizace, která se o něj starala, ještě dříve areál převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přes veškerou kritiku z řad opozice a odborářů se zdá být o dalším osudu státního zámku Štiřín definitivně rozhodnuto.

Jak zjistily Seznam Zprávy, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský už vydal oficiální verdikt, podle kterého bude zrušena státní příspěvková organizace Zámek Štiřín, která se o provoz historického objektu nedaleko Prahy starala od 90. let.

„Veškeré úsilí a rozhodnutí směřují ke zrušení dané příspěvkové organizace k 30. 6. 2023,“ potvrdil redakci mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. Má skončit i zbytek z původních asi pěti desítek zaměstnanců.

Ještě před tím má být nyní už uzavřený zámek s hotelem, restaurací a golfovým hřištěm převeden jako trvale nepotřebný majetek na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle mluvčího ministerstva se to stane pravděpodobně k 1. červnu.

Co bude dál s areálem, který nejen česká diplomacie, ale i další státní instituce léta využívaly pro školicí a konferenční účely, zatím není jisté.

Ve hře je podle zjištění Seznam Zpráv možnost, že bude zámek odprodán některému ze soukromých zájemců. Nejdříve se však Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových pokusí najít nového uživatele mezi státními institucemi, jak potvrdila mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

„Při nakládání se státním majetkem postupujeme v souladu se zákonem o majetku státu. To znamená, že jej nejprve nabídneme jiným státním institucím a až v případě jejich nezájmu hledáme nového vlastníka mimo stát prioritně prostřednictvím transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí,“ uvedla.

Ministerstvo se zámku zbavuje s poukazem na skutečnost, že musí každoročně dotovat jeho provoz (jak z podstaty příspěvkových organizací i vyplývá), přičemž pro něj nemá adekvátní využití, navíc objekt nepřináší užitek české zahraniční politice.

Postup resortu nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy kritizoval bývalý generální ředitel zámku a nyní předseda štiřínské odborové organizace Václav Hrubý. Ten mimo jiné upozornil, že stát teď bude muset některé akce, které se dříve za zvýhodněných cenových podmínek konaly na Štiříně, organizovat v privátních objektech.

„Stát rozhodně nic neušetří, když se zbaví Štiřína. Právě naopak. Bude muset ty samé služby nakupovat jinde a za vyšší ceny,“ tvrdí Hrubý.

Ke kritikům převodu se přidala i parlamentní opozice. Nejdříve už na začátku února poslankyně za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, posléze její kolega Milan Wenzl, který ve věci interpeloval premiéra Petra Fialu. Vládu podezírá z toho, že už má pro zámek kupce. V sále sněmovny dokonce vyslovil jméno miliardáře Marka Dospivy, spolumajitele finanční skupiny Penta.

Ten sice nedávno Seznam Zprávám potvrdil, že se o zámek před mnoha lety skutečně zajímal, dokonce jej i osobně navštívil, nyní však vylučuje, že by o něj znovu usiloval. „Ne, ne, ani mě to nezajímá,“ prohlásil Dospiva.

Foto: Profimedia.cz

Rok starý snímek, kdy měla Fialova vláda na Štiříně své první výjezdní zasedání. Přítomný ministr Lipavský (sedící před vlajkou) teď rozhodl o tom, že se jeho resort historického objektu jako nepotřebného majetku zbaví.

Poslance Wenzla reakce předsedy vlády na jeho interpelaci prý nijak neuspokojila, označil ji kvůli vágnímu vyznění dokonce za výsměch. Jak uvedl pro Seznam Zprávy, bude teď usilovat o to, aby se zámek Štiřín dostal na program příštího jednání pléna Poslanecké sněmovny.

„Já jsem se na Štiříně byl i podívat, mluvil jsem o tom všem mimo jiné i s odborovým předákem Josefem Středulou, vůbec to ukončení provozu nechápu, poškodí to celý region,“ uvedl Wenzl s tím, že na zámku se dříve konala i řada kulturních akcí.

Pozastavil se například nad tím, že Fialova vláda hovoří o málo využívaném majetku, přitom ale Štiřín ve druhé polovině loňského roku nezapojila do organizace akcí v rámci českého předsednictví EU. Stejně tak opoziční poslanec podle vlastních slov nerozumí propuštění zaměstnanců, například zahradníků, když namísto nich byla už najata dražší soukromá firma, jak nedávno popsaly Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované