Hlavní obsah

Otec náměstka střílel zdarma ve státním lese. Prý „ocenění a malá protislužba“

Foto: Vojenské lesy a statky

Ondřej Vybíral, výrobní náměstek ve státním podniku Vojenské lesy a statky. Za dobu, kdy je ve funkci, získal jeho otec tři povolenky k bezpoplatkovému lovu.

Reklama

Lovit zdarma zvěř v lesích státu je privilegium. Vojenské lesy přesto odmítají sdělit jména lidí, kterým ho udělují. Obhajují to ochranou osobních údajů, zjištění redakce však spíše vzbuzují podezření, že za tím je něco jiného.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Otec výrobního náměstka Vojenských lesů a statků Ondřeje Vybírala dostal v letech 2020, 2021 a 2022 benefit, který tento státní podnik rozhodně neposkytne každému.

Na území Vojenského újezdu Březina na Vyškovsku, v lesích, které jsou státním majetkem, si Vybíral starší mohl zadarmo zastřelit srnce.

Státní podnik to sice tají, ale samotný střelec lovecký dárek od státního podniku přiznal. „Ano, lovil jsem tam, to máte dobře zjištěno,“ sdělil Jan Vybíral reportérovi do telefonu.

Jeho syn – od června 2019 vrcholný manažer státní firmy – naopak odmítl poskytnout jakékoliv vysvětlení. Odkázal sice na mluvčího státního podniku Jana Sotonu, avšak ani ten na žádnou z otázek položených Seznam Zprávami neodpověděl.

Státní podnik Vojenské lesy a statky nechce zveřejnit ani jména dalších osob, jimž se v uplynulých letech dostalo privilegia střílet v armádních honitbách jeleny a srnce, aniž by za to cokoliv zaplatily.

Žádosti Seznam Zpráv o soupisku lovců, kterým byl umožněn tzv. bezpoplatkový lov, odmítla firma spadající pod Ministerstvo obrany vyhovět se zdůvodněním, že je povinna chránit osobní údaje nimrodů. Poslala jen tabulku s ulovenou zvěří, kde je kolem 40 položek, kolonky se jmény lovců zůstaly prázdné.

Mluvčí státního podniku Sotona jenom upozornil, že veřejnosti nic neobjasní do té doby, než se rozhodne, zda je možné jména poskytnout. „Až do vydání konečného rozhodnutí státní podnik nebude otázky spojené s touto problematikou jakkoliv komentovat, protože by tak mohlo dojít k porušení zákona,“ uvedl.

Obdobné informace o bezpoplatkových lovcích v národních parcích přitom před časem Ministerstvo životního prostředí poskytlo bez odporu.

Zdarma jen výjimečně

  • Za lov ve Vojenských lesích a statcích se běžně platí. A to podle ceníků za jednotlivé divize, které jsou zveřejněny na webu státního podniku.
  • Kvalita trofeje se boduje podle mezinárodní metodiky CIC (rozhoduje řada parametrů – velikost, síla i tvar, které hodnotí certifikovaný hodnotitel po přeměření trofeje).
  • Cena za odstřel jelena s nejhodnotnější trofejí (nad 230 bodů CIC) může být i přes 500 tisíc Kč. U srnců se běžná cena pohybuje do zhruba 20 tisíc Kč, nejvyšší uváděná je 67 tisíc.
  • Bezpoplatkový lov může ve výjimečných případech povolit ředitel státního podniku, kterým je od loňského jara Roman Vohradský. Před ním tu funkci zastával manažer Petr Král.

Malá protislužba

Otec výrobního náměstka Jan Vybíral tvrdí, že možnost střílet ve státním zadarmo nemá s postavením jeho syna ve státní firmě „naprosto žádnou souvislost“.

„Já jsem tam lovil i v době, kdy syn ještě náměstkem nebyl. A to někdy i za poplatek,“ uvedl muž, který už od roku 2005 zastává funkci ředitele Biosférické rezervace Dolní Morava.

Vybíral starší nevidí na bezpoplatkových lovech ve státních lesích nic špatného. Míní, že v jeho případě je lovecká povolenka zdarma oceněním spolupráce, kterou jako odborník na lesnictví s Vojenskými lesy dlouhá léta má.

„Je to (bezpoplatkové lovy) určitá zvyklost a tradice. Je to i doklad o spolupráci, protože ta nemusí být vždy jen na základě finančního plnění, ale i určité malé protislužby,“ líčí svůj pohled na věc Jan Vybíral.

Halali místopředsedy Senátu

Kritici bezpoplatkových lovů však na rozdíl od Vybírala staršího hovoří o papalášství a klientelismu.

Nedávno popsané případy z českých národních parků – kde se loví výhradně bezpoplatkově a komerční lov je tam zapovězen – ukázaly, že „benefit“ v hodnotě až statisíců korun mnohdy získávají i lidé, u nichž není vůbec jasné, co bylo důvodem poskytnutí. Jde o vědce, podnikatele, lékaře, ale i politiky. Třeba místopředseda Senátu Tomáš Czernin skolil zdarma jelena v Krkonošském národním parku.

V Krkonoších střelil dva jeleny třeba i bývalý ministerský náměstek a pozdější manažer Lesů ČR Roman Schindler. Právě v jeho případě Vojenské lesy a statky nedávno přiznaly, že tři bezpoplatkové povolenky získal i u nich.

„Po prohlédnutí záznamu musím potvrdit, že bývalý ředitel (Petr Král), který byl na konci roku 2021 odvolán, vystavil v době probíhající směny majetku mezi VLS ČR a Lesy ČR, mimo rámec poplatkových lovů, celkem tři povolenky (pro Romana Schindlera),“ uvedl na začátku září mluvčí Vojenských Lesů Jan Sotona.

Proč v případě Romana Schindlera státní podnik o vystavených povolenkách byl ochoten informovat a v případě Jana Vybírala a dalších lovců to odmítá, není jasné.

Ochrana soukromí není neomezená

Když byla žádost Seznam Zpráv o soupisku privilegovaných lovců ve Vojenských lesích zamítnuta a redakce se odvolala, Úřad pro ochranu osobních údajů verdikt státní firmy zrušil a vrátil případ k novému projednání. V odůvodnění uvedl, že ani ochrana osobních údajů, kterou se státní firma zaštiťuje, nemůže být neomezená a je třeba vždy poměřovat, jaký zájem má prioritu.

„Ani jedno z těchto práv (právo na informace a ochrana osobních údajů) nemá automaticky přednost před druhým… Kolizi obou práv je třeba řešit ve vztahu ke konkrétnímu případu. Závěr o tom, které ze základních práv v daném případě převáží nad druhým, musí být náležitě odůvodněn,“ uvedl k neposkytnutí jmen lovců Úřad pro ochranu osobních údajů.

Reklama

Doporučované