Hlavní obsah

Senátoři kritizovali Fremra, v tajné volbě nakonec prošel do Ústavního soudu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Robert Fremr byl zvolen novým ústavním soudcem.

Reklama

aktualizováno •

Volbu, která měla být vcelku jasná, zkomplikovaly nové informace o problematickém případu, který v 80. letech Robert Fremr soudil. Senátoři ale nakonec vyslovili souhlas i s jeho nominací do Ústavního soudu.

Článek

Všichni tři kandidáti, které prezident Petr Pavel navrhnul k doplnění Ústavního soudu, prošli Senátem. Po dlouhé diskuzi byl nakonec zvolen i Robert Fremr, který si musel vyslechnout velkou kritiku ze strany některých senátorů.

Kandidáty na ústavní soudce přišel do Senátu opět představit prezident Petr Pavel. Krom Fremra navrhnul ještě Veroniku Křesťanovou a Kateřinu Ronovskou. Všichni tři dostali už v polovině července zelenou u ústavně-právního výboru Senátu.

„Přiznám se, že nemám slov - po té tortuře, kterou jsem tady absolvoval,“ řekl hned po svém zvolení Fremr. Získal 36 hlasů, hlasovalo 67 senátorů.

Později novinářům řekl, že počítal spíše s tím, že se senátoři postaví proti jeho krátké komunistické minulosti. „Výsledek mě šokoval, říkal jsem si: Proboha, ať je to aspoň dvouciferné číslo,“ uvedl. Ocenil možnost, že by se případ z roku 1988 mohl znovu otevřít (viz infobox níže).

„Je to i v mém zájmu. Myslím, že i to podezření, které se nade mnou stále vznáší, se rozptýlí,“ uvedl.

Veronika Křesťanová uvedla, že veřejnost od ní jako od ústavní soudkyně může čekat zejména pokoru a zdrženlivost, Kateřina Ronovská označila debatu v Senátu vůči ní za velmi korektní.

Vyjádřila se i ke své pedagogické činnosti. „Budu ji muset omezit poměrně radikálně, chci se určitě věnovat doktorandům a svému anglickému studijnímu programu, který vedu a garantuji. Nechci vypadnout z mezinárodní komunity, kterou jsem budovala celou profesní kariéru,“ uvedla.

Fremrovo vysvětlování

Složitá debata kolem kandidáta Roberta Fremra se otevřela poté, co média upozornila na „případ Olšanské hřbitovy“, ve kterém Fremr v roce 1988 figuroval coby předseda soudního senátu.

Případ Olšany. Bude se znovu projednávat?

Advokát Tomáš Nahodil podal nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi podnět k obnově řízení v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988, ve které obžalobu zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). A to z důvodu, že v případu vyšly najevo nové skutečnosti, které mohou vyloučit důkazy, jež vedly k odsouzení obžalovaných.

Případ tří mladíků se projednával v létě roku 1988. Obžaloba je vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejvážnější bylo záškodnictví. Partě vyčítala poškození pomníčků sovětských a bulharských vojáků na Olšanských hřbitovech, shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle serveru Hlídací pes kauzu zmanipulovala StB tak, že za vůdce skupiny označila po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka.

Zdroj: ČTK

Stejně jako ostatní kandidáti i Fremr den před hlasováním vystoupil na jednotlivých senátních klubech, kde čelil otázkám. Všem senátorkám a senátorům zároveň v úterý rozeslal dopis, ve kterém svoji roli, postoj a vnímání kauzy vysvětlil.

Prezident před Senát předstoupil v pravé poledne, kdy členům pléna krátce představil své důvody pro výběr právě této trojice. „Mám za cíl vytvořit citlivý a kompetentní sbor ve všech odstínech právních problémů. Nejde mi jen o pestrost soudu jako celku, hledám kandidáty, kteří pestrost představují sami o sobě,“ uvedl Petr Pavel.

O Fremrovi řekl, že například u soudu v Haagu prokázal vlastnost odolat politickým tlakům významných mezinárodních aktérů.

„Každý právník, se kterým jsem se bavil, mi jeho nominaci jednoznačně doporučil. O to více jsme byl překvapen, když jsem se před dvěma týdny dozvěděl o námitkách k jeho osobní integritě. Dostával jsem i doporučení, abych jeho nominaci stáhnul. Položil jsem si otázku, zda bych ve snaze vyhnout se riziku neúspěchu nebyl sám tím, kdo způsobuje určité bezpráví. Zatím jsem totiž nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Robert Fremr jako soudce nebo jako člověk tehdy selhal,“ uvedl prezident.

Před senátory vystoupil s řečí i sám Fremr. Hned na začátek se omluvil, že jeho řeč asi bude delší. „Já jsem ten rozsudek neviděl 36 let,“ uvedl a vysvětlil i některé nepřesnosti, které mu vyčetli senátoři. Dodal, že vědomě zákon neporušil.

Proti Robertu Fremrovi na plénu dlouze vystoupil nezávislý senátor Pavel Fischer, který kolegům řekl, že si vyžádal a prostudoval všechny dostupné rozsudky týkající se kauzy Olšany.

„Na základě mého prostudování těchto dokumentů dnes odmítnu jmenování pana Roberta Fremra ústavním soudcem a vás vyzvu k tomu, abyste to učinili taktéž. Každý z nás by měl být schopen a ochoten nést zodpovědnost za své bývalé skutky, včetně těch, které uskutečnil v minulém režimu,“ uvedl Fischer.

Tajné a volné

Pochybnosti, zda je Fremr správný kandidát, vyjádřili na dopoledních tiskových konferencích zejména někteří zástupci největšího senátorského klubu ODS a TOP 09.

„To, co zaznělo u nás na klubu, když jsme tam měli doktora Fremra, a to, co jsme si ověřili, úplně nesedí. Neumím posoudit, jestli to byla nepravda záměrná, nebo ne,“ uvedl předseda klubu Zdeněk Nytra.

Kritický byl dnes v rozhovoru pro Český rozhlas i předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Myslím, že v případě ústavního soudce to není dobrá zpráva, protože ústavní soudce se stává součástí skupiny, která při tom svém rozhodování stojí úplně nade všemi,“ řekl.

Svůj osobní názor vyjádřil i senátor Lumír Kantor z klubu KDU-ČSL. „Každý, kdo někam kandiduje, by si měl udělat pořádek ve svých věcech, ohlídat si své kostlivce ve skříni, a to i ve velmi vzdáleném horizontu,“ řekl.

Jak bude hlasovat, ještě ani těsně po zahájení schůze nedokázal říct třeba předseda klubu SEN21 a Pirátů Václav Láska, podle nějž se senátoři dostali do velmi nepříjemné situace. „Dostáváme se do pozice soudců, kdy máme řádově během několika hodin posoudit, komu věřit v tom, co se stalo před 30 lety,“ uvedl. Dodal, že on sám se rozhodne až po vystoupení prezidenta Pavla i samotného kandidáta a jeho „grilování“.

Všichni předsedové senátních klubů uváděli, že hlasování bude tajné a volné.

Fremrův dopis senátorům

Den před hlasováním soudce Robert Fremr poslal senátorům dopis, v němž vysvětluje případ, který soudil před rokem 1989. Připustil, že byl naivní a naletěl manipulaci StB.

„Podle mého soudu se nám podařilo získat od pana doktora komentář k jednotlivým věcem. Já osobně jsem jeho argumentaci uvěřil a rád bych podpořil jeho kandidaturu,“ uvedl předseda senátorského klubu STAN Jan Sobotka. Jak budou hlasovat jeho kolegové z klubu, neřekl s tím, že volba bude tajná. „Nedohadovali jsme se na společném postupu,“ uvedl.

Senátorský klub ANO a ČSSD uváděl, že bude hlasovat nejspíše pro Fremrovo jmenování. „Pro mě osobně vysvětlení pana doktora Fremra bylo dostačující,“ řekl předseda Miroslav Adámek a dodal, že byť hovoří pouze za sebe, postoj jeho kolegů v klubu vnímal jako podobný.

Reklama

Doporučované